Dodaj do ulubionych

lody waniliowe z boczkiem

19.02.11, 23:08
znacie takiego dziwolaga?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: lody waniliowe z boczkiem 20.02.11, 00:19
      Ale po co?
      Jak w poprzednich latach modne kucharki pchaly do slodkiego chili, lawendę i matchę, teraz będą pchaly boczek, fuj fuj fuj
      • Gość: Marek Re: lody waniliowe z boczkiem IP: *.cust.tele2.de 20.02.11, 03:42
        Chilli to co innego... chilli do słodkiego pasuje, jest nawet odmiana papryki jagodowej (Capsicum baccatum) o mocno cytrusowym smaku.

Ale boczek do słodkiego to jakoś zupełnie nie pasuje. Tzn. wiem że niektórzy lubią mięso na słodko, ale lody na mięsno? W każdym razie nie dla mnie.
        • eeela Re: lody waniliowe z boczkiem 21.02.11, 01:15
          Zgadzam się, chili doskonale łączy się ze słodkim. W Meksyku jadają nawet własnie lody posypane chili, świeże i suszone owoce, lizaki dla dzieci ;-)

Boczku z lodami wolałabym jednak nie próbować. Ale kiedyś koleżanka zrobiła mi - jak to nazwała - holenderskie śniadanie: dość grube i puszyste naleśniki, na wierzchu podsmażony boczek i cząstki mandarynek, polane syropem klonowym i posypane cynamonem. Było całkiem niezłe.
          • bene_gesserit Re: lody waniliowe z boczkiem 21.02.11, 16:08
            Chetnie wierze, ze takie polaczenia niektorym smakują. Podobnie przekonywano mnie tez do lawendy deserach, a od jakis pieciu lat na roznych blogach wszyscy pisza z zachwytem o matchy. Od jakis dwoch lat roku w tym tonie wiele osob zachwyca sie 'niesamowitym' polaczeniem boczku i czekolady (brownie z boczkiem, boczek w czekoladzie) albo w ogole ze slodkim (pudding smietankowy z boczkiem itd). Kolejna 'niesamowita' moda. Ja tam mam do tego duzo sceptycyzmu, wlasnie dlatego, ze nadmiar entuzjazmu do bycia trendy w kuchni prowadzi do takich wizji, jak lody waniliowe z boczkiem.
            • ania_m66 Re: lody waniliowe z boczkiem 21.02.11, 16:26
              tu polemizowalabym, ze tylko "trendy"
              wszak w usa polaczenie pancakes badz french toast, wysmazony boczek i syrop (zloty, klonowy itp) jest na porzadku dziennym ile? z kilkadziesiat lat?
              tez je b. lubie btw. lawenda w deserach, w szczegolnosci tam gdzie sa brzoskwinie i/lub biala czekolada to tez klasyk, o ile sie nie myle.
          • Gość: Marek Tak, Holendrzy podobno bardzo ciekawie jedzą IP: *.cust.tele2.de 26.02.11, 21:00
            Znajoma przez jakiś czas tam mieszkała i opowiadała że tam bardzo różne rzeczy łączą, m.in. właśnie boczek ze słodkim.
    • Gość: gosc Re: lody waniliowe z boczkiem IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.11, 09:05
      Oczywiscie ze znamy: www.davidlebovitz.com/2008/03/candied-bacon-i-1/ Wbrew pozorom bardzo ciekawe polaczenie smakow.
      • kocia_noga Re: lody waniliowe z boczkiem 20.02.11, 09:59
        Przypomniałam sobie, że w którejś książce kucharskiej mam przepis na ciastka ze skwarek. Raz jedyny w sklepiku widziałam i kupiłam skwarki na wagę, takie wysuszone, odtłuszczone, z masarni i upiekłam to cudo z ciekawości. Były bardzo smaczne, naprawdę.
        • annjen Re: lody waniliowe z boczkiem 20.02.11, 23:02
          moja babcia robiła takie ciastka. jednak skwarki smażone z surowej słoniny to nie to samo, co wędzony boczek - zapach wędzonki w lodach dla mnie byłby nie do przejścia.
    • Gość: uczennica Re: lody waniliowe z boczkiem IP: *.plusgsm.pl 21.02.11, 09:10
      weglud wielu osob sama lacze nietypowo smaki np.nie widze nic dziwnego w polaczeniu chipsow solonych z czekolada mleczna (same chipsy,albo sama czekolada mi nie smakuja,musi byc polaczone) i do picia woda przegotowana,albo ser zolty z dzemem. biale pierogi na slodko z keczupem tez kiedys przez pomylke (obok w lodowce lezaly pierogi z miesem) zjadlam i mi smakowaly,ale na lody z boczkiem nie mam jakos odwagi.
      • mhr-cs Re: lody waniliowe z boczkiem 21.02.11, 13:46
        Gość portalu: uczennica napisał(a):

biale pierogi na slodko z keczupem tez kiedys przez pomylke (obok w lodow
        > ce lezaly pierogi z miesem) zjadlam i mi smakowaly,ale na lody z boczkiem nie m
        > am jakos odwagi.

moze zdazy sie cos takiego
        jak z pierogami?
        nie,nie mow nigdy nie,
    • miss.chili1 Re: lody waniliowe z boczkiem - jadłam 24.02.11, 23:38
      Znamy, dałam się skusić na takie cudo w tamtym roku: Lody waniliowe na musie z pomidorów, z plasterkiem karmelizowanego bekonu, przybrane truskawkami. No cóż, pomidory + lody to całkiem udane połączenie, gorzej z tym bekonem. Hardcorowe połącznie, brrr...
      • atela Re: lody waniliowe z boczkiem - jadłam 25.02.11, 00:15
        Już samo to, że boczek zimny, zmrożony
        jest niewłaściwe, bo taki tłuszcz się źle trawi :/
        • Gość: dorotkah Re: lody waniliowe z boczkiem - jadłam IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.02.11, 07:05
          Lody z boczkiem to nie jest nowosc.Ja za to wlasnie przeczytalam o lodach z mleka kobiecego,ktore ponoc sa serwowane w Londynie.W Nowym Jorku za to mozna bylo sprobowac serka z mleka kobiecego a w Szwajcarii sosu zabielanego tym mlekiem.Mielibyscie ochote sprobowac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka