giezik 30.04.04, 08:54 kupilem wczoraj sliczna gicz cielęcą i dzis mój debiut w tym klasycznym włoskim daniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
funana Re: osso bucco 30.04.04, 09:00 O boszsz, to trzymam kciuki-mnie zawsze przerażał ten przepis:-)-sie znaczy, że trudny... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: osso bucco 30.04.04, 09:03 mnie moze nie tyle przerażał, ale czekalem na jego czas. I wczoraj jak zobaczylem to sliczne mięsko doszedłem do wniosku, że czas nadszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: osso bucco 30.04.04, 09:14 1/2 szklanki białego wina cebula 2 ząbki czosnku 400 ml.pomidorów z puszki łyżka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki brązowego sosu ( przepis później ) oregano, tymianek, sosy worcester i tabasco oprószyć cielęcinę mąką, solą ,pieprzem obsmazyć cebulę i czosnek usmażyć, wlać wino, gotować 4 min. :) wymieszać z pomidorami, przecierem, sosem i przyprawami doprawić i zagotować włożyć cielęcinę, przykryć i piec coś ze dwie godziny Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 brązowy sos 30.04.04, 09:38 usmażyć pół cebuli, pół marchewki i 2 łyżki selera naciowego,pokrojome w grubą kostkę dodać 4 łyżki mąki, lekko zrumienić, ostudzić ,dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego i 3 szklanki rosołu gotować conajmniej godzinę, rzecz jasna pilnując coby się nie przypaliło przecedzić ( przetrzeć ) przez sitko można trzymać w lodówce 2 tygodnie. jest świetną bazą sosów do wołowiny Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: brązowy sos 30.04.04, 09:43 czekam na przepis giezika, bo jak czytam swój to wiem, dlaczego go tak rzadko robię :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: brązowy sos 30.04.04, 09:51 podam ok. poludnia (jest z ksiazki Kuchnia włoska - taka cieniutka kwadratowa Kuchnia Cordon Blue), ale w duzej mierze pokrywa sie z poprzednim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycona Re: osso bucco IP: 213.17.230.* 30.04.04, 09:16 Jednym słowem.......wchodzisz do Europy po włosku. Gratuluję. Ja się jeszcze waham od czego by tu zacząć. Na razie, jak na święta, marynuję sobie śledziki w occie winnym, ale myślę, że to dopiero początek. Poza tym mam wreszcie składniki do sushi, więc może się odważę. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: osso bucco 30.04.04, 13:47 A może "ossobuco"? Taka własnie jest nazwa tej smakowitej potrawy. Błagam, jeśli to możliwe nie kaleczcie tego pięknego języka. Życzę miłego gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 14:33 brak drugiego C sie zgadza. Posypuje glowe popiolem. Ale widze pisane oddzielnie wszedzie. .... cholera sie zaczne moze wloskiego uczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: osso bucco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.04, 13:39 Giezik powodzenia A tak na marginesie - ossobuco :) ew. osso buco M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: osso bucco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 14:43 A mnie interesuje podział giczy. Będziesz ciął w poprzek? Na grube plastry? Czym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: osso bucco IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.04.04, 14:44 Musi byc pionowo:) Inaczej nei będzie buco (czyli dziury:)) Osso - kość buco - dziura M> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 14:50 mam taki nóż kupiony henhen lat temu przez moja ciocie (kucharz) ,zeby bylo zabawniej Mango Gdynia - czyli to co teraz wciska taki total chłam. Ten nóż ciął już sosonowe regały (nie chciały się zmieścić, wczoraj plastikowy klips ze sklepu - bo zapomniano go odłączyć i wiele różnych rzeczy :) w poprzek, tak jak na obrazkach jest - no dziura być musi Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: osso bucco 30.04.04, 15:00 heh, ja to zawsze pokrojone kupuję giezik, czy w Twoim przepisie też robi się ten kłopotliwy sos, którego na dobrą sprawę nie można zostawić nawet na 5 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 15:53 nie, wlasnie. Tak po przeczyatniu i robieniu, to powiedzialbym ze to polska potrawa jest. I nastepnym razem daruje sobie to pieczenie w piekarniku - swobodnie mozna to robic na gazie, na wolnym ogniu. A najlepiej zapytac jakiejs mediolanskiej kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: osso bucco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.04, 16:37 podsumowanie: generalnie OK. To taka klasyczna potrawa chłopska (jesli sie myle prosze mnei poprawic) w gęstym sosie. Choć za cielęciną nie przepadam to wyszło porpawnie. Niestety moja małzonka powiedziała wprost, zebym wiecej nei robił. Ten rodzaj sosu (potrawki ) przypomina jej jakies niezbyt miłe czasy i tyle. Nie ma dyskusji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Ossobuco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 09:44 Następnym razem zrób "fiorentinę".. jest o niebo lepsza (moim zdaniem) :) M. Odpowiedz Link Zgłoś