Dodaj do ulubionych

marchewka jak spaghetti

04.03.11, 14:39
Jadłam ostatnio surówkę z marchewki z jabłkiem, w której marchewka była utarta na długie paski (3-4 cm) o kwadratowym przekroju, bok kwadratu ok. 1 mm. Dzięki temu była taka fajna, chrupka. Czy ktoś wie, czym utrzeć ją w ten sposób? Większość znanych mi tarek uciera na płaskie i dość szerokie wiórki.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: marchewka jak spaghetti 04.03.11, 14:51
      potrzebujesz specjalne ustrojstwo. tu maly wybor www.ciao.de/Spiralschneider_von_Lurch__687855
      • brykanty Re: marchewka jak spaghetti 04.03.11, 15:14
        A czy ktoś widział tego rodzaju ustrojstwo w Warszawie? Najchętniej niezbyt drogie. I jeszcze pytanie - czy to obsługuje wyłącznie marchewki, czy np. jabłka też jest w stanie?
        • tentimenti Re: marchewka jak spaghetti 04.03.11, 15:17
          Wystarczy poszukac:
          www.ceneo.pl/899312
        • mhr-cs Re: marchewka jak spaghetti 04.03.11, 15:30
          brykanty

nie tylko marchewke
          jablko,kartofle,rzotkiew
          i wiele wiecej,
          warto kupic
    • Gość: Nobullshit Re: marchewka jak spaghetti IP: *.222.250.30.spray.net.pl 04.03.11, 16:14
      Można też taka marchewkę kupić gotową. (I selera też. Nie wiem, może coś jeszcze.) W słoikach, surowe, w neutralnej zalewie. Chyba robi je Rolnik. Jeśli nie chce się kupować kolejnej (i drogiej) tarki, której nie ma gdzie trzymać, może taki gotowiec to niezłe rozwiązanie.
      • Gość: en Re: marchewka jak spaghetti IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 17:41
        Mozesz pokroic marchewke najpierw obieraczka w podluzne plastry, a potem pociac ostrym nozem w makaron. Troche to zabiera czasu, ale jak sie ma wprawe, to idzie sprawnie.
        Robie tak "makaron" z cukini, czasami mieszam z marchewka. Gotuje chwile na parze, marchewke dluzej, bo twardsza.
    • linn_linn Re: marchewka jak spaghetti 04.03.11, 19:23
      ...a Wlosi nazywaja to à la julienne :)
      • Gość: en Re: marchewka jak spaghetti IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 21:52
        Bo to jest julienne, takie krojenie warzyw. Francuzi tez tak nazywaja.
      • shilaa Re: marchewka jak spaghetti 07.03.11, 18:51

> ...a Wlosi nazywaja to à la julienne :)

Ci Wlosi, ktorzy nie palaja niechecia do Francji i wszystkiego, co francuskie, wiec nieliczni ;) Czesciej uzywa sie jednak okreslenia 'a fiammifero/a fiammiferi' (fiammifero to zapalka).
    • ladyjm Re: marchewka jak spaghetti 04.03.11, 22:18
      niektore roboty maja takie funkcje tnace
    • mhr-cs Re: marchewka jak spaghetti 06.03.11, 11:14
      robione tym co napisala ania

fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html
    • 1.41421356i Re: marchewka jak spaghetti 06.03.11, 11:42
      ja blenderem taka robie
      tzn przystawka do tarcia, wychodza takie makaroniki, brauna mam 6550, najmnijejsza tarka wlasnie takie wychodza robale
    • hispana Re: marchewka jak spaghetti 07.03.11, 13:00
      a ja od lat ucze sie tak kroic nozem i odnosze coraz lepsze rezultaty :)
    • Gość: baba starej daty Re: marchewka jak spaghetti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.11, 13:10
      ło matko ale wymyślacie-specjalne krojenie marchewki jakby zwykła tarka nie wystarczyła hahaha. Marchewka zawsze będzie marchewką-nieważne na czym ją będziecie trzeć! A już naprawdę nie rozumiem mitrężenia czasu na ręczne jej krojenie w paseczki...
      • marghe_72 Re: marchewka jak spaghetti 07.03.11, 16:51
        Gość portalu: baba starej daty napisał(a):

> ło matko ale wymyślacie-specjalne krojenie marchewki jakby zwykła tarka nie wys
        > tarczyła hahaha. Marchewka zawsze będzie marchewką-nieważne na czym ją będzieci
        > e trzeć! A już naprawdę nie rozumiem mitrężenia czasu na ręczne jej krojenie w
        > paseczki...

ileż wnoszący post..
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 17:44
      www.swiatgastronomii.pl/mandolina-krajalnicoszatkownica-warzyw-kompletem-nozy-p-101.html
      www.borner.co/
      Obejrzyj sobie takie urządzenia. Mam tą drugą, Bornera, przez o umlaut. Ona robi słupki milimetr na milimetr na długość marchewki. Najlepsza jest do kapusty,np czerwonej. Szatkuje na grubość milimetra,ale może i grubiej.
    • Gość: veriita Re: marchewka jak spaghetti IP: *.toya.net.pl 05.05.13, 22:20
      wystarczy naciąć warzywo wzdłuż ( na tyle żeby się nie rozleciało) a potem ciach! - łopatką do sera / obieraczką / tarką do plasterków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka