IP: *.lub.pl 08.05.04, 20:44
znacie moze jakis przepis na lody ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: lody IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 21:42
      www.zielonabudka.pl/lodyaz.php?s=3
      • Gość: kags Re: lody IP: *.chello.pl 08.05.04, 21:58
        ja kiedys robilam na bazie kremu angielskiego... tyle bylo przy tym zachodu, ze
        nie bisowalam ;)
        ale sorbet to juz co innego. ostatnio bylo cos na forum.

• Gość: Camille Re: lody IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.05.04, 04:42
      Juz podawalam przepis na super proste nugatowe lody- wkleje go jeszcze raz,
      bo "warty grzechu". Naprawde!

Przepis-nugatowe lody:

W garnuszku zagotowac 1/2 szklanki dobrego miodu, 1/4 szklanki cukru i 1/4
      szklanki wody mieszajac, nastepnie gotowac 1 minute/nie mieszajac/.
      W miedzyczasie ubic 1 bialko z duzego jajka ze szczypta soli.
      Goracy syrop powoli, strumieniem wlewac do ubitych bialek, ciagle ubijajac/4
      minuty/. Odstawic do wystudzenia. W drugiej misce ubic 1 szklanke
      smietanki/czyli zrobic bita smietane/, delikatnie ja wmieszac w schlodzona mase
      bialkowo-miodowa. Dolozyc 1/2 szklanki lekko podpieczonych migdalow, obranych
      ze skorki i posiekanych w drobne kawalki/, oraz 1/4 szklanki orzechow
      pistacjowych, niesolonych, tez posiekanych. Delikatnie wmieszac orzechy w mase,
      potem wszystko przelac w szklana forme i zamrozic/min. 6 godzin max 1 tydzien/.

• Gość: m0711 Re: lody IP: 195.150.64.* 09.05.04, 19:11
        Jaka to ma być śmietana?? 36%??
        • Gość: Camille Re: lody IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.05.04, 19:36
          Smietana jak na bita smietane- w Polsce to chyba 36%.....U nas nie podaja
          procentow, tylko pisza "whipping cream" czyli specjalnie na bita smietane....
    • Gość: lomas lody Hortex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 18:35
      Czy w Krakowie można gdzieś je kupić? Jadłam kiedyś szarlotkowe-coś pysznego,
      ale nigdzie nie mogę ich kupić :(
      W domu robię "pseudo lody" zamrażam w pojemniku na kostki lodu jogurt
      naturalny , gdy jest już zamrożony miksuję go z zamrożonymi truskawkami lub
      innymi owockami, całkiem niezły deser lodowy :)
      pozdrawiam
      • Gość: mala szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: 81.21.197.* 09.05.04, 18:49
        tzn teraz to się Alma nazywa
        może spróbuję skoro szarlotkowe komuś smakowały
        te Zielonej Budki są z sosem cynamonowym
        • Gość: lomas Re: szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 20:17
          Szarlotkowe i sernikowe ale z Hortexu, Z Budki ja chyba jednak nie lubię :(
          ale może to tylko takie moje uprzedzenie
          pozdrawiam
          • Gość: mala Re: szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: 81.21.197.* 09.05.04, 20:27
            jeść ich nie jazdłam, ale widziałam dziś jak szukałam jogurtowych jakiś
            niestety żadnych nie znalazłam :(

jak ktoś zobaczy w Kraku jogurtowe niech krzyknie!
            albo od razu na maila bzzz007@poczta.fm
            • Gość: lomas Re: szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 20:33
              jogurtowe mozna zrobić samemu tylko trzeba mieć blender zdolny kruszyc
              zamrożone rzeczy i poeksperymentować ze składnikami
              te z truskawkami są naprawdę łatwe i dobre :)
              ale życzę powodzenia w szukaniu, pozdrawiam :)
    • Gość: Camille Re: lody IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.05.04, 19:42
      Aha, kiedys ogladalam na Jamie Oliver, jak robil pseudo-jogurtowe lody. Wsypal
      do blendera zamrozone owoce/prosto z zamrazalnika-mieszanke typu truskawki,
      jezyny, maliny, jagody, itp/, wlal pojemnik jogurtu bezsmakowego, kilka lyzek
      miodu i wszystko razem dobrze zmiksowal. Sprobowalam raz i wyszlo dobre.
      • linn_linn Re: lody 10.05.04, 09:39
        Istnieja maszynki do robienia lodow. Efekt bardzo dobry / np. lody
        truskawkowe /. Tansze / z wkladem mrozonym w zamrazarce / i drozsze / te same
        daja sobie rade /.
        it.kelkoo.com/b/a/o_100794184_Gelatiere_Simac.html
    • artsg Re: lody 15.05.04, 02:19
      2 jajka, cukier 3/4 szklanki. Ubij mikserem kogel-mogel. Dodaj śmietankę 36%
      200 g. (słodką do deserów), mleko 250 - 300 ml. Wszystko razem zmiksuj. Można
      dodawać dodatki w.g. upodobań: kakao, esencje aromatyzyjące, zmiksowane owoce
      itp. Zamrażać jest najlepiej w specjalnej maszynce do lodów, jak w jednym z
      powyższych postów. Jeżeli takiej nie posiadasz, to zamrarzaj w zamrarzarce
      tylko podczas zamrarzania kilkakrotnie lody zmiksuj. Smacznego. Krzysztof
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka