Dodaj do ulubionych

kompozycje z wędlin

01.05.11, 13:37
Witam, problem jak wyżej. Wkrótce będą moje urodziny i w związku z tym chciałam ładnie podać wędliny zaproszonym gościom. Tylko jak, ruloniki, koreczki a może plasterek obok plasterka? Macie jakieś pomysły, będę wdzięczna za każdą podpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: kompozycje z wędlin 01.05.11, 14:16
      Zrób zamiast jednego półmiska trzy mniejsze talerzyki - jeden z koreczkami, drugi z rulonikami (wędlinę możesz nafaszerować serami, albo posmarować przed zwinięciem pesto), albo wręcz zwinąć plaster wędliny z plastrem sera żółtego w jeden rulonik, a trzeci z samymi plasterkami, najlepiej plasterki złożyć na połowę - wygodniej się je potem zdejmuje. Każdy talerzyk udekoruj inaczej. Ja jeszcze do kilku małych miseczek wkładam marynaty, oliwki, pokrojone w cząstki pomidory i ogórki. Gościom wygodniej częstować się równocześnie z mniejszych naczyń a nie czekać kiedy duży półmisek do nich dotrze.
      • kosmopolitesiorbut To co powyżej... 02.05.11, 12:02
        Możesz wrzucić w wywar z bulionu z dodatkiem żelatyny, przecedzić i przybrać tak jak wyobraźnia Ci podpowie. Tylko na Boga - nie jajka na twardo i groszek...
        • kosmopolitesiorbut Jeszcze o czym sobie przypomniałem. 02.05.11, 12:25
          Nie musi być pełna galareta. Możesz je glazurować. Trochę czasu to trwa ale można dzień, dwa wcześniej. Galaretkę nakładasz pędzlem kuchennym i tak co najmniej trzy warstwy po stężeniu pierwszej i drugiej. Jeśli galaretka stężeje w naczyniu wystarczy ją włożyć do gorącej wody i po uzyskaniu płynnej konsystencji odstawić aby przyjęła temperaturę pokojową. No i wtedy jeszcze raz pędzlem. Pracochłonne ale bardzo widowiskowe. Możesz podać najgorszą wędlinę bo oczami też się je.
    • ania_m66 Re: kompozycje z wędlin 01.05.11, 14:54
      moze tutaj znajdziesz inspiracje?
      nie wiem w sumie, czy te polmiski sa bardzo ladne, ale na pewno bardzo estetyczne.
      poza tym w galerii jest jedna forumka wystawiajaca swoje dziela bedace ewidentnym przerostem (b. estetycznej) formy nad trescia. ja stanowczo wolalabym lepsza jakosc produktow i mniej perfekcyjne podanie, ale to ja.
      watek nazywal sie "moje polmiski", czy jakos podobnie.
      • Gość: sylwia Re: kompozycje z wędlin IP: *.ds3.agh.edu.pl 02.05.11, 19:46
        skąd wiesz że jakość produktów jest niska?
      • kati792 Re: kompozycje z wędlin 02.05.11, 21:23
        Wygląda ta bardzo ładnie i estetycznie!aż chce się jeść:-)
      • roseanne aniu dzieki za linka 02.05.11, 22:13
        te a la bukiety kwiatow sa super
    • alina.g.t Re: kompozycje z wędlin 01.05.11, 15:14
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,109633296,109633296.html
      To tylko tak groźnie wygląda. Pracy tak na prawdę niewiele. Nie musisz podawać przecież w galarecie.
      • lu31 Re: kompozycje z wędlin 03.05.11, 10:09
        Dziękuję za wszystkie rady, będę próbować, zobaczymy co mi wyjdzie.
        • Gość: GMK Re: kompozycje z wędlin IP: 31.60.109.* 03.05.11, 14:34
          Przemyśl raz jeszcze chęć podania wędlin. Nie tylko u mnie ale i w zaprzyjaźnionych domach przegrywają podczas przyjęć z sałatkami, tartinkami i wszystkim innym. Po prostu wędlina, nawet najlepsza nie robi już szału, a taka glazurowana to na kilometr pachnie garmażerią...
          Zobaczysz, że po imprezie pozostaną ci tylko półmiski z wędliną.zamień je na sałatki..
          Ale polecam pokrojone na długie odcinki kabanosy , ułożone pionowo , razem z paluszkami grissini w szklankach...
          • bene_gesserit Re: kompozycje z wędlin 03.05.11, 14:50
            Z grubsza to samo chcialam napisac.
            20 lat temu polmisek dobrych wedlin to bylo cos, dzis - nawet nie wiadomo jak ustrojony i sfalbankowany - na malo kim robi wrazenie, bo wedlin jest wbrod, i to w wiekszosci podlych, nie umywających sie do tych 'jak za Gierka'. Chyba, ze autorka wątku planuje podac jakies bog-wie-co z ekologicznych hodowli, wędzone w prawdziwym dymie i poda z domowymi pasztetami albo zaproszone towarzystwo jest ultrakonserwatywne i tylko wędlinkę uważa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka