Gość: agsza IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 11:29 Proszę o przepis na taki deserek śmietankowy z serkiem homo. wiem ze sie daje smietane kremówkę i serek homo , ale w jakich proporcjach ?? czy do ubitej smietany daje się serek?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goossia Re: tiramisu z serkiem homo 08.05.04, 18:26 jesli zrobisz tiramisu z serkiem homo, to nie bedzie tiramisu, tylko pomylka! ja tak raz zrobilam, i wiecej tego bledu nie popelnie....tylko marscapone! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: tiramisu bez mascarpone 08.05.04, 18:53 www.istrianet.org/istria/gastronomy/misc/mascarpone.htm www.foodsubs.com/Chefresh.html www.pastrywiz.com/season/tira2.htm teas2dine4.com/mascarpone.htmlitd. Od przybytku głowa nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: tiramisu z mascarpone 08.05.04, 19:07 Także: www.nikibone.com/recipe/italian/tiramisu.html www.cookingwithpatty.com/recipes/desserts/Tiramisu.php boli.www.geocities.com/Heartland/Plains/4142/713.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: tiramisu z mascarpone 08.05.04, 23:35 pyszne TIRAMISU 1 duże opakowanie biszkoptów SAN lub Gurgul (podłużnych) 2 serki homo waniliowe + 1 serek almette śmietankowy albo ostrowia albo hochland śmietankowy do kanapek kostka masła kawa rozpuszczalna, wódka lub spirytus Miękkie masło utrzeć na puch mikserem. Dodawać po pół serki, mieszając mikserem na średnich obrotach (moze być malakser lub termomiks). Zrobić kawę rozpuszczalną, bardzo mocną, taką nie do wypicia, nieco ponad szklankę, z dodatkiem dwóch-trzech łyżek spirytusu lub wódki albo rumu. Zimną wlać do głębokiego talerza i szybko, ale całkowicie zanurzać w niej po jednym biszkopcie, od razu układając w formie keksówce wyłożonej folią, wzdłuż. Mają być całkiem mokre ale jeszcze twarde w chwili kładzenia. Całą warstwę posmarować masą, na to kolejną warstwę biszkoptów i tak dalej (mnie wychodzą trzy warstwy). Na samej górze masa, może być cienko, na koniec posypać grubo zwykłym kakao i utartą czekoladą (pół tabliczki). Do lodówki na pół godziny lub dłużej. Wyjąć z formy trzymając za folię, kroić kawałki 2-3 cm grube i podawać na talerzykach polanych ajerkoniakiem. Podam teraz warunki powodzenia: 1. muszą być takie biszkopty, jak podałam. Inne rozlatuja się po prostu albo robi się z nich paćka. 2. Serki na godzinę przed robotą wyjąć z lodówki, mają być w temperaturze pokojowej, żeby masa się nie zwarzyła. Ale raz mi się zwarzyła i w gotowym wyrobie nie było tego widać, ba! był pyszny. 3. Można użyć samych serków homo, wtedy ciut posolić (oryginalny serek mascarpone, używany w pierwowzorze jest słonawy). Jeśli serki są 'czyste', dodać cukier waniliowy (jeden). Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: tiramisu z mascarpone 09.05.04, 00:17 Jak to dobrze, że Marghe chyba jeszcze nie zauważyła tego wątku, bo mogłaby się zachlastać. I miałaby rację. To może być najwyżej deser a la tiramisu. Albo "tiramisu po polsku" Prawie każdy z wymienionych składników jest erzacem. Może to i dobrze smakuje, ale nie można stosować nazwy "tiramisu". Pzdr W Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Święte słowa.. 09.05.04, 14:01 Nie bardzo rozumiem, jaki jest sens paskudzenia smaku tiramisu (mojego ulubionego deseru) serkiem homo, kiedy mascarpone dostępny jest powszechnie! Fakt, homo jest troche tańszy, ale efekt!! Smak!! Bardzo przepraszam, ale używając serka homo do tiramisu prosze pójśc na całość i zastosować: jajka w proszku; słodzik zamist cukru; czerstwy chleb zamiast biszkoptów... Prawdziwe tiramisu' jest TYLKO Z MASCARPONE!!! I tyle. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Święte słowa.. IP: *.proxy.aol.com 09.05.04, 14:35 A PRAWDZIWE MASCARPONE to tylko we Włoszech robine z mleka bawołu wodnego. "Erzace" są znane w całym świecie, a nie tylko w Polsce. Czy naprawdę sądzicie, że kupując tiramisu w cukierni zawsze możecie mieć pewność, że było zrobione z PRAWDZIWYM MASCARPONE? A zajadacie się nim i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Prosba IP: *.acn.waw.pl 09.05.04, 15:08 Blagam, nie nazywajcie tych wszystkich - moze nawet niezlych - deserow "tiramisu". Poszukajcie jakichs nowych nazw, tak jak nowe sa skaldniki i przepisy. To tak jakby bigos mial powstac z salaty albo brukselki, a jablecznki z gruszek! Tiramisu robi sie na bazie mascarpone! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Mascarpone di Buffala? 09.05.04, 15:38 A nie chodzi tu przypadkiem o mozzarellę? Nie przesadzajmy! Włosi powszechnie używaja mascarpone produkowanego np.przez Galbaniego - takiego samego jaki jest w moim spożywczaku. Co do tiramisu' z cukierni: a) nie kupuję; b) smak mascarpone jest tak charakterystyczny, że żadna podróbka go nie zastąpi. Stosunkowo dobrym pomysłem jesrt zastąpienie mascarpone bardzo tłustą (30%) śmietaną. Smak trochę inny, ale też dobry. Serek homo nie nadaje się do niczego, moim zdaniem. Nie jadam. Nie polecam. Precz. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Mascarpone di Buffala? IP: *.proxy.aol.com 09.05.04, 16:02 Tak, oczywiście. Chodziło jednak o małe zamieszanie w tym mascarponowym mrowisku by podkreślić pozostałe stwierdzenia. W dodatku, czytam tu i ówdzie, że mascarpone zawdzięcza swoją kulinarną specyfikę unikalnym trawkom, którymi włoskie krowy są karmione. Czy w Polsce one rosną? Przypuszczam, że polskie mascarpone także można zaliczyć do kategorii namiastek. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Polskie mascarpone..- 09.05.04, 16:12 Nie spotkałem polskiego mascarpone. Niestety.. I choć jestem wielkim zwolennikiem rodzimych produktów spożywczych, to do tiramisu' używam włoskiego mascarpone. W ostateczności - niemieckiego (t.j. włoskiego , robionego na rynek niemiecki, i stamtąd wędrującego do Polski). Serek homo ma sie tak do mascarpone, jak wino_marki_Wino do Pinot Grigio. Ale jajca, cukier i biszkopty - polskie! Takoż mocny napar z kawy do moczenia onych biszkoptów i kakałko do posypania. Mniam. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Polskie mascarpone..- IP: *.proxy.aol.com 09.05.04, 16:35 P.s. Istnieje więcej niż jeden jedyny przepis na tiramisu. Główne zasady te same, ale detale mogą się różnić. www.gastronomie.pl/produkty/mascarpone/mascarpone.html#8 www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=632 www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=1059&pkt_id=&pro_id=&body_hide=1 Są też odwrotne problemy kiedy mascarpone nie może zastąpić polskiego twarożku: f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=530823&id_f=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: tiramisu z serkiem homo IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 09.05.04, 20:31 Ło matko. No comment. Wydra, pochalastalam sie..tępą żyletką na szczęscie :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: tiramisu z serkiem homo 10.05.04, 23:44 Ja powiem tylko, ze niewiedziałam cyz śmiać sie czy płakać czytając o tych homo itp. Tiramisu robi sie na zabajone, a to z kolei na basie oryginalnej Malagi do kawy tylko brandy, ale nie jakiś spirytys czy inne paskudztwa i jeszcze mascarpone, śmietana kremówka, jajka, dobre biszkopty A całość (duża blacha) robię w 22 minuty (plus opbowiązkowe min., 5 godzin chłodzenia) i jest to boskie Tiramisu Jadali je znajomi Włosi , boć przepis od nich właśnie mam i osobiście mnie uczyli Alana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: tiramisu z serkiem homo IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 10.05.04, 23:56 Z tymi alkoholami to jest róznie. Wielu Włochów za klasyke uważa np. Amaretto di Saronno.. a do zabaione dodaje sie raczej MArsalę, nie Malagę :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: tiramisu z serkiem homo IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 11.05.04, 08:59 Apropo Zabajone -czy to musi byc koniecznie wino Marsala, czy może być jakies inne? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Agsza: wiesz już wszystko? 11.05.04, 00:36 Głowa może nie boli, ale pewnie doznaje potężnego zawrotu. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chalek Re: tiramisu z serkiem homo IP: *.tele2.pl 11.05.04, 12:25 To moze chcesz jeszcze przeis na bigos z ziemniakow, zupe pomidorowa z arbuza, schabowego z boczniakow, flaki z fig, czy szynke z otrebow? tiramisu z serkiem homo... o bosz... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: tiramisu z serkiem homo 11.05.04, 13:38 Zauwazylam, ze im wiecej sie pisze na temat tiramisù, tym gorzej. Z prostego przepisu wychodzi potwor. Czego to w nim nie ma... Czasem nawet mascarpone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko to już serki też są homo? łomatko :( /bt IP: *.kyuken.co.jp / 211.121.143.* 11.05.04, 14:23 :) Odpowiedz Link Zgłoś