Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane z czym?

IP: *.aster.pl 18.03.11, 12:29
u mnie w domu, biednie było, to w wersji z cukrem:)
w polskich górach jadałam na bogato z mięsnym sosem i ,
w restauracjach podają z wędzonym łososiem + kwaśną śmietaną,

z czymś jeszcze można? czy to juz wszystkie warianty?
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 12:32
      szynka,kawiar,salatka
      remolade
    • default Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 12:37
      Ja najlepiej lubię popijane kefirem lub maślanką. Ewentualnie z twarożkiem ze szczypiorkiem.
      Dobre też z cukrem.
      Wersje z mięsnymi sosami dla mnie nie do przyjęcia.
    • qubraq Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 12:39
      U nas zawsze były z cebulą i przyprawami typu kminek tymianek i rozmaryn i jedzone były zawsze na slono - solo, popijane kwaśnym mlekiem albo goracym czerwonym czystym winnym
      barszczem - lub polane śmietaną lub sosem grzybowym albo nawet z jakimś ragout :-)
      Nie wyobrażam sobie nawet jaki mogą miec smak na slodko... ;-)
      • krzysztofsf Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 13:14
        Sprawdź :)
        Mnie kiedyś bardzo zaskoczył (pozytywnie) smak żółtego sera z dżemem :)
        kiedyś bardzo lubiłem placki ziemniaczane w obu pcjach - na słodko i "bez dodatków - w zalezności od nastroju.
        • nchyb Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 14:11
          W pełni popieram Krzysztofa. Nie możesz wyobrazić sobie smaku - spróbuj!

Osobiście bardzo lubiłam placki ziemniaczane (z cebulką w środku) ze śmietaną i cukrem, chociaż tymi ze śmietaną i solą wcale nie gardzę.

A co do samu sera z dżemem, kanapki z serem białym lub żółtym i z dżemem - lubię do dziś :-)
          • krzysztofsf Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 14:17
            nchyb napisała:

> W pełni popieram Krzysztofa. Nie możesz wyobrazić sobie smaku - spróbuj!
            >
            > Osobiście bardzo lubiłam placki ziemniaczane (z cebulką w środku) ze śmietaną i
            > cukrem, chociaż tymi ze śmietaną i solą wcale nie gardzę.
            >
            > A co do samu sera z dżemem, kanapki z serem białym lub żółtym i z dżemem - lub
            > ię do dziś :-)

Jeszcze sobie przypomniałem, że (Żona nie lubi kawałków cebuli) placki od kilkunastu lat robimy w wersji z surowa cebulą utarta na tarce i rozmieszana z masą ziemniaczaną.
            • nchyb Re: placki ziemniaczane z czym? 19.03.11, 09:17
              z tą cebulą u nas podobnie, starta najlepsza...
        • Gość: ola Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.multimo.pl 18.03.11, 14:56
          no wlasnie,moj syn uwielbia kanapkio z serem zoltym i dzemem.Czy to normalne /on nmie jest malolatem/
          • tequilkuk Re: placki ziemniaczane z czym? 20.03.11, 09:42
            W Danii to typowy zestaw do porannej bulki :)
          • Gość: Melhior Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.11, 11:12
            ser żółty + powidła śliwkowe = 7 niebo! :)
        • qubraq Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 17:00
          krzysztofsf napisał:

> Sprawdź :)

Oczywiście, sprawdzę skoro namawiasz; ale czy do jedzenia na slodko daje sie również cebulę do masy ziemniaczanej, przyprawy no i czy się ją soli?

> Mnie kiedyś bardzo zaskoczył (pozytywnie) smak żółtego sera z dżemem :)

a mnie świezy wydrążony ogórek z ezadkopłynnym miodem w środku! :-)

• qubraq Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 17:03
            qubraq napisał:

> z ezadkopłynnym miodem w środku! :-)

przepraszam - rzadkopłynnym...

• Gość: pasqda Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.11, 23:17
            Oczywiście, sprawdzę skoro namawiasz; ale czy do jedzenia na slodko daje sie ró
            > wnież cebulę do masy ziemniaczanej, przyprawy no i czy się ją soli?

A to już rzecz gustu:) Jadłam placki tylko z ziemniaków z cukrem, jak i te z utartą cebulką - też z cukrem. Była różnica w smaku, ale i jedne i drugie były pycha. Ale i jedne i drugie smakowały też z doprawionym na ostro (np. szczypiorek, rzodkiewka, dużo pieprzu) twarożkiem.
    • mhr-cs z sosem jablkowym pychy, 18.03.11, 12:58
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> u mnie w domu, biednie było, to w wersji z cukrem:)
      > w polskich górach jadałam na bogato z mięsnym sosem i ,
      > w restauracjach podają z wędzonym łososiem + kwaśną śmietaną,
      >
      > z czymś jeszcze można? czy to juz wszystkie warianty?
    • Gość: Kasia Re: to jeszcze jedno ważne pytanie? IP: *.aster.pl 18.03.11, 13:20
      starte na drobnej tarce, czy na grubej?

p.s.
      przy tylu smacznych możliwościach, placki będą codziennie:)
      • mhr-cs kupiony gotowy, u nas smaczny 18.03.11, 13:24

> starte na drobnej tarce, czy na grubej?
        >
        >
        > p.s.
        > przy tylu smacznych możliwościach, placki będą codziennie:)
    • Gość: Maria. Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.toya.net.pl 18.03.11, 13:26
      U mnie wyłącznie na słodko,tzn słodze śmietane dość sporo i tym polewamy placki. Dla nas pyszne i tylko w tej wersji jadane.
    • mhr-cs nawet do rybki je zjadam,co kraj to obyczaj? 18.03.11, 14:24

> u mnie w domu, biednie było, to w wersji z cukrem:)
      > w polskich górach jadałam na bogato z mięsnym sosem i ,
      > w restauracjach podają z wędzonym łososiem + kwaśną śmietaną,
      >
    • mhr-cs albo z innymi dodatkami, 18.03.11, 14:39

(bo warianty poczytalas),
      a potem do tych nowych
      cos nowego?
      • Gość: marbor1 Re: albo z innymi dodatkami, IP: *.aster.pl 18.03.11, 15:35
        U mnie, jak mam powidła śliwkowe własnej roboty, to placki ziemniaczane z cebulką, pieprzem i z powidłami.
        W książce Hyginy Seheń jest bardzo dużo różnych propozycji na placki z różnymi dodatkami jak:
        śledzie, jajka, różne warzywa, grzyby, kiełbasa czy różne świeże owoce.
      • Gość: baba Re: albo z innymi dodatkami, IP: *.acn.waw.pl 18.03.11, 15:40
        Najdziwaczniejszy zestaw jadłam dawnoooo temu podczas wizyty na wsi. Placki ziemniaczane na ostro,tzn. z cebulą pieprzem a do nich-powidła śliwkowe domowe,usmażony pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek i gęsta wiejska śmietana. Do tego gorzka gorąca czarna kawa. Jadło się to tak-na placek posmarowany powidłami nakładało się łyżkę usmażonego boczku z tłuszczem i dokładało łychę śmietany,placek składało na pól i jadło trzymając w ręce. Jedliśmy to po sianokosach,więc byliśmy głodni .
        • Gość: aqua48 Ja tylko słone IP: *.aster.pl 18.03.11, 15:47
          Dla mnie na słodko niejadalne, z kolei moi domownicy z uporem sypią cukier, na placki z tartą cebulą i ostrą papryką. Ja lubię polane gęstą kwaśną śmietaną, albo z gulaszem, placek z kawałkami tuńczyka też jak najbardziej, a jako dodatek koniecznie surówka z kiszonej kapusty.
      • nexstartelescope Re: albo z innymi dodatkami, 18.03.11, 15:58
        Ja jem z kwaśną, gęstą śmietaną i szczypiorkiem lub z cukrem mój facet z żółtym serem (ble)
        • kati792 Re: albo z innymi dodatkami, 18.03.11, 16:24
          Mój ojciec do tej pory placki jada tylko z dzemem truskawkowym:):):):)
          Za dziecka także tak jadłam,teraz jem popijając maślanką,kefirem.Lubię także pieczarki podpieczone z cebulką,które kładę na placki,na to kleks z kwaśnej śmietany i natka pietruszki.Pychotka:-)
          Znalazłam kiedyś przepis na placki,gdzie do ziemniaków dodawało się sera białego,ale nie dane mi było jeszcze spróbować.
          A tak w ogóle,to miałam dziś robić placki,a wyszło jak zwykle,czyli jak na piątek przystało są...mielone;-)
          • tequilkuk Re: albo z innymi dodatkami, 20.03.11, 09:44
            Ja mam gdzies przepis na placki ze smazonymi kurkami. Wygladalo pycha...
            • mhr-cs lubie obie potrawy,jem osobno 20.03.11, 09:48
              tequilkuk napisała:

> Ja mam gdzies przepis na placki ze smazonymi kurkami. Wygladalo pycha...
    • annjen Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 16:28
      mogę jeszcze dorzucić, że zwykle jemy z sosem czosnkowym na jogurcie, na to można położyć łososia albo nie. czasem do ciasta dodaję tartego sera:)
    • hester83 Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 18:38
      najczęściej z kwaśną śmietaną i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Czasem pod koniec smażenia posypuję wierzch startym łatwo topliwym serem.
      • Gość: dorotkah Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.03.11, 19:22
        Placki z utarta cebula w srodku.Jem z cukrem albo z dzemem truskawkowym (inny nie moze byc,nie ten smak).Jakos ten dzem czy cukier wydobywa smak cebuli z ziemniakami,ktory dla mnie ginie z innymi nieslodkimi dodatkami.W restauracji jem je z sosem pieczarkowym albo gulaszem i tez jest smaczne ale takich domowych,swiezych plackow szkoda na sosy.
    • triismegistos Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 19:51
      Najbardziej lubię właśnie z mięsnym sosem. Dobre są z grzybami, z leczem... W oóle z wyrazistymi sosami. Z łososiem i kawiorem lubię, niezłe są ze śledziem, niektórzy jadają ze śmietaną... Na myśl o posypaniu ich cukrem mam autentyczną cofkę.
    • bebiak Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 20:54
      W moim rodzinnym domu też było biednie, stąd mama często smażyła placki i zawsze podawała z cukrem: w zasadzie na takich plackach się wychowałam choć jako dziecko nie bardzo je lubiłam (pewnie dlatego, że koniecznością było ich jedzenie). Nigdy nie dodawała do nich cebuli i do dziś nie zmieniła ani sposobu przygotowania ani sposobu podawania, choć dziś w mamy domu biednie już nie jest. Z przyjemnością czasem do mamy na takie placki wpadam (chyba z sentymentu), ale u siebie podaję wyłącznie z łososiem i śmietaną - takie wielbię:)
      I również, jak mama, nie dodaję do placków cebuli.
    • Gość: michaśka Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.11, 21:33
      z grzybami - zapasteryzowane jesienia mam w sloikach na rozne okazje, miedzy innymi okazje pt placki ziemniaczane;). grzyby (podgrzybki, maslaki, prawdziwki) duszę z cebulą, natką pietruchy, śmietaną 18%. solę, pieprzę. mniam
      jak nie mam grzybów z prawdziwego zdarzenia - daję pieczarki, ale to wersja bardzo uboga ;)

pozdrawiam
      michaska
      wodakokosowa.wordpress.com/
    • znana.jako.ggigus dzis zrobilam z resztek 18.03.11, 21:41
      staralam ziemniaki, cukinie, marchewke, dodalam cebuli, czosnku i solidnie przyprawilam.
      Lepiszcze uzyskalam sypiac na oko make kukurydz., grys i make pszenna.
      Smaczne b. wyszly
    • maki-chan Re: placki ziemniaczane z czym? 18.03.11, 22:08
      u mnie w domu też z cukrem...ni powiem żeby było biednie..teraz cukier po 6 złotych się kupuje..teraz to luksus!
    • Gość: zuza Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.11, 10:00
      Z czosnkiem. Tak jadała znajoma, gdy bywała na Ukrainie słuzbowo. Wcześniej z cukrem. Cz
      • reniam_123 Re: placki ziemniaczane z czym? 20.03.11, 10:28
        Oprócz cebuli, dodaję jeszcze zmiażdżony czosnek i szczyptę majeranku, a jem je popijając mlekiem. Boskie, polecam :)
        • mhr-cs kazdy kraj ma swoje i kazdy dom, 20.03.11, 11:07
          reniam_123 napisała:

> Oprócz cebuli, dodaję jeszcze zmiażdżony czosnek i szczyptę majeranku, a jem j
          > e popijając mlekiem. Boskie, polecam :)
          • qubraq Re: kazdy kraj ma swoje i kazdy dom, 21.03.11, 17:59
            mhr-cs napisała:

>> reniam_123 napisała:
            >> Oprócz cebuli, dodaję jeszcze zmiażdżony czosnek i szczyptę majeranku, ...

no tak ale cebuli to sie daje - wg mnie - jedną na dwa kaertofle a czosnku to tylko ociupinkę relatywnie a do tego to ja go rozcieram "na soli" na desce na emulsję; majeranku nie daję natomiast przyprawiam jeszcze utartym kminkiem rozmarynem i tymiankiem oraz czubrycą :-)

• aaahaaa Re: placki ziemniaczane z czym? 21.03.11, 08:29
      Ze śmietaną, z różnego rodzaju sosami mięsnymi, ale nie tylko np. dobrze smakują też z sosem tatarskim, z cukrem, z ketchupem.

drukarnia wielkoformatowa
    • Gość: genny Re: placki ziemniaczane z czym? IP: 217.11.129.* 21.03.11, 09:16
      Lubię ze śmietaną, z borówkami. A także ze słodko pikantnym sosem chilli
    • forencka Re: placki ziemniaczane z czym? 21.03.11, 09:40
      Z boczniakami, innymi świeżymi grzybami z cebula i śmietaną mniam!
    • zadumanaa Z czerwonym wytrawnym winem 21.03.11, 09:50
      Czerwone wytrawne wino jako dodatek - to jest to:)
      Robię tak od kilku lat. Wpadłam na to nagle kojarząc, że przecież czerwone wino jest dobre do tłustych potraw, więc dlaczego nie do placków???
      Smażę, jem i popijam. Syn woli białe wytrawne - tak pod kolor...:)
      • qubraq Re: Z czerwonym wytrawnym winem 21.03.11, 18:09
        zadumanaa napisała:

> Czerwone wytrawne wino jako dodatek - to jest to:)

Nie wiem czemu wole czerwone wino półwytrawne jakos inaczej - najczęściej samo choć bardziej wole wino różowe a placki zdecydowanie wole popijać gorącym barszczem - tez winnym - bo zakwaszanym własny zakwasem buraczanym; takoz popijam wiekszość dań mięsnych i nie tylko - pierogi placki gołabki makarony zasmażane kopytka kluski itp...
        Np. mięso do dalszej obróbki wole wytrzymac przez noc w lodowce w zalewie piwnej z ziołami
        i zakwasem buraczanym niz w czerwonym winie ...
        Hmm, moze to bardziej objawy sknerstwa niz odmiennego smaku... ;-/ sam juz nie wiem
        • zadumanaa Re: Z czerwonym wytrawnym winem 22.03.11, 09:20
          Tak na obrzeżach wątku: gulasz podlany winem pachnie Francją, a gulasz podlany piwem pachnie Holandią, a może Belgią...:)
          Pal sześć ceny - ważny smak:)))) i cała wynikająca z tego przyjemność.
          • qubraq Re: Z czerwonym wytrawnym winem 22.03.11, 10:54
            zadumanaa napisała:

> Pal sześć ceny - ważny smak:)))) i cała wynikająca z tego przyjemność.

...ale ja pisałem o moim własnym sknerstwie... a przyjemnośc to na pewno jest :-)
    • Gość: wuwu Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.11, 10:07
      gdyby tylko nie trzeba było trzeć ziemniaków, placki jadłabym codziennie

najbardziej lubię chrupiące i rumiane solo
      lubię z cebulą startą z masą
      z mięsem i sosem też bardzo lubię, chociaż to już inna bajka, bo placek smażę wtedy jeden wielki i on szybko mięknie pod wpływem sosu
      z cukrem lubiłam jako dziecko, teraz mniej
      z kwaśną smietaną
      z sosem jogurtowo-czosnkowym
      z "cacykami"
      z sosem serowym na bazie gorgonzoli
      duży placek z salami ułożonym podczas smażenia 2 strony - rewelka
    • Gość: kretowata Re: placki ziemniaczane z czym? IP: *.116.rev.vline.pl 23.03.11, 17:30
      A ja wyłącznie bez cebuli w środku.
      Na wierzch starty żółty ser+keczup.
      Ewentualnie kwaśna śmietana.
      Na słodko chętnie - posypane po prostu cukrem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka