Dodaj do ulubionych

jakie jedzienie uważacie za niezdrowe

27.03.11, 20:04
i wyeliminowaliście ze swojego jadłospisu?
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 20:07
      ogólnie to jedzenie na mieście, rzadko kiedy się skusimy - do 3 razy w roku
      jedzenie czerwonego mięsa równoważymy warzywami i winem ;)
      • miastowa27 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 20:50
        czerwone mięso jest niezdrowe?
        • Gość: x tak, szkodzi chorym umysłowo IP: *.unitymediagroup.de 27.03.11, 22:22
        • vandikia Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 23:02
          wg wszystkich znanych mi norm - tak
          względnie zdrowe są: drób, ryby
          wołowina, wieprzowina - nie

owszem można jeść, można np. gotować - wtedy jest ok
          jestem zwolenniczką zrównoważonej diety, gotujemy w domu i jemy właściwie wszystko ale jednak gdy się pojawiają jakieś zdrowotne komplikacje, to bez problemu jesteśmy się w stanie przestawić na kilka tygodni lżejszego jedzenia
          • Gość: adda Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: 212.160.148.* 31.03.11, 10:16
            drob? hormonami karmiony
            ryby z toksynami :-)
            samo szczescie

to juz lepiej zjesc steka wolowego

co to znaczy "jedzenie na miescie" - bo jesli masz na mysli budki wietnamskie i zapiekanki na dworcu to owszem ale poza tym "na miescie" jest mnostwo innych miejsc, gdzie mozna zjesc zdrowo

a co do meritum, to u na sie nie jada:
            czipsow
            ciastek i ciasteczek sklepowych
            nie pija coli
            nie jada dan gotowych - takich do mikrofali
            nie jadamy rzeczy poplprzetworzonych i przetworzonych
            nie ma gotowych zupek, kostek itd itp
    • miastowa27 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 20:49
      fast foody, nie dlatego, ze ze złych składników, bo o tym nie jestem przekonana, aledlatego, ze najczęściej jedzone w biegu - i w sumie nie sposób ich wyeliminować, bo jem je tylko wówczas, gdy na prawdę nic innego nie mam pod ręką, a do domu kawał drogi
      drugą rzeczą są słodycze, prawie całkiem wyeliminowałam, raz w tygodniu coś "przekąszę", ale generalnie oduczyłam organizm i nie potrzebuje słodyczy i się ich nie domaga, prędzej kabanosa niż batona, tak mam
      niezdrowe jest tez tłuste mięso, połączone z ziemniakami, tego tez juz dawno nie jadłam, ale czasem nachodzi ochota na purre z masłem i gałką muszkatałową, oraz mięsem w jakimś sosie lub pysznej panierce,
      generalnie - nic nie wyeliminowałam, tylko zracjonalizowałam ilościowo :)
      • aqua48 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 21:19
        Batony, cukierki, chipsy, żelki, kolorowe gazowane napoje, gotowe kanapki i właściwie każdy fast food, także wszystko co ocieka tłuszczem. Omastę stosuję bardzo skąpo jeśli w ogóle. Nie kupuję tortów ani ciast, bo dla mnie są aż mdłe od cukru i margaryny. Wędliny i mięso kupuję właściwie tylko w dwóch wypróbowanych miejscach. Ograniczam bardzo słodkie jogurty ze względu na ich zawartość, wolę sobie sama wkroić owoc do naturalnego. Nie jadam słodkich serków. I zdecydowanie wolę surowe warzywa niż gotowane. Oczywiście brukselkę czy buraki trudno jeść na surowo, ale staram się najczęściej robić surówki. I nie robię tragedii jeśli od czasu do czasu przyjdzie mi wielki głód na coś niezdrowego, ulegam :)
        • Gość: kinga Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.aster.pl 27.03.11, 22:37
          buraki (ale tylko mlode) sa przepyszne ugotowane na parze...
    • the_kami Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 21:30
      Gotowce wszelkie napchane polepszaczami, glutaminianem, cukrem, mąką... Nie lubię chemii.
      Fastfoody - minimalna ilość składników odżywczych, sam tłuszcz i węglowodany.
      Słodycze - tylko gorzka czekolada i jakieś okazyjne ciasto-torty "w gościach" - bez cukru da się żyć.
      • koala801 the_kami ! 28.03.11, 00:31
        Uwielbiam Twojego Tatusia i słucham namiętnie całymi nocami!

W temacie jedzeniowym to kiepsko. Ciągle sobie obiecuję poprawę i narazie udało mi się ograniczyć spożywanie gotowców i produktów naszpikowanych chemią. W sumie większość dnia jestem na kanapkach, obiad o 20-tej. Słodzycze sama produkuję, ale głównie dla relaksu.
        Nie jest dobrze, przed chwilą zjadłam kotleta mielonego, co został z obiadu. Bedzie lepiej.
    • very.martini Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 21:48
      Za najbardziej niezdrowy uwazam kazdy nadmiar - dlatego moja dieta jest zroznicowana.

Wywalilam z diety zupelnie niemal nabial, jesli juz sporadycznie sie cos zdarza, to niehomogenizowane. Kurczakom baj baj.. Margaryny nigdy nie jadlam, blee, nienawidze tego smaku.
      No i biala maka i cukier (+slodziki), uwazam za cholernie niezdrowe, slodzikow nie znosze, wiec nie jem, ale pozostale trudno mi wyeliminowac- z lakomstwa...

16%VOL
      22%VAT
      • linn_linn Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 11:17
        Nabial? A dlaczego?
        • Gość: adda Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: 212.160.148.* 31.03.11, 10:18
          jak to dlaczego? dla osteoporozy :-)
    • paluszki38 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 22:02
      Do tego co zostało wymienione wcześniej dorzuciłabym owoce i warzywa poza swoim sezonem. Pomidor czy ogórek zimą to nie są zdrowe warzywa, tak jak truskawka zimą nie jest zdrowym owocem. A w lutym gdy tęsknimy za wiosną lepiej wzmocnić się burakiem niż cukinią dziwnego pochodzenia faszerowaną nie wiadomo czym...

Zresztą sezonowość w kuchni jest także zdrowa dla kieszeni:)

Więc ja do śmieciowego jedzenia dorzucam owoce i warzywa jedzone nie w swoim sezonie...

Niezdrowe są dla mnie również przereklamowane Danonki, które mają więcej cukru niż to warte... Wszelkie jogurty owocowe.
    • Gość: Marek Wszystko z nadmiarem cukru IP: *.cust.tele2.de 27.03.11, 22:14
      ...ale w zasadzie to nie tyle wyeliminowałem bo niezdrowe, co nie kupuję bo mi nie smakuje...

ale niedawno skusiłem się na tańszy chrzan, mimo że widziałem po składzie że są tam wypełniacze jakieś - pomyślałem, co tam, chrzanu się łyżkami nie je - i okazał się paskudnie słodki :/
    • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 22:55
      Chleb, makarony, kasze i ziemniaki.
      Jem tylko mieso, wedliny, ryby warzywa i owoce.

reszta rodziny normalnie.
      • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 22:56
        No i herbata tylko Pu Erh i zielone, białe, oolongi - tego naturalnie sie nie słodzi.
        • vandikia Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 23:04
          kasze?
          • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 23:07
            vandikia napisała:

> kasze?

Kasze, ryże itp - to wszystko zapychacze oparte na weglowodanach :)
            • roseanne Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 23:50
              kasze owszem weglowodany, ale zlozone i bardzo polecane np diabetykom - energia uwalniana jest powoli i nie powoduje skokow poziomu cukru we krwi
              • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 27.03.11, 23:57
                roseanne napisała:

> kasze owszem weglowodany, ale zlozone i bardzo polecane np diabetykom - energi
                > a uwalniana jest powoli i nie powoduje skokow poziomu cukru we krwi

Ja energie uwalniam z własnego tłuszczu :)
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 00:37
                  chyba miesni...
                  • Gość: x chyba nie... IP: *.unitymediagroup.de 28.03.11, 09:08
                    bo wtedy mielibyśmy do czynienia z zanikiem mięśni.
                    Najszybciej korzystamy z energii zawartej w węglowodanach.
                • Gość: jackk3 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.abhsia.telus.net 29.03.11, 21:43
                  W normalnym funkcjonowaniu ilosc tluszczu ktory 'spalasz' jest minimalna.
                • Gość: adda Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: 212.160.148.* 31.03.11, 10:19
                  eeee z miesni
                  a w kaszach i ryzu jest blonnik
                  • feel_good_inc Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 12:24
                    Gość portalu: adda napisał(a):
                    > eeee z miesni

O lipolizie kiedyś słyszałaś? O ketozie? Najwyraźniej nie...

> a w kaszach i ryzu jest blonnik

Jest też w mnóstwie innych rzeczy, które węglowodanów mają znacznie mniej.
                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 13:43
                      tak tak lipoliza sama samiuska bez utraty miesni. powiedz to zawodowym kulturystom, ktorzy maja swoich lekarzy i wydaja nieprzyzwoite pieniadze na farmakologie to cie wysmieja. poza osiagniecei ketozy nie jest takie latwe bo juz nadmiar bialka bedzie na drodze glukoneogenezy przeksztalcony do cukru tak samo jak glicerol- skladnik tluszczu. nie mowiac juz nic o alkoholu etylowym no chyba ze kolrga nie pije ...
        • eeela Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 12:48

> No i herbata tylko Pu Erh i zielone, białe, oolongi - tego naturalnie sie nie s
          > łodzi.

Bardzo lubię schłodzoną zieloną herbatę, lekko posłodzoną miodem i z plastrami limonki. W gorące dni nawet z lodem. Pycha :-)
          • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 13:19
            eeela napisała:

>
            > > No i herbata tylko Pu Erh i zielone, białe, oolongi - tego naturalnie sie
            > nie s
            > > łodzi.
            >
            > Bardzo lubię schłodzoną zieloną herbatę, lekko posłodzoną miodem i z plastrami
            > limonki. W gorące dni nawet z lodem. Pycha :-)
            >
            >

Kwestia gustu.
            Sa również tacy, co miksują prasowana herbatę z masłem i sola do smaku ....
            • eeela Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 13:46

> Sa również tacy, co miksują prasowana herbatę z masłem i sola do smaku ....

Naprawdę? :-D I jak się tego używa, do pieczywa? Gdzie się tak robi?
              • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 14:30
                eeela napisała:

>
                > > Sa również tacy, co miksują prasowana herbatę z masłem i sola do smaku ..
                > ..
                >
                > Naprawdę? :-D I jak się tego używa, do pieczywa? Gdzie się tak robi?
                >

Tybet
                www.tuochatea.com/baoyan-mushroom-raw-pu-erh-p239/
                www.yunnansourcing.com/store/product.php?id_product=945
                www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/C0310/27-QZC07072_herbata-tybet.HTM
                • eeela Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 14:46
                  Wow. Herbata z masłem i solą, chciałabym tego spróbować :-) Nie spodziewam się, żeby mi smakowało, co prawda, ale smak musi być ciekawym doświadczeniem ;-)
                  • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 14:52
                    eeela napisała:

> Wow. Herbata z masłem i solą, chciałabym tego spróbować :-) Nie spodziewam się,
                    > żeby mi smakowało, co prawda, ale smak musi być ciekawym doświadczeniem ;-)
                    >

W ich klimacie jest to odpowiednik powiedzmy takiego Red Bulla - napój energetyzujacy.
                    • szopen_cn Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 01:02
                      krzysztofsf napisał:

> eeela napisała:
                      >
                      > > Wow. Herbata z masłem i solą, chciałabym tego spróbować :-) Nie spodziewa
                      > m się,
                      > > żeby mi smakowało, co prawda, ale smak musi być ciekawym doświadczeniem
                      > ;-)
                      > >
                      >
                      > W ich klimacie jest to odpowiednik powiedzmy takiego Red Bulla - napój energety
                      > zujacy.
                      >

Sam smak to pol biedy.
                      Poniewaz maslo w tej herbacie uzywane jest z mleka jakow robione to delikatnie to mowiac zapach jest tez dla koneserow.
                      A co do zastosowania jako zrodlo energi to fakt.
      • forencka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 17:25
        To zamach na własne zdrowie! Nie można trwale wyeliminować z diety węglowodanów! Proste nawet trzeba, ale węglowodany złożone zawarte w pełnych ziarnach (pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, otręby itp) to niezbędne i niezwykle wartościowe składniki pokarmowe. Zawierają nieskończoną ilość cennych mikroelementów oraz błonnik, który reguluje pracę jelit i świetnie utrzymuje figurę.
        • feel_good_inc Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 12:31
          forencka napisała:
          > To zamach na własne zdrowie! Nie można trwale wyeliminować z diety węglowodanów
          > !

Serio? Jak ci Eskimosi żyli, dopóki nie dotarł do nich biały człowiek z mąką, cukrem i papierosami? A tak, wtedy nie padali masowo na raka płuc i zawał.

> Proste nawet trzeba, ale węglowodany złożone zawarte w pełnych ziarnach (piec
          > zywo razowe, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, otręby itp) to niezbędne i ni
          > ezwykle wartościowe składniki pokarmowe.

Huh? No to podaj przykład jakichś węglowodanów, które są dla organizmu niezbędnie potrzebne.

> Zawierają nieskończoną ilość cennych m
          > ikroelementów

Węglowodany???? Chyba, że piszesz o tym chlebie, ale te same składniki znajdziesz gdzie indziej i to bez elementów utrudniających ich wchłanianie.

> oraz błonnik, który reguluje pracę jelit i świetnie utrzymuje fi
          > gurę.

Błonnik można pozyskać ze źródeł zawierających dużo mniej węglowodanów niż przetworzone ziarna zbóż.
          • linn_linn Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 14:00
            Jestes Eskimosem? Co to za porownanie? Ile miesiecy w roku spedzasz w ich klimacie?
            • feel_good_inc Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 17:26
              linn_linn napisała:
              > Jestes Eskimosem? Co to za porownanie? Ile miesiecy w roku spedzasz w ich klima
              > cie?

Czyli co, tylko w zimnym klimacie niepotrzebne są węglowodany?
          • paluszki38 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 14:02
            > > To zamach na własne zdrowie! Nie można trwale wyeliminować z diety węglow
            > odanów
            > > !
            >
            > Serio? Jak ci Eskimosi żyli, dopóki nie dotarł do nich biały człowiek z mąką, c
            > ukrem i papierosami? A tak, wtedy nie padali masowo na raka płuc i zawał.

Człowiek się uczy całe życie, np. że papierosy to węglowodany...
      • nottymoni Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 21:28
        podpisuje sie rekami i nogami:-) do jakiego odlamu low carb nalezysz? :-)
    • horpyna4 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 09:52
      Niezdrowe jest to, co szkodzi danej osobie. I to, co jest uznawane za zdrowe, nie musi być zdrowe dla wszystkich.

Mój organizm nie lubi np. uznawanych powszechnie za zdrowe tłuszczów roślinnych.
      • forencka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 17:27
        A cóż to za teoria szalona??? To powiedz organizmowi, żeby się nie wygłupiał, bo będzie miał ze sobą kłopoty i niedobory kwasów tłuszczowych.
        • feel_good_inc Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 12:32
          forencka napisała:
          > A cóż to za teoria szalona??? To powiedz organizmowi, żeby się nie wygłupiał, b
          > o będzie miał ze sobą kłopoty i niedobory kwasów tłuszczowych.

To nie ma już innych źródeł niż oleje roślinne?
    • Gość: Anka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 09:59
      w zasadzie-wszystkie. Począwszy od chleba naszprycowanego polepszaczami, poprzez mięso i wędliny nasączane konserwantami, owoce i warzywa pryskane nawozami sztucznymi, cytrusy nasączane substancjami przeciw pleśnowymi, jajka z wytwórni jajek, mleko i nabiał od krów karmionych świństwami. Jedyne zdrowe produkty które przychodzą mi na myśl to jagody, grzyby i ewentualnie herbata.
      • forencka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 17:30
        Jagody obsikane przez lisy, grzyby napromieniowane i herbata aromatyzowana? ;)))
    • redmarzenax Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 10:15
      Przede wszystkim mięso czerwone - czyli wieprzowina i wołowina, ponadto fastfoody, słodycze itd. W spokoju zostawiłabym ryby, mięso drobiowe; w tym gęsina i oczywiście dużo warzyw.
      • linn_linn Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 11:20
        Nie nalezy rezygnowac z miesa tzw. czerwonego: jesc mniej, ale jesc.
        • forencka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 17:32
          A czemu?
          • Gość: adda Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: 212.160.148.* 31.03.11, 10:26
            forencka napisała:

> A czemu?

a temu:
            bo ma latwo przyswajalne zelazo i cynk, wit b12, aminokwasy, l-karnityne
      • Gość: dorix Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.11, 11:28
        redmarzenax

warzywa naleza tez do tej gropy,
        wszystko z umiarem,tak najlepiej
    • mhr2 niczego 28.03.11, 10:52
      sloneczna44 napisała:

> i wyeliminowaliście ze swojego jadłospisu?

wiadomo ze prawie wszystko
      ma cos niezdrowego w sobie
      albo w polaczeniu i innym produktem,
      a kazdy organizm reagoje inaczej
      na rozne produkty,jak by to bylo tak latwo
      to nie byloby diet,alergi itp.
      jezeli masz na mysli jakis problem
      z ktorym sama sobie nie poradzisz
      to napisz konkretnie
      z czego ty nie kozystasz?
    • mona_mayfair Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 15:13
      pangę;)
    • otterly Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 15:24
      Przede wszystkim staram się nie przesadzać.

Totalnie wyeliminowałam wszelkie Vegety i inne "przyprawy do...", zawierająca głownie sól i glutaminian sodu. Kostki, bulionetki i takie tam też. Nie jem tez kolorowych jogurtów, serków i kupnych ciast, bo nie znoszę ich (za słodkie, za sztuczne).

A poza tym staram się jeść racjonalnie. Jeśli mam ochotę na słodycze, to sięgam po czekoladę mleczną z orzechami (wiem, hańba, powinnam po gorzką). Czasem upodlę się fast foodem. Później po prostu staram się to zrekompensować swojemu organizmowi dodatkową aktywnością fizyczną i lepszym jedzeniem. Ogólnie jem bardzo mało mięsa, bardzo dużo warzyw, kasz i strączków. Potrzebuję węglowodanów złożonych, bo jestem szczupła i dużo się ruszam.

aaa no i wyeliminowałam chipsy/orzeszki/chrupki. Same się wyeliminowały. Nigdy ich nie lubiłam :)
    • coralin Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 16:11
      Wiele rzeczy nie wyeliminowałam dlatego, że niezdrowe, ale dlatego,że mi nie smakują. Nie lubię fast foodów, frytek (nawet domowych, nawet ziemniaków obsmażanych, opiekanych), przypraw, dań gotowych z polepszaczami, panierek. Nie lubię drobiu bez kości (filety z kurczaka) i dorobiłam sobie do tego prozdrowotną ideologię- za bardzo są pędzone hormonami. Wiejską kurą nie pogardzę, ale mam do niej dostęp z raz na rok. A już wędliny drobiowej nie tykam. Wolę odrobinę tłuszczu z wieprzowiny, a ostatnio jem coraz więcej wołowiny i królika oraz bardzo dużo ryb (bez pangi, ale i tak nie mam przekonania, że wszystkie które jem są zdrowe, ale mi smakują).
      Nie piję soków z kartonów i słodzonych wód i innych napojów, coli, słodzonych jogurtów. Nie muszę smarować kanapek , nie kupuje margaryny, serków do smarowania, masła używam np. do jajecznicy.
      Od kilku lat nie lubię słodyczy i stałam się wyczulona na dodatki w nich . Zatem jeśli czekolada czy czekoladki to na bazie dobrej, gorzkiej (ale ochotę na kostkę mam z raz na miesiąc).
      Nie lubię warzyw i owoców poza swoim sezonem, ale nie sądzę, że w sezonie kupuję "ekologiczne".
    • thiessa Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 17:09
      Tak jak juz napisalo kilka osob nie jem tego co mi nie smakuje. Nie kupuje coli, kolorowych napojow, sokow w kartonie, slodzonych serkow, jogurtow (robie sama), smarowidel do chleba rozpulchnionych azotem bedacych niby serkiem, pasztetow, wedlin, margaryny, chipsow, ciastek ze sklepu (margaryna), cukru (ktos plakal nad jego cena a ja moze 1 kg rocznie zuzywam i to brazowego jak sie szarpne 2-3 razy do roku na jakis wypiek), gotowych dan, gotowych mieszanek przypraw, rzeczy w panierkach, zup na wywarach miesnych (sporadycznie robie wyjatek dla kuchni azjatyckiej, rodzimych nigdy).
      Do zakupu baklazanow, cukinii i papryki przyznaje sie rowniez nie w sezonie, bo uwielbiam i nie wyobrazam sobie, zebym musiala na nie czekac caly rok. Poza tym, to warzywa sprowadzane z cieplejszych od nas krajow, gdzie wyrosly sobie normalnie w ziemi a nie pod folia. Watpie, zeby sprzedawane u nas w sezonie baklazany i papryki byly "wyrosniete" w Polsce, chyba ze ktos ma swoj ogrodek.
      Ze zjedzenia czasem czegos mniej zdrowego nie robie tragedii. Jesli mam ochote na dobra chinszczyzne to smaże sobie z wieprzowna, czemu nie, dobre malajskie curry z wolowina, tez czemu nie, ale schabowego nigdy jeszcze w swoim zyciu nie popelnilam.
      • trypel Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 17:36
        thiessa napisała:

> smarowidel do chleba rozpulchnionych azotem bedacych niby serkiem,

też nie lubię tych wszystkich "lekkich" serków ale twierdzenie że gaz którym oddychasz jest niezdrowy jest chyba przesadą :)
        • thiessa Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 17:50
          Tu nie chodzi o azot, ktory i tak jest w powietrzu, ale o okreslenie rodzaju serka Nie chcialam podawac konkretnych marek a tak Wszyscy wiedza o co chodzi.
          • doral2 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 20:21
            niezdrowe w moim mniemaniu są:
            - wszelkie vegety, warzywka, warzyliony, bulionetki, kucharki i tym podobne świństwa skladające się głównie z soli i glutaminianu
            - słynne maggi, z powodów jak wyżej
            - biały chleb, sklepowy chleb z powodu dodawania do niego więcej ulepszaczy niż mąki
            - wędliny sklepowe z powodu dodawania do nich soli, wody i innych,radioaktywnych odpadów
            - ziemniaki
            - cola i inne "orzeźwiacze", już lepiej się piwa napić niż tych gazowanych ulepów
            - cukier
            - sól w nadmiarze

jak mi się coś przypomni, to dopiszę :)
    • Gość: marbor1 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.aster.pl 28.03.11, 21:01
      Coś Wam tu ciekawego i "bardzo smacznego" [jak mówią niektóre mamy małych dzieci] zaprezentuję, ku przestrodze:
      wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Zlociste-paluszki-moga-byc-niebezpieczne,wid,13263560,wiadomosc_prasa.html
    • miskaaaa86 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 28.03.11, 21:55
      chiński czosnek - ponoc konserwowany jest jakims syfem. kupuje tylko polski, choc dwukrotnie drozszy.

pozdrawiam
      miśka
      wodakokosowa.wordpress.com/
      • pavvka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 17:42
        miskaaaa86 napisała:

> chiński czosnek - ponoc konserwowany jest jakims syfem.

Nawet jeśli, to nie bardzo wierzę żeby to były ilości, które mogą jakoś poważnie zaszkodzić. Czosnku nie je się kilogramami.
        • miastowa27 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 18:09
          ale ten chiński nawet nie smakuje jak czosnek, wyglada tez średnio
          ja równiez kupuję polski, i u żywam dość sporo
    • ozonx Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 11:04
      Mięso i produkty pochodzenia mięsnego uważam za niezdrowe i usunąłem je ze swego jadłospisu na zawsze :)
      • krzysztofsf Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 11:11
        ozonx napisał:

> Mięso i produkty pochodzenia mięsnego uważam za niezdrowe i usunąłem je ze sweg
        > o jadłospisu na zawsze :)
        >

Bilans wychodzi na zero, bo ja jem głównie mięso.
      • Gość: dorix Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.11, 11:39
        ozonx napisał:

> Mięso i produkty pochodzenia mięsnego uważam za niezdrowe i usunąłem je ze sweg
        > o jadłospisu na zawsze :)
        jak sie zastanowie co z roslinami
        maja lepsze wyniki?,nie
    • forencka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 17:09
      Ograniczam mięso - wieprzowinę prawie zupełnie wyeliminowałam. Nadmiar tłuszczu zwierzęcego to murowane choroby serca. Nie używam gotowców.
    • Gość: kretowata Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.116.rev.vline.pl 29.03.11, 18:24
      Na pewno słodycze nie są zdrowe, ale ich wyeliminować nie potrafię - przyznaję się uczciwie, jestem uzależniona. Ale staram się zachować zdrowy rozsądek - nie zjadam paczki Delicji na raz, ani nawet pół paczki;-)
      Czerwone mięso - bardzo ograniczam, wołowiny prawie wcale nie jem , wieprzowinę rzadko.
      Staram się jeść jak najmniej produktów typu smalec, parówki, kupny pasztet, salami 9choć uwielbiam i czasem się skuszę).
      W zasadzie w ogóle nie jadam fast-foodów, może raz na rok wpadnie jakiś kurczak z KFC i raz czy dwa razy do roku kebab (ale zawsze wybieram drobiowy). Pizze zdarza mi się jeść, często przyrządzamy ją sami w domu, czasem zamawiamy.
      Rzadko słodzę herbatę, prawie nie piję kawy.
      Staram się nie kupować gotowych twarożków, najbardziej lubię zrobiony w domu, z białego sera i smietany :-)
      • Gość: kretowata Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.116.rev.vline.pl 29.03.11, 18:25
        Aha, przekąski typu krakersy czy chipsy bardzo ograniczam, choć lubię.
    • rozyczko Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 19:25
      wszystko w nadmiarze jest .... nudne - nawet zdrowe jedzenie :)

Dlatego tez chociaz parowki, pepsi, chipsy, slodycze, etc sa NIEZDROWE i fe.... raz na jakis czas je zjadam :)

Jesli wyjdzie mi za "cienka" smakowo zupa, to bez bicia sie w piersi, dorzuce rosolek

Przyklady mozna mnozyc - sek w umiarze.

Jemy duzo warzyw, mieso raczej co 2 dzien i to chude, smaze na oliwie, etc

Nie mam nadwagi, cholesterol jak 18ka, rzadnych problemow z cisnieniem :)

Nie dajmy sie zwariowac!
    • kajaanna Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 29.03.11, 21:52
      Mam kuzynkę ortorektyczkę.
      Zaczęła od przejścia na wegetarianizm (fajnie!), potem poszła w weganizm, potem jadła tylko surowe warzywa. Potem i tego nie, bo doczytała się o składnikach gleby i zagrożeniach płynących ze zjedzenia marchewki... Dostała chysia na punkcie zdrowej żywności.
      Tak się zdrowo odżywiała, że poroniła dwie ciąże, a sama wylądowała w klinice.

Pamiętajcie! Picie wody (przegotowanej, surowej, mineralnej) to pewna śmierć! Każdy, kto choć raz w życiu wypił łyk wody MUSI umrzeć!

Ortoreksja:
      kobieta.dlastudenta.pl/artykul/Ortoreksja_obsesja_na_punkcie_zdrowej_zywnosci,14977.html
      ;)
      • Gość: kkk Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.196-178.cust.bluewin.ch 29.03.11, 23:50
        to co ona jadla jak te surowe warzywa rzucila?
        • kajaanna Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 31.03.11, 18:19
          Krótko po tym wylądowała w szpitalu, pod kroplówkę i karmienie pozaustrojowe. Tam kazali jej lekko popuścić z dietą. Popuściła na tyle, że żywiła się orzechami, pszenicą i naparami ziołowymi. Jej matka ma jakąś działkę, na której zobligowana jest do roboty wokół bio-roślinek dla córci.
          • tabeletka Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 01.04.11, 18:44
            o jezu
    • lashqueen Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 31.03.11, 10:36
      Jadamy wszystko, nie wyeliminowałam chyba niczego. Po prostu to, co jest powszechne uwazane za niezdrowe, jadamy w niewielkich ilościach - np. jedzenie z puszek, parówki... 90% tego co zjadamy jest podobno zdrowe (model śródziemnomorski) ;).
      Za największy syf żywieniowy uważam słodycze - może dlatego, że ich nie lubię :) Raz w miesiącu może zjadam coś słodkiego. To tylko puste kalorie nie dostarczające absolutnie żadnych wartościowych składników, a dodatkowo jeszcze wymiatają z organizmu to, co cenne.
    • adamy303 Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe 31.03.11, 15:35
      Każde mięsne!
      • Gość: paskuda Re: jakie jedzienie uważacie za niezdrowe IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.11, 15:40
        adamy303 napisał:

> Każde mięsne!

i niemiesne,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka