Dodaj do ulubionych

osso bucco

30.04.04, 08:54
kupilem wczoraj sliczna gicz cielęcą i dzis mój debiut w tym klasycznym włoskim daniu.
Obserwuj wątek
    • funana Re: osso bucco 30.04.04, 09:00
      O boszsz, to trzymam kciuki-mnie zawsze przerażał ten przepis:-)-sie znaczy, że
      trudny...
      • giezik Re: osso bucco 30.04.04, 09:03
        mnie moze nie tyle przerażał, ale czekalem na jego czas. I wczoraj jak zobaczylem to sliczne mięsko doszedłem do wniosku, że czas nadszedł.
    • ka2 Re: osso bucco 30.04.04, 09:14
      1/2 szklanki białego wina
      cebula
      2 ząbki czosnku
      400 ml.pomidorów z puszki
      łyżka przecieru pomidorowego
      1/2 szklanki brązowego sosu ( przepis później )
      oregano, tymianek, sosy worcester i tabasco

oprószyć cielęcinę mąką, solą ,pieprzem obsmazyć
      cebulę i czosnek usmażyć, wlać wino, gotować 4 min. :)
      wymieszać z pomidorami, przecierem, sosem i przyprawami doprawić i zagotować
      włożyć cielęcinę, przykryć i piec coś ze dwie godziny
      • ka2 brązowy sos 30.04.04, 09:38
        usmażyć pół cebuli, pół marchewki i 2 łyżki selera naciowego,pokrojome w grubą
        kostkę
        dodać 4 łyżki mąki, lekko zrumienić, ostudzić ,dodać 2 łyżki przecieru
        pomidorowego i 3 szklanki rosołu
        gotować conajmniej godzinę, rzecz jasna pilnując coby się nie przypaliło
        przecedzić ( przetrzeć ) przez sitko
        można trzymać w lodówce 2 tygodnie. jest świetną bazą sosów do wołowiny

• ka2 Re: brązowy sos 30.04.04, 09:43
          czekam na przepis giezika, bo jak czytam swój to wiem, dlaczego go tak rzadko
          robię :)
          • giezik Re: brązowy sos 30.04.04, 09:51
            podam ok. poludnia (jest z ksiazki Kuchnia włoska - taka cieniutka kwadratowa Kuchnia Cordon Blue), ale w duzej mierze pokrywa sie z poprzednim
    • Gość: zachwycona Re: osso bucco IP: 213.17.230.* 30.04.04, 09:16
      Jednym słowem.......wchodzisz do Europy po włosku.
      Gratuluję. Ja się jeszcze waham od czego by tu zacząć. Na razie, jak na święta,
      marynuję sobie śledziki w occie winnym, ale myślę, że to dopiero początek. Poza
      tym mam wreszcie składniki do sushi, więc może się odważę.
      • sigrun Re: osso bucco 30.04.04, 13:47
        A może "ossobuco"? Taka własnie jest nazwa tej smakowitej potrawy. Błagam,
        jeśli to możliwe nie kaleczcie tego pięknego języka. Życzę miłego gotowania.
        • Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 14:33
          brak drugiego C sie zgadza. Posypuje glowe popiolem. Ale widze pisane
          oddzielnie wszedzie.

.... cholera sie zaczne moze wloskiego uczyc
    • Gość: Marghe_72 Re: osso bucco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.04, 13:39
      Giezik powodzenia
      A tak na marginesie - ossobuco :) ew. osso buco
      M.
      • Gość: wini3 Re: osso bucco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 14:43
        A mnie interesuje podział giczy. Będziesz ciął w poprzek? Na grube plastry?
        Czym?
        • Gość: Marghe_72 Re: osso bucco IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.04.04, 14:44
          Musi byc pionowo:) Inaczej nei będzie buco (czyli dziury:))

Osso - kość
          buco - dziura

M>
        • Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 14:50
          mam taki nóż kupiony henhen lat temu przez moja ciocie (kucharz) ,zeby bylo
          zabawniej Mango Gdynia - czyli to co teraz wciska taki total chłam.
          Ten nóż ciął już sosonowe regały (nie chciały się zmieścić, wczoraj plastikowy
          klips ze sklepu - bo zapomniano go odłączyć i wiele różnych rzeczy :)

w poprzek, tak jak na obrazkach jest - no dziura być musi
          • ka2 Re: osso bucco 30.04.04, 15:00
            heh, ja to zawsze pokrojone kupuję
            giezik, czy w Twoim przepisie też robi się ten kłopotliwy sos, którego na dobrą
            sprawę nie można zostawić nawet na 5 min.
            • Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 15:53
              nie, wlasnie. Tak po przeczyatniu i robieniu, to powiedzialbym ze to polska
              potrawa jest. I nastepnym razem daruje sobie to pieczenie w piekarniku -
              swobodnie mozna to robic na gazie, na wolnym ogniu.
              A najlepiej zapytac jakiejs mediolanskiej kobiety
    • Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.04, 16:37
      podsumowanie: generalnie OK. To taka klasyczna potrawa chłopska (jesli sie myle
      prosze mnei poprawic) w gęstym sosie. Choć za cielęciną nie przepadam to wyszło
      porpawnie.
      Niestety moja małzonka powiedziała wprost, zebym wiecej nei robił. Ten rodzaj
      sosu (potrawki ) przypomina jej jakies niezbyt miłe czasy i tyle. Nie ma
      dyskusji :)
      • Gość: Marghe_72 Re: Ossobuco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 09:44
        Następnym razem zrób "fiorentinę".. jest o niebo lepsza (moim zdaniem) :)

M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka