Dodaj do ulubionych

Liście buraków

19.03.11, 03:35
Właśnie przyjechały trzy piękne, dorodne buraki, z liśćmi na długich kijach ;-) Zastanawiam się, czy liście można jakoś wykorzystać w jakiejś (dla ludzi), czy też są zupełnie niejadalne?
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Liście buraków 19.03.11, 06:48
      Botwinka?
      (raczej z młodziutkich, ale kiedy liście takie piękne - chyba zaryzkowałabym)
      • shachar Re: Liście buraków 19.03.11, 11:34
        google; beet greens recipe
        • ania_m66 Re: Liście buraków 19.03.11, 12:58
          wykorzystac jak szpinak, biete czy pok choi.
          • aqua48 Re: Liście buraków 19.03.11, 16:13
            Ja z botwiny, czosnku i młodych ziemniaków robię barszcz, Najlepiej na kostce wędzonej. Jest gęsty i taki typowo wiosenny.
    • triismegistos Re: Liście buraków 20.03.11, 17:37
      Młodą botwinkę to lubię dusić na maśle z czosnkiem.
    • fettinia Re: Liście buraków 21.03.11, 09:50
      Tadeusz Gwiazdzinski robil kiedys golabki z kasza gryczana z owych lisci:)
    • ozonx sok 22.03.11, 10:08
      Wycisnąć sok z liści buraków plus natka pietruszki plus jabłuszko - bomba mineralno-witaminowa, w sam raz na początek wiosny :)
    • gola.baba Re: Liście buraków 22.03.11, 18:42
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zrobiłam sałatkę z surowych liści + pomidory, ogórek i awokado oraz zioła i papryczka. U mnie już lato, więc nie miałam ochoty na coś gotowanego.

Ten sok to znakomity pomysł, zobaczyłam post dopiero po zrobieniu sałatki, ale to nie szkodzi, sok zrobię następnym razem. A czy może on być również z korzenia? Bo mam jeszcze 3 bulwy.

Gołąbki to też świetny pomysł, zastosuję zimą z całą pewnością.
    • roseanne Re: Liście buraków 22.03.11, 18:55
      podduszone z odrobina czosnku , pieprzu i soli , na masle - super
      • gola.baba Re: Liście buraków 22.03.11, 23:18
        Też brzmi świetnie. Pozwolę sobie zmodyfikować: czosnek, zioła, na oliwie i bez soli. Zimą na pewno zrobię. Nie jadam masła, soli też tyle, co nic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka