brynia2 21.02.11, 21:21 Mam pytanie do piekących takie ciasto. Czy Wam też kiepsko wyrasta w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:42 to chyba zalezy od ilosci i jakosci spulchniacza vel proszku do pieczenia. z jakiego przepisu pieczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:52 ania_m66 napisała: > z jakiego przepisu pieczesz? Z dyniowego przepisu corriny: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91079953.html?t=1298321191397 Dynię zastępuję marchewką, cukier miodem, no i wanilii nie daję, bo nie lubię. Tak sobie zerkam na to dyniowe i widzę, że ono tak samo wysokie jak moje marchewkowe. Widocznie tak musi być, ale za to jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
76karolcia76 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:51 Ja robię takie: • 2 szklanki mąki • 1 szklanka oleju • 4 jajka • 2 szklanki dobrze utartej marchwi • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 szklanki cukru • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżeczki cynamonu • opcjonalnie: orzechy, rodzynki Jajka ucierać z cukrem i na zmianę dodawać mąkę z olejem. Następnie marchew (najlepiej wycisnąć sok) i resztę składników. Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem... I jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:56 Karolcia, raz upiekłam z przepisu, w którym był olej. To była porażka, z masłem mi wychodzi. Ciasta z olejem chyba mnie nie lubią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 22:45 ciasta z olejem sa dluzej wilgotne a olej praktycznie niewyczuwalny, zreszta nic dziwnego - w koncu jest neutralny w smaku. bryniu, ciasto na lyzeczce proszku, w szczegolnosci z marchewka badz dynia nie wyrosnie bog wie jk, nie ma sily. najwazniejsze, ze dobrze wyszlo :) Odpowiedz Link Zgłoś
76karolcia76 Re: ciasto marchewkowe 22.02.11, 18:06 Ogólnie nie przepadam za ciastami z olejem i zwykle też stosuję margarynę, ale to jest własnie jedyne, w którym nie zmieniam oryginalnego przepisu (znaczy takiego, jaki dostałam), bo wyjątkowo wychodzi mi nieźle. To ja już nie wiem od czego to zależy wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: ciasto marchewkowe 22.02.11, 18:14 wazne jest rowniez aby ciasta nie mieszac za dlugo. Tylko tyle, zeby polaczyly sie skladniki. Odpowiedz Link Zgłoś