Dodaj do ulubionych

Mieszanka przypraw na bazie sezamu

12.04.11, 08:57
Myślę o tym, aby zemleć ziarna sezamu (żeby poprawić ich przyswajalność przez organizm) i tak zmielone ziarno wykorzystać do stworzenia mieszanki przypraw - coś zbliżonego do curry lub garam masala. Myślicie, że da się coś takiego zrobić? W sieci znalazłam przepisy na zatar (mieszanka tymianku, sumaku i ziarna sezamowego) i gomasio (sezam i prażona sól), ale oba nieszczególnie przypadły mi do gustu, więc wymyśliłam sobie własne zestawy:
1) ziarno sezamu, kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, anyż, ziarno kolendry, gałka muszkatołowa, suszony czosnek, pieprz,
2) ziarno sezamu, pieprz syczuański, paryka słodka, chilli, tymianek, oregano, suszony czosnek.
Macie jakieś sugestie odnośnie obu kompozycji? Może coś powinnam dodać lub wyeliminować z zestawów?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Dukkah 12.04.11, 12:16
      Dorzuce jeszcze jedna recepture, bo te twoje trudno mi sobie wyobrazic, a ten jest wyprobowany:

3 1/2 lyzki orzechow laskowych
      4 lyzki orzechow pistacjowych niesolonych
      10 lyzek białego sezamu
      5 lyzek mielonych ziaren kolendry
      2 1/2 lyzki mielonego kminu rzymskiego
      1 lyzka soli (mniej-wiecej)
      1/2 lyzki czarnego pieprzu

Podpiecz orzechy (5-8 min w 180C), ostudz, posiekaj na drobno w
      blenderze. Upraz na zloto sezam, ostudz. Zmieszaj wszystko razem.

Ale mysle, ze mozesz po prostu posypywac wszystko tym zmiazdzonym sezamem i juz. Noi moze gotowac z uzyciem oleju sezamowego, o ile on tez ma te wartosci odzywcze, o ktore ci chodzi.
      • malavida Re: Dukkah 15.04.11, 08:01
        Dzięki, na pewno wypróbuję! Na razie zrobiłam mieszankę mielonych ziaren sezamu z kurkumą, kozieradką, czarnuszką, chilli oraz szczyptą pieprzu, imbiru, kardamonu i anyżu - wyszło coś w rodzaju curry, myślę więc że będzie idealna do dań kuchni indyjskiej. Prawdę powiedziawszy bardziej zależy mi na walorach odżywczych i zdrowotnych tych przypraw niż smakowych - działają wzmacniająco na organizm i łagodzą bóle reumatyczne, a ja niestety cierpię na to właśnie wstrętne choróbsko.
        • jacek1f w zatharze sezam jest maks w 20% i nie mielony, i 15.04.11, 08:58
          jak nie probowalas, tylko widzialas w sieci:-) , to jak mogl niepodpasowac? :-)
          Sprobuj koniecznie, z donrą oliwa i wlsnym chlebem, lub z oliwa i miodem, mmmm.

Chyba najlepiej jak Bene mowi, ja tez tak robie od lat, posypywac sezamem jako dodatkiem jedzenie odopiwednie, tak jak z siemieniem sie robi :-)
          • komanchu Re: w zatharze sezam jest maks w 20% i nie mielon 15.04.11, 10:07
            o kupnie zatharu czy też nawet samego sumaku do jego przygotowania w moim mieście mogę co najwyżej pomarzyć, poza tym jak już wspomniałam ta mieszanka przyprawowa ma służyć raczej walorom zdrowotnym niż być ucztą dla podniebienia i właśnie pod tym kątem sumak i tymianek mi tutaj nie "pasują", bo że są przepyszne nie mam najmniejszych wątpliwości i gdy będę miała okazję na pewno wypróbuję ten mix.
            • komanchu komanchu i malavida to ja :D 15.04.11, 10:18
              he, he...nawet nie zauważyłam, że odpowiadając na posta użyłam dawnego nicka. przepraszam za moją chaotyczność :D

-
              Αν μια αγάπη διαρκεί, είναι γιατί κάτι μένει ακόμη μέσα μας ανικανοποίητο ~ Σαπφώ
            • thiessa Re: w zatharze sezam jest maks w 20% i nie mielon 15.04.11, 16:50
              Sumak mozna kupic na allegro.
              A zaathar uwielbiam. Na codzien posypuje nim ser bialy.
      • ania_m66 Re: Dukkah 15.04.11, 17:16
        eeee, dukkah bez ichniego tymianku, ktory czasami robi za oregano na tureckich pizzach i salatkach (po turecku kekik - nie smakuje jak nasz tymianek, bardziej juz jak lebiodka) to nie dukkah ;)
        stoluje sie czasami u mamy mojej egipskiej przyjaciolki, wiec wiem :)
        sezam jest nie zawsze w takiej mieszance, ale w kazdym przypadku sa jakies utluczone drobno orzechy/migdaly, tymianek i sol zawsze musza byc. i cos pikantneg - najczesciej pieprz.
        • bene_gesserit Re: Dukkah 15.04.11, 20:48
          E tam, nie znasz sie ;)
          Bardzo jest to dobra mieszanka, zupelnie uniwersalna i do wszystkiego. Wcale tam nie potrzeba nic wiecej, chociaz owszem - mozna sie pobawic i podorzucac.
      • bene_gesserit Dukkah jeszcze jedna 15.04.11, 20:52
        Pogrzebalam i znalazlam jeszcze jedna, ciekawa wersje tej posypki. Latem mozesz zrobic najprostsza wersje dukkah - z sola, swiezo mielonym pieprzem, suszona miętą i sezamem.
        • jacek1f Milosc trwa:-) a zathar kupujesz w sieci w Samirze 15.04.11, 21:03
          - tak na sprobowanie:-)

• jacek1f Safona.n/t 15.04.11, 21:12
            • bene_gesserit Re: Safona.n/t 15.04.11, 21:18
              No nie wiem, nadal nie rozumiem.
              • jacek1f Komancze rozumieją n/t 15.04.11, 21:22

• malavida Re: Safona.n/t 16.04.11, 09:29
                to było nawiązanie do greckiego cytatu z sygnaturki.
        • malavida Sezamowe curry i kulki sezamowo-kokosowe 16.04.11, 09:35
          dzięki za linka, bene_gesserit! faktycznmie w sieci można znaleźć sporo wariacji na temat dukki. ta, którą zalinkowałaś bardzo przypadła mi do gustu. ja natomiast znalazłam dwa inne ciekawe pomysły na ziarno sezamu - sezamowe curry i sezamowo-kokosowe kulki z kardamonem i suszonymi owocami.
          • bene_gesserit Re: Sezamowe curry i kulki sezamowo-kokosowe 16.04.11, 21:06
            No, jesli o slodycze chodzi (te kulki wygladaja bardzo, bardzo fajnie!), to zawsze mozesz po prostu zaczac jesc chałwę. Dla zdrowia ;)

A powaznie - w Turcji wszyscy polecaja sezamki jako cudowne lekarstwo na wszystko, od potencji po problemy ze skora.
    • amaroola a skad i po co ten.. 15.04.11, 11:36
      .. tymianek??
      podajesz dwie kombiancje - indyjska i chinska

i w tej ostatniej- ni stad ni z owad tymianek...Po co?

jak dla mnie nie komponuje sie ani z pieprzem syczuanskim i cala reszta chinszczyzny

sezam w srod przypraw indyjskich jest OK

w chinskich mieszankach tez... ale ten tymianek??!!!

jak juz takimi kulinarnymi prowokacjami lecimy, to musowo "'ziola prowansalskie" powinny sie pokazac w tym przepisie...

... no i wino (oczywiscie) biale LUB ;)) czerwone ;)
      • ania_m66 Re: a skad i po co ten.. 16.04.11, 21:15
        dukkah pochodzi z grubsza z egiptu. ten ichni "tymianek", ktory jak pisalam wyzej smakuje innaczej jest jednym ze skladnikow kuchni orientu.
        nie slyszalam, zeby byl popularny w chinach, ale wszystkie firmy robiace przyprawy indyjskie maja go w repertuarze, wiec moze do jakis dan indyjskich sie go dodaje?
        • Gość: miki202 Re: a skad i po co ten.. IP: *.limes.com.pl 16.04.11, 21:59
          A ja dzisiaj zrobiłam tak: ziarna sezamu, papryka słodka, chili, pieprz ziołowy, pieprz biały, kmin (troszkę), czosnek (troszkę). Obsypałam tym ziemniaki i upiekłam. No!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka