Dodaj do ulubionych

ciasto - dobre, duzo, tanio

IP: 194.146.201.* 20.04.04, 20:38
szukam przepisu na ciasta tanie, dobre i zeby wyszlo bardzo duzo. pomozcie
Obserwuj wątek
    • kwieta4 Re: ciasto - dobre, duzo, tanio 20.04.04, 20:47
      na poczatek poczytaj tutaj, przepisy sa ze zdjeciami, wiec latwiej wybrac.
      www.mniammniam.pl/mdzial.php?d=CI
      • Gość: Cynamoon Re: ciasto - dobre, duzo, tanio IP: *.it / 62.233.189.* 21.04.04, 16:54
        Ciasto, ktore spelnia Twoje kryteria, to placek drozdzowy.
        ja robie go tak:
        5 dkg (pol kostki) swiezych drozdzy rozkruszam w misce, posypuje lyzka cukru i
        lyzka maki i zalewam cieplym mlekiem. Odstawiam do zrobienia sie zaczynu.
        Do duzej miski wsypuje make pszenna (okolo 3 szklnek), pol lyzeczki soli, 0,5-
        0,75 szklanki cukru, 1 jajko lub dwa, ze 3 lyzki maki kukurydzianej
        (nieobowiazkowo).I ewentualnie spora garsc rodzynek, orzechow lub dowolnych
        bakalii. Wlewam drozdzowy rozczyn. Dodaje jeszcze ze 2, 3 lyzki oliwy lub
        roztopionego masla. I wiecej mleka albo nawet samej wody. Wyrabiam reka, zeby
        skladniki sie polaczyly dokladnie i zostawiam, we wmaire cieplym miejscu, niech
        troche wyrosnie.
        Wczesniej wlazczam piekarnik ustawiony na 180 stopni.
        Jak ciasto jest juz wysrosniete a piekarnik nagrzany, ciasto wkladam do duzej
        blachy. Na wierzchu klade lyzka jakis dzem lub konfiture lub powidla a w
        sezonie swieze owoce w odstepach co kilka centymetrow. Na to jeszcze kruszonka
        (okolo 1/4 kostki masla lub margaryny, tyle samo cukru i maki) i gotowe.
        Mozna jeszcze posypac corneflakesami, jeszcze ladniej wyglada)
        Wkladam do piekarnika na jakies 40-45 minut.
        Zawsze wychodzi mi piekne, pulchne, ogromne ciasto, ktorym wszycy sie zajadaja,
        oprocz mnie, bo nie lubie drozdzowego :-) ale bardzo lubie je robic
        :-)))
        • rowerzystka Re: ciasto - dobre, duzo, tanio 21.04.04, 18:56
          Wszystko super, ja też piekę drożdżówki ale dlaczego dajesz mąkę
          kukurydzaną,Czy chodzi Ci o gluten czy ma to jakieś inne znaczenie.Odpisz
          proszę . pozdrawiam
    • catalinka Re: ciasto - dobre, duzo, tanio 21.04.04, 17:40
      Ja ten przepis podawałam kilka dni temu. Oto link. W moim domu rewelacja!!!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12078156&a=12092239Pozdrawiam
      Kasia
      • catalinka Re: ciasto - dobre, duzo, tanio 21.04.04, 17:42
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12078156&a=12092239

Jeszcze raz bo coś nie wyszło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka