Dodaj do ulubionych

Czy w domu można zrobić

IP: *.man.polbox.pl 29.04.04, 13:57
ser żólty?
Czy też smród za duży?
Obserwuj wątek
    • julsza Re: Czy w domu można zrobić 29.04.04, 14:03
      slyszalam o smazonym, slyszalam o bialym, ale zeby zolty...?
      • kwieta4 Re: Czy w domu można zrobić 29.04.04, 16:46

wszystko z netu, nie probowalam jeszcze:))

dobry ser żołty
        dostałam ten -przepis od kobiet z Gor ...posłuchajcie...moze ktos bedzie miał
        ochote sie pobawic.Podobno mozna samemu zrobic bardzo....jadłam go naprawde
        dobry...polecam....Bierzemy 1 kg twarogu i 1 l mleka i to zagotowujemy i
        odcedzamy.Bierzemy głeboką patelnie,dajemy 10 dkg masła,wkładamy mase
        serową,dodajemy 2łyżeczki soli,1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka sody oraz 2
        żółtka.....smazymy te mase ok 6 minut dokładnie mieszajac.Wlac do dowolnej
        foremki lub salaterki,ostudzic ....iiiiiii smacznego!

SER ZOLTY W DOMU f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535
        mam taki przepis...tylko nie zawsze wychodzi taki sam w smaku ser...to chyba
        zależy od tego z jakiego białego sera go robie..jeśli jest bardzo kwaśny to
        wychodzi w smaku jak parmezan a jeśli nie to smak ma zbliżony do orginalnego
        wiejskiego żółtego sera. Około 2 kg sera białego doprowadzam na wolnym ogniu do
        zagotowania często mieszając. Potem trzeba to trochę przestudzić i przelać
        przez druszlak. Kiedy już odcieknie i jest trochę ciepłe dodaję do tego ok15
        dag masła i 2 łyżki soli(kiedy jest mało soli ser jet mdły) mieszam to wszystko
        i znów daję na wolny ogień...mieszam cały czas aż masa zacznie się jednolicić,
        kiedy jest już gorąca dodaję do tego 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Powoduję to
        że najpierw masa pólchnieje a potem zaczyna się ciągnąć (jak rozgrzany żołty
        ser). Wyrzucam to do plastikowego pojemnika i czekam aż wystygnie
        zgodnie z obietnicą chciałem się podzielić wrażeniami
        z produkcji sera. Zrobiłem go przed paroma minutami i muszę Ci powiedzieć, że
        wbrew pozorom, ser biały (tłusty) gotuje się całkiem nieźle. Trzeba go
        oczywiście mieszać, nawet niezbyt intensywnie, ale ugotuje się na pewno.
        Po dodaniu sody rzeczywiście w pierwszej chwili rośnie zdecydowanie,
        a poźniej robi się ciągnący i trzeba go wyłożyć do jakiejś miski żeby stężał.
        Na razie w smaku jest niezły, ale myślę, że pełną ocenę będzie można
        sformułować po całkowitym wystudzeniu.
        Generalnie myślę, że ciekawe doświadczenie.
        Myślę, że jeśli chodzi o dodatki, to ziółka na 100% - np. bazylia, oregano,
        może nawet trochę bardzo drobno pokrojonej papryczki chili czy czuszki ( "czy
        czuszki" - fajnie brzmi ) Może kminek, czosnek w proszku, fajnie byłoby zjeść
        coś takiego z pieczarkami - mmmm, chyba zrobię w tym tygodniu, oj chyba tak...
        Słuchajcie, muszę Wam powiedzieć, że wczoraj spróbowałem tego serka tak na
        spokojnie ( 24 godziny po jego wykonaniu i przechowywaniu
        w lodówce). Jest on naprawde świetny. Twardy i przypomina w smaku serek Feta.
        Nadaje się znakomicie np. do parówek, które robię sobie często na kolację.
        Nacinam wzdłuż, podgrzewam w opiekaczu, a nastepnie, jak się lekko rozchylą,
        wkladam paseczki żółtego lub właśnie tego świeżo wykonanego własnoręcznie
        serka. Świetna rzecz. Polecam. Można polać ketchupem, musztardą, majonezem,
        sosem
        slodko-kwaśnym lub ostrym, jak kto lubi.
        • babeczkaa Re: Czy w domu można zrobić 29.04.04, 19:00
          hmmmm, to wreszcie jak smakuje jak ser żłty czy jak feta? coś dziwny ten serek
          chyba, nie musi dojrzewac?napisz kwieta4 cos jeszcze o nim...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka