Dodaj do ulubionych

ciasto mandarynkowe

IP: *.limes.com.pl 31.01.11, 16:23
Już zaczynam szukać foremek do magdalenek, ale wcześniej mam ochotę na ciasto mandarynkowe. Jako początkująca cukiernica poszukałam odp. przepisów i różnią się zasadniczo - jeden każe mandarynki gotować (cztery godziny, w skórce) i miksować, drugi dodawać pokrojone surowe. Czy mógłby się autorytarnie wypowiedzieć spec od ciasta mandarynkowego?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: ciasto mandarynkowe 31.01.11, 17:10
      Nie wiem, czy ci pomoge, bo ja gotuje je gora 40 min. Kompletnie nie rozumiem, czemu niby nalezaloby je meczyc 4 godziny, marnujac przy okazji gaz.
    • Gość: wuwu Re: ciasto mandarynkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 17:37
      ja gotowałam i miksowalam ze skórką, rewelka było ale na 2 dzień jak odstało
    • Gość: wuwu Re: ciasto mandarynkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 17:38
      dodam, ze gotowalam niecale 2 godz. i tak ledwo wytrzymały
      • Gość: miki202 Re: ciasto mandarynkowe IP: *.limes.com.pl 31.01.11, 18:22
        Znaczy, wyśrodkuję i pogotuję godzinę. dzięki, dzięki. A bananowe to jak?
        • Gość: wuwu Re: ciasto mandarynkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 18:34
          mandarynki muszą być po prostu rozpulchnione i miękkie
          a bananowe, to nie wiem :)
        • bene_gesserit Re: ciasto mandarynkowe 31.01.11, 19:52
          Bananowe z surowych bananow, ale mocno dojrzalych, najlepiej ze skorką w centki, a optymalnie - z czarną skórką. Takie ciasto bedzie mialo odpowiednią konsystencję i wspanialy zapach. Ciasto z zielonkawych, twardych bananow pachnie jak sztuczne. Tzn do tego ciasta dodaje sie sam owoc, bez skorki, zmiksowany albo rozgnieciony widelcem (lub łapą, jesli lubisz takie doznania ;)
          • tyska_edziecko Re: ciasto mandarynkowe 31.01.11, 20:16
            Mandarynki gotowałam ze 40 minut połamane na kawałki, ze skorka oczywiście. Nie było ŻADNEJ różnicy w cieście, piekłam je kilka razy.
            • Gość: awa Re: ciasto mandarynkowe IP: 212.160.148.* 01.02.11, 10:57
              zasatanawiam sie jak ci sie udalo POLAMAC mandarynki....
              • tyska_edziecko Re: ciasto mandarynkowe 01.02.11, 16:13
                Bardzo prosto ;). Wcisnęłam palec tam, gdzie mandarynki maja miejsce na ogonek i rozkawałkowałam je. Acha, mąkę migdałową zrobiłam sobie sama, zmieliłam migdały blenderem. Koszt-3,50 za 20 dkg. Uważam, że cena 20 zł to zdzierstwo okrutne :/
          • rozyczko Re: ciasto mandarynkowe 31.01.11, 20:55
            jeszcze lepsze sa banany wrzucone do zamrazalnika. Po rozmrozeniu sa jeszcze slodsze :)

            Przy robieniu ciasta bananowego BARDZO wazne jest, zeby go nie mieszac zbyt dokladnie, bo bedzie zakalec.
            • Gość: en Re: ciasto mandarynkowe IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 21:44
              Mandarynki gotowalam niecale 2 godziny na malym ogniu. Ciasto robilam wg przepisu znalezionego na forum jako ciasto klementynkowe Nigelli. Bardzo było dobre. Pare razy bylo reaktywowane na GP.
              • Gość: miki202 Re: ciasto mandarynkowe IP: *.limes.com.pl 31.01.11, 22:26
                Ale można w przepisie Nigelli zastąpić migdały mąką? Nie mam chwilowo tyle migdałów w domu. Widziałam w delikatesach mąkę migdałową i chyba orzechową, po 20 zł paczka. Nie zauważyłam ile ważyły. Muszę kupić, bo miałam zaćmienie i nie wzięłam.
                • Gość: en Re: ciasto mandarynkowe IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 22:57
                  To bedzie inne ciasto, nie wiem, czy wyjdzie. Kupowalam z zwyklym spozywczym mielone migdaly po chyba 9 zl paczka. 20 to stanowczo za duzo. Wg forum sprzed lat (nie pamietam, kto pisal, przepraszam), najlepiej podpiec całe migdały i zemlec w mlynku. Maja przypominac konsystencja mokrawa make. Ktos wtedy dopisal, ze robil z mielonym makiem i dobre wyszlo.
                  Robilam z gotowych mielonych migdalow, wiec nie powiem, czym sie roznia od mielonych wlasnorecznie.
                • bene_gesserit Re: ciasto mandarynkowe 31.01.11, 23:44
                  Nie mozesz, wyjdzie gumowaty kapeć. Mozesz sprobowac zamienic czesc migdalow na podprazona bułkę tartą, mozesz zamiast maki migdalowej dac make z jakichkolwiek innych orzechow (procz fistaszkow i macadamii).

                  Nie musisz kupowac maki migdalowej w sklepie, wystarczy zmiksowac zimne (!) migdaly w malakserze. Bedzie grubsza niz ta ze sklepu, ale ciastu to nie zaszkodzi, raczej pomoze.
            • bene_gesserit Re: ciasto mandarynkowe 31.01.11, 23:45
              rozyczko napisała:

              > jeszcze lepsze sa banany wrzucone do zamrazalnika. Po rozmrozeniu sa jeszcze sl
              > odsze :)

              Takich to mi zawsze szkoda - po odkryciu w zamrazalniku zaraz robie z nich szejka :)
              • Gość: miki202 Re: ciasto mandarynkowe IP: *.limes.com.pl 01.02.11, 10:25
                Ano, dzięki. Ruszam po mąkę migdałową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka