Dodaj do ulubionych

kupiłam garnek żeliwny i... co dalej?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 10:49
Może garnek to za dużo powiedziane, coś pomiędzy patelnią a garnkiem, coś takiego.
Mam pytanie - jak toto pielęgnować i do czego używacie żeliwa.
Ładnie wygląda, a cena była atrakcyjna, nie mogłam się powstrzymać. Ostatecznie się przekonałam, że gadżeciara ze mnie:/, ale naprawdę nie mogłam nie kupić. Piękny jest:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ysty PIĘKNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 15:00
      żeliwny rondel.Możesz w nim robic praktycznie wszystko i co więcej-bezposrednio w nim podawać na stół(na podstawkę).Dbać normalnie-myć i wycierać(by nie było plamek z wody,bo to czarne). Nie pukać nim i w niego,bo to żeliwo i może popękać.
      Możesz uzywać go na płycie i w piekarniku. Możesz w nim piec,zapiekać,dusić,smażyć. Jedynie do zup niepraktyczny. Możesz w nim piec ciasta i chleby,zapiekanki,lazanie,tarty,risotta,polenty,robic gulasze,zrazy,piec mięso,robic sosy.
      No i ten kształt- czysta,piekna forma. MARZENIE
    • aqua48 Och! 19.03.11, 16:21
      Kształt zachwycający, życzę Ci z całego serca, żeby tak dobrze się sprawował jak wygląda. Ja bym go od razu nafaszerowała lazanią :) I myła wyłącznie miękką gąbeczką z płynem. I troskliwie wycierała po myciu.
    • ania_m66 co to znaczy "atrakcyjna cena"? 19.03.11, 16:33
      tak z babskiej ciekawosci pytam.
    • Gość: x tylko nie myj w zmywarce!!! IP: *.unitymediagroup.de 19.03.11, 18:31
    • Gość: Anka Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 21:07
      Dziękuję za rady, skorzystam:)
      Historia jest banalna. Zobaczyłam w TKMaxx, nie znałam firmy Gefu (wstyd, wiem), ale spodobał mi się kształt, wzięłam w rękę, zobaczyłam, że żeliwo, w dodatku Made in Japan - a zawsze zwracam uwagę, jeśli czegoś nie zrobił Schin. Uwiódł mnie dizajn, jest przepiękny, przeczytałam w książeczce, że jakiś słynny prof. zaprojektował. No i dużo myśląc po co mi on, i odpowiadając - po nic;), oczywiście kupiłam. Był jeden jedyny, stan idealny, nie wiem, czy były wcześniej inne, bo nie miałam kogo spytać. Nauczona, że tam albo kupuj albo zapomnij, wybrałam to pierwsze:)
      Jest mały, właściwie jedynym wtedy zastosowaniem był do pieczenia chleba, jakieś risotto, mały gluasz ew., ale widzę, że możliwości sporo.
      • mhr-cs wspaniale wyglada,zamowilam 20.03.11, 07:08
        tez cos w tym stylu
        www.amazon.de/Gefu-Stielkasserolle-flach-SHA-MONO/dp/B000SZ1A38/ref=sr_1_5?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1300601002&sr=1-5
        • Gość: yśty szczerze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.11, 09:23
          BŁĄD
          Patelnia z wyglądu to nie to.
          Jak możesz- wymień.Zrób coś dla oka,a nie tylko dla wygody...
          • mhr-cs mnie sie odoba,znasz moj styl,jastem za mloda 20.03.11, 09:31
            Gość portalu: yśty napisał(a):

> BŁĄD
            > Patelnia z wyglądu to nie to.
            > Jak możesz- wymień.Zrób coś dla oka,a nie tylko dla wygody...
            • Gość: yśty Re: mnie sie odoba,znasz moj styl,jastem za mloda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.11, 09:38
              ale czym skorupka za młodu nasiaknie...
          • mhr-cs Re: szczerze? 20.03.11, 09:37
            Gość portalu: yśty napisał(a):

> BŁĄD
            > Patelnia z wyglądu to nie to.
            > Jak możesz- wymień.Zrób coś dla oka,a nie tylko dla wygody...
            stylem jak moja surowka
            jestem zadowolona,
    • Gość: Anka Re: co to znaczy "atrakcyjna cena"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 21:09
      Mniej, mniej, bez kosztów wysyłki w dodatku - kupiłam 'na żywo':)
    • Gość: Anka Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 15:20
      Powiem Wam - super jest. Robiłam risotto - w ogóle się nie klei, nie oblepia, powierzchnia rewelacyjna, wystarczy wodą przepłukać i wytrzeć. Jeśli spotkacie w dobrej (tzn. niewygórowanej) cenie, bierzcie bez zastanowienia.
    • maki-chan Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? 25.03.11, 15:54
      w takich garnkach można świetne gulasze czy bigos robić :)
      • Gość: Anka Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 16:04
        Ten mój jest niski - gulasz przejdzie, ale bigos już nie, no chyba, że mini porcja dla jednej osoby;)
    • glodomor_1 Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? 26.03.11, 02:39
      Po umyciu detergentem nasmaruj tłuszczem, żeby nie rdzewiał :) Ja tak robię ze swoim. :))
      Wyłóż dno liśćmi kapusty na to plastry boczku, pokrojone ziemniaki, znowu jakieś mięso i np. paprykę, marchewkę lub inne do wypełnienia garnka. wszystko posypuj ulubionymi przyprawami.Uduś na wolnym ogniu pod przykryciem.
      • glodomor_1 Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? 26.03.11, 02:41
        Podlej oczywiście jakimś czerwonym winem.
        sorki zapomniałem dopisać :)
      • mhr2 Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? 27.03.11, 11:40
        moze wspanialy gulasz?
    • jarek_zielona_pietruszka Re: kupiłam garnek żeliwny i... co dalej? 26.03.11, 19:30
      też mam kilka takowych. trzeba o nie trochę dbać. Gotują praktycznie same. wszystkigo dobrego w używaniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka