Dodaj do ulubionych

sos do mielonych i kaszy

IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.11, 06:29
szukam i szukam : sos do kotletów nie pomidorowy i nie grzybowy , chciałabym zrobić kotlety ale podać z kaszą więc bedzie za sucho a lubie kasze z sosem , szukam wieć sosu do kotletów i kaszy pasujących a te pomidorowy i grzybowy umeim zrobić , może coś z duż iością cebuli i startą włoszczyzną długo duszone ? tylko czym przyprawić ?
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 07:52
      ja wiem, że to kaloryczne ale ja bym udusiła cebulę na maśle a najlepiej na smalcu i włożyła w to kaszę i wymieszała, a do tego osobno podała sałatkę np. z pomidory wymieszane z kiełkami słonecznika i skropione oliwą
    • nientepaura Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 09:20
      sos koperkowy?
    • Gość: km Re: sos do mielonych i kaszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.11, 09:36
      chrzanowy
      musztardowy
    • bene_gesserit Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 12:16
      Swieze obrane ogorki bez gniazd nasiennych w drobną kostke, marchewka w drobną kostke - podduszone na polmiekko na masle z bulionem plus sporo koperku i ew. czosnek. Idealnie wiosenny, chrupiący i oryginalny. W wersji ekspresowej mozna warzywa zetrzec na tarce (ale i tak trzeba pamietac o wycieciu gniaz nasiennych z ogorka).
    • qubraq Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 15:26
      sos do mielonych robię z kostki mięsnej i zmiksowanych warzyw pobulionowych a ugotowaną kaszę gryczaną wywallam na patelnię z cebulką podsmażoną na maśle klarowanym i popijam kwaśnym mlekiem, maślanką albo czystym gorącym czerwonym barszczem zakwaszonym własnym zakwasem buiraczanym :-) podobnie robię z ryżem... oczywiscie plus zioła - obowiązkowo kminek tymianek i rozmaryn utarty :-)
    • triismegistos Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 15:31
      Ja bym zrobiła beszamel z natką pietruszki.
    • mhr2 Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 15:40
      robie kasze tak jak risoto,a na mielone daje podsmazona cebulke
      i swieza salatke tym razem bez kwasnej smietany,
    • coralin Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 18:11
      >może coś z duż iością cebuli i startą włoszczyzną długo duszone ? tyl
      > ko czym przyprawić ?

Fantastycznie podkręcają dania z warzyw ziółka Małgosi/przyprawa Małgosi.
    • akabe Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 19:53
      Witam!

Ja najczęściej robię z kwaśnej śmietany z musztardą. Śmietanę dodaję do usmażonych już mielonych na krótko, by ją tylko podgrzać, dorzucam kilka łyżeczek ostrej musztardy i gotowe. Dla mnie kwaśna śmietana ma tę zaletę, że jest gęsta (o konsystencji twarożku prawie) i nie ma problemu: czym zagęścić, a nie lubię wodnistych sosów.
      Jeśli mielone są smażone wcześniej, wrzucam je do garnka z odrobiną wody na dnie i w ten sposób podgrzewam. Później dodaję resztę jw. i powstałym sosem polewam kaszę na talerzu.

Pozdrawiam serdecznie
      akabe
    • matylda1001 Re: sos do mielonych i kaszy 10.05.11, 20:56
      Ani kasza, ani sos do kotletów mielonych jakos mi nie pasują, i chyba tak sie w ogóle mielonych nie podaje. Gdy chcę miec sos to robie klopsiki. Mięso przyprawiam tak, jak na mielone, ale nie otaczam w bułce tartej tylko w mące. Po obsmażeniu zalewam wodą/rosołem, dodaje przyprawy, podprawiam i mam fajny sos. Wtedy mozna podać z kasza, ryżem, makaronem.
      ------------------------------------------------------------
      Nauczycielka pyta Jasia: Jasiu, powiedz, gdzie pracuje twój tato.
      Jasio, czerwony na twarzy, mówi: Mój tata tańczy nago na rurze w klubie dla gejów.
      Pani jest oczywiście w szoku, ale chwali Jasia za szczerość i odwagę i pozwala usiąść. Jasio siada i mówi do kolegi z ławki: No i co miałem k…. zrobić? Przyznać się, że jest posłem PiS?
      • Gość: morwa23 Re: sos do mielonych i kaszy IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.11, 21:44
        wypróbowałam wiele sosów ale już nauczyłam sie i robie taki sos:
        4-6 duszonych cebul , do tego bulion z warzyw - gotowany z całej włoszczyzny w niwielkiej ilości wody
        powoli dusze cebule na oliwie z małą ilościa masła (nie koniecznie) , + pieprz+ ewentualnie 1-2łyżeczki bulionu wegetariańskiego ze zdrowej żywności (bez glutaminianu sodu i bez drożdży) , uduszoną cebule miksuje w blenderze dodaje bulion z warzyw , można zmiksoawać też z całymi warzyami które sie gotowały sie
        i gotowe wyszło PYCHA , bez śmietany i bez mąki , robiłam już kilka wersji i każda jest super
        , sos jest bardzo kremowy
        pozdrawiam
        m
      • kosmopolitesiorbut Re: sos do mielonych i kaszy 27.08.11, 22:12
        matylda1001 napisała:

> Ani kasza, ani sos do kotletów mielonych jakos mi nie pasują, i chyba tak sie w
        > ogóle mielonych nie podaje.

A niby dlaczego? To kasza jest z sosem a nie kotlet mielony.
        Ad rem: kasza gryczana świetna jest z podsmażoną na chrupiącym bekonie pokrojonym w kostkę, szalotką i dużymi kawałkami grzybów leśnych. Od biedy mogą być inne: pieczarki, shitake czy nawet boczniaki. Do tego dużo koperku lub natki pietruszki. Przyprawy bardzo proste i podstawowe: sól i pieprz ziołowy, który można zrobić sobie w domu:
        www.przepisykulinarne.org/pieprz_ziolowy_domowa_mieszanka_ziolowa_11185.html
        • mitta Re: sos do mielonych i kaszy 28.08.11, 12:09
          To ja dorzucę jeszcze błyskawiczny przepis, który przywiozłam od krwenych z Belgii. Jest on na bazie syropu gruszkowego z Liege - tamtejszego wyrobu regionalnego. Ma on postać zbliżoną do naszych powideł, więc można go nimi zastąpić lub użyć jakiejś mało słodkiej konfitury. Na maśle/oliwie zeszklić dwie drobno posiekane cebule, sypnąć mąką, dodać 1 - 2 łyżki konfitury, sól, pieprz, ew. kostkę rosołową, wodę. Zagotować. Można zmiksować, ale ja tego nie robię.
    • triismegistos Re: sos do mielonych i kaszy 29.08.11, 19:12
      Może beszamel z bietruszką?
      • triismegistos Re: sos do mielonych i kaszy 29.08.11, 19:13
        Thu, powtarzam się...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka