madge_w_k 22.04.04, 11:46 jak go zrobic? Można prosić o przepis? A moze jest do kupienia gotowy? Bardzo mi zalezy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: sos pesto 22.04.04, 11:53 Polecam tę stronę pesto.art.pl/kuchnia/dania/makarony/pesto_przepis.htm i jeszcze fotoinstrukcja;) pesto.art.pl/kuchnia/dania/makarony/pesto2002.htm Można kupić też gotowe ale świeże jest o niebo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: sos pesto 22.04.04, 11:54 oczywiście jest gotowy w słoiczkach. można kupic pesto zielone lub czerwone z dodatkiem suszonych pomidorów. samemu też można wyprodukować miksując bazylię z oszeszkami pinii, oliwą z oliwek, solą, można dodać oregano i suszone pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: marghot 22.04.04, 12:05 oczywiscie zapomnialam o parmezanie i czosnku :((( Kochana, orzeszki pinii kupowalam 2 tyg. temu w piotrze i pawle na zamenhoffa (ten market chyba za reklame powinien mi placic) ;)) na polkach naroznych od strony stoiska z rybami, tam gdzie znajdują się ekskluzywne makarony, piwa, trufle etc. Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: marghot 22.04.04, 13:41 mi tez powinni placic, ale co poradzimy na to, ze u nich wszystko jest ;) a te orzeszki to w jakims opakowaniu? bo przeciez nie na wage. bede jutro w Browarze to sie rozejrze Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: marghot 22.04.04, 13:45 w takich woreczkach jak rodzynki, orzeszki etc. w browarze nie wiem, w ktorym miejscu znajdziesz ale zycze powodzenia w łowach Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: marghot ps. 22.04.04, 12:05 można pokusić się o zastąpienie pinii słonecznikiem Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: marghot ps. 22.04.04, 12:08 Orzechy włoskie też są bardzo dobre do pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
madge_w_k Re: sos pesto 22.04.04, 12:10 Marghot, a jakiej firmy? Patrzyłam u siebie w markecie, ale nie znalazłam:( Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: sos pesto 22.04.04, 12:11 boszsz, za nic w świecie nie powiem, bo ni epamiętam może barilla, a może inna zapytaj ekspedientów, pewnie będą słuzyli pomocom smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: sos pesto 22.04.04, 12:14 To ja podpowiem:)Najlepiej właśnie Barilla albo Agnesi,te kupowałam i są w/g mnie dobre.Jest jeszcze parę innych firm ale nie wiem jaka jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: sos pesto pietruszkowo- slonecznikowe. IP: *.it / 62.233.189.* 22.04.04, 14:35 Kiedys kupilam pesto i mialo jakis inny smak. Okazalo sie, ze kupilam pesto pietruszkowe, nie bazyliowe :-) W dodatku ze sloneczikiem a nie piniolami. Od take pory oprocz bazyliowego, ktore kocham, robie tez takie, bo o natke czesto latwiej niz o swieza bazylie :-) Zerznelam sklad z etykietki (proporcje opracowalam sama): 2 peczki natki pol szklanki oliwek (mieszane czarne i zielone) pol szklanki pestek slonecznika zabek czosnku 1/3 szklanki parmezanu, a konkretniewymieszaneych: grana padano i parmiggiano reggiano (czy tak sie pisze?) a nie raz zdarzylo mi sie uzyc goudy -pewnie profanacja dla purystow, jak tiramisu z serkiem homo zamiast mascarpone :-))) Olej slonecznikowy (albo oliwa)(od 1/3 dp 1/2 szklanki) Natke posiekac z czosnkiem, reszte tez rozdrobnic, np. w blenderze, ale nie na paste, tylko, zeby byly grudki i wszystko wymieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-da Re: sos pesto pietruszkowo- slonecznikowe. 22.04.04, 20:48 Czesc wszystkim, Czytam tak wasze posty i nasunelo mi sie jedno pytanie, tylko prosze sie nie smiac. Do czego wy uzywacie pesto, z czym to sie je, do jakich potraw pasuje moze znacie jakas strone z przepisami. Ja kupilam gotowe pesto w sloiczku i jedyne co robie to mieszam z makaronem. A teraz wlasnie plesnieje mi w lodowce. Pozdrawiam serdecznie Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: sos pesto pietruszkowo- slonecznikowe. 22.04.04, 21:13 Pesto stosuję głównie do makaronu.Ale oczywiście można robić z tą pastą inne potrawy,np.piersi z kurczaka posmarowane pesto,zwinięte w roladki i obsmażone lub duszone,zapiekanki makaronowe z pesto,jako dodatek przyprawowy do różnych sosów,pomidorowych też,do grzanek.Wpisz sobie po prostu np.w www.google.pl 'przepisy z pesto',znajdziesz trochę linków n/t. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: sos pesto pietruszkowo- slonecznikowe. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.04, 10:12 Ja dodaję nawet do pieczonych ziemniaków:) Smaruję mozzarelle w sałatce caprese. Smaruję kanapki:) bruschetty itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: sos pesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:28 ja robię tak: - sieję zagon bazyli (z roku na rok coraz większy) - ponole ciężko kupić w polsce (czasem ktoś przywiezie, czasem zwykłe włoskie orzechy) - pecorino romano - można kupić za 12 zł klinek 120 gramowy (chyba) i już acha mam aptekarski ceramiczny moździerz do ucierania i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: sos pesto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.04, 10:32 Brawo dla sz. Zwłaszcza za moździerz:) M. Odpowiedz Link Zgłoś