Dodaj do ulubionych

Przechowywanie potraw z awokado

22.01.11, 17:32
Czy potrawy z awokado można bez uszczerbku na ich jakości, smaku i koncystencji mrozić albo pasteryzować?

A awokado z gotowanym ziemniakiem?

Jutro będę robić takie puree progeniturkowi i zastanawiam się, jak potraktować resztę, bo nijak nie jestem w stanie zrobić 1 łyżki potrawy ;)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Przechowywanie potraw z awokado 22.01.11, 18:44
      imho raczej nie mozna, bo czernieje, a raczej bardziej szarzeje.
      zrob na swiezo ile trzeba tych kartofli dla progenitury, dodaj czesc awokado na koncu a reszte rozciapciaj z twarozkiem wiejskim, dodaj ociupine czosnku, soli, chili z mlynka i zjedz na grzankach z zytniego chleba posypane ulobionymi ziolami.
      z przechowywaniem w jedzeniu dla niemowlaka sie nie wyglupiaj, bo raczej nic z tego nie bedzie. choc przyznaje, ze teoretyzuje, bo nigdy nie probowalam zamrazac.
    • Gość: aqua48 Re: Przechowywanie potraw z awokado IP: *.aster.pl 22.01.11, 18:57
      Awokado można przechować do drugiego dnia w lodówce wyłącznie jako połówka z pestką w środku, zawinięte w papier, miąższ bez pestki czernieje. Przekrój na pół, zużyj tyle ile potrzebujesz do jednej porcji, resztę połówki skrój sobie na chleb z pomidorem, wędliną, serem, czy co tam lubisz i to samo zrób następnego dnia z tej drugiej połowy z pestką.
      W zamrażalniku nie próbowałam przechowywać, zwykle zjadam całe w sałatce, lub na kanapkach.
      • Gość: dorotkah Re: Przechowywanie potraw z awokado IP: *.hsd1.il.comcast.net 25.01.11, 21:23
        Ja nawet tak do czterech dni "przechowuje" awokado w salatce (pico de gallo).Kwas z zielonej cytrynki chyba je konserwuje.
        • Gość: dorotkah Re: Przechowywanie potraw z awokado IP: *.hsd1.il.comcast.net 25.01.11, 21:24
          Oooo no pestke tez trzymam w salatce!
          • lonely.stoner Re: Przechowywanie potraw z awokado 25.01.11, 23:33
            ja jak cos zrobie z avocado i nie zjem od razu to najwyzej dzien trzymam w lodowce, koniecznie skropione sokiem z cytryny zeby nie czernialo.
            • mhr-cs Re: Przechowywanie potraw z awokado 26.01.11, 05:53
              bez problemu
              nawet bez pestki
              dobrze skropione cytryna,
              • pinkink3 folia i pestka 26.01.11, 07:21
                Po przekrojeniu polowke oblepiam szczelnie plastikowym folia [plastic food wrap]. Nie czernieje bo ma odciety dostep powietrza.
                Co do salatek z udzialem avocado, ide za meksykanska metoda i wsadzam pestke, ale nie jest to, niestety, stuprocentowy sposob.
                Lepiej nie przechowywac rozdrobnionego owocu. Wlasnie dzisiaj wyrzucilam guacamole, o ktorym zapomnialam wczoraj. Sczernialo paskudnie na nic.((
                • mhr-cs Re: folia i pestka 26.01.11, 12:37
                  pinkink3

czy to folia czy cytryna
                  jak kto chce,
                  ale tego nie pojmuje co napisalas

> Co do salatek z udzialem avocado, ide za meksykanska metoda i wsadzam pestke,
                  gdzie ja wsadzasz?
                  • Gość: /-\ Re: folia i pestka IP: 178.73.48.* 26.01.11, 13:56
                    mhr-cs napisała:

> pinkink3
                    >
                    > czy to folia czy cytryna
                    > jak kto chce,
                    > ale tego nie pojmuje co napisalas
                    >
                    > > Co do salatek z udzialem avocado, ide za meksykanska metoda i wsadzam pes
                    > tke,
                    > gdzie ja wsadzasz?

co mh cos tam cos tam winka zabraklo? wyobraznie nie pracuje

jak myslisz gdzie sie pestke wklada?
                    • mhr-cs Re: folia i pestka 26.01.11, 15:48
                      Gość portalu: /-\ napisał(a):

> co mh cos tam cos tam winka zabraklo? wyobraznie nie pracuje
                      >
                      > jak myslisz gdzie sie pestke wklada?

jestem na tej stronie
                      zeby sie czegos dowiedziec,
                      w polaczeniu z salatka
                      nie znam?
                      dlatego sie pytam,
                      czy to ciezka odpowiedz
                      dla ciebie?
                      do mnie
                      nieznajacej polskiej kultury,
                      zmienila sie napewno
                      w ciagu 40lat,nie
                      • pinkink3 do mhr-cs 26.01.11, 17:05
                        mhr-cs napisała:
                        > czy to ciezka odpowiedz
                        > dla ciebie?

Nie, nie ciezka, ale spalam i dopiero teraz moge odpowiedziec.
                        Przepraszam za nieprecyzyjnosc.
                        Pestka z awokado wlozona do dania [tu: salatka /guacamole] ma zabezpieczac przed czernieniem. Tak twierdza i stosuja Meksykanie.
                        Nie powiem, zeby to byla rewelacyjna metoda ale zakladam, ze jakis sens w tym musi byc;))

• ladyjm Re: Przechowywanie potraw z awokado 27.01.11, 11:53
      slabo to widze. potrawy z awaokado trzeba przygotowywac bezposrednio przed podaniem. owszem cytryna hamuje czernienie ale one po prostu nie sa dobre.
    • lonely.stoner Re: Przechowywanie potraw z awokado 12.02.11, 20:09
      hej , zrobilam dzis rano guacamole z awokado, troche smietanki, swiezej kolendry, pomidorka, soli - i moze paru kropli cytryny, najwazniejsze ze schowalam do lodowki przykryte folia i wlozylam tym razem do srodka pestke z awokado- wlasnie wyjelam i jest nadal ladne zielone. Pestka dziala :)
      • lonely.stoner Re: Przechowywanie potraw z awokado 12.02.11, 20:10
        ah, w moim guacamole najwazniejszym skladnikiem jest przecisniety przez praske czosnek (2 zabki na 1 awokado), pynka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka