Gość: ktos IP: *.lub.pl 08.05.04, 20:44 znacie moze jakis przepis na lody ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: lody IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 21:42 www.zielonabudka.pl/lodyaz.php?s=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: lody IP: *.chello.pl 08.05.04, 21:58 ja kiedys robilam na bazie kremu angielskiego... tyle bylo przy tym zachodu, ze nie bisowalam ;) ale sorbet to juz co innego. ostatnio bylo cos na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: lody IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.05.04, 04:42 Juz podawalam przepis na super proste nugatowe lody- wkleje go jeszcze raz, bo "warty grzechu". Naprawde! Przepis-nugatowe lody: W garnuszku zagotowac 1/2 szklanki dobrego miodu, 1/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki wody mieszajac, nastepnie gotowac 1 minute/nie mieszajac/. W miedzyczasie ubic 1 bialko z duzego jajka ze szczypta soli. Goracy syrop powoli, strumieniem wlewac do ubitych bialek, ciagle ubijajac/4 minuty/. Odstawic do wystudzenia. W drugiej misce ubic 1 szklanke smietanki/czyli zrobic bita smietane/, delikatnie ja wmieszac w schlodzona mase bialkowo-miodowa. Dolozyc 1/2 szklanki lekko podpieczonych migdalow, obranych ze skorki i posiekanych w drobne kawalki/, oraz 1/4 szklanki orzechow pistacjowych, niesolonych, tez posiekanych. Delikatnie wmieszac orzechy w mase, potem wszystko przelac w szklana forme i zamrozic/min. 6 godzin max 1 tydzien/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m0711 Re: lody IP: 195.150.64.* 09.05.04, 19:11 Jaka to ma być śmietana?? 36%?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: lody IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.05.04, 19:36 Smietana jak na bita smietane- w Polsce to chyba 36%.....U nas nie podaja procentow, tylko pisza "whipping cream" czyli specjalnie na bita smietane.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas lody Hortex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 18:35 Czy w Krakowie można gdzieś je kupić? Jadłam kiedyś szarlotkowe-coś pysznego, ale nigdzie nie mogę ich kupić :( W domu robię "pseudo lody" zamrażam w pojemniku na kostki lodu jogurt naturalny , gdy jest już zamrożony miksuję go z zamrożonymi truskawkami lub innymi owockami, całkiem niezły deser lodowy :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: 81.21.197.* 09.05.04, 18:49 tzn teraz to się Alma nazywa może spróbuję skoro szarlotkowe komuś smakowały te Zielonej Budki są z sosem cynamonowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 20:17 Szarlotkowe i sernikowe ale z Hortexu, Z Budki ja chyba jednak nie lubię :( ale może to tylko takie moje uprzedzenie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: 81.21.197.* 09.05.04, 20:27 jeść ich nie jazdłam, ale widziałam dziś jak szukałam jogurtowych jakiś niestety żadnych nie znalazłam :( jak ktoś zobaczy w Kraku jogurtowe niech krzyknie! albo od razu na maila bzzz007@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: szarlotkowe widziałam Z.Budki w Krakchemii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 20:33 jogurtowe mozna zrobić samemu tylko trzeba mieć blender zdolny kruszyc zamrożone rzeczy i poeksperymentować ze składnikami te z truskawkami są naprawdę łatwe i dobre :) ale życzę powodzenia w szukaniu, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: lody IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.05.04, 19:42 Aha, kiedys ogladalam na Jamie Oliver, jak robil pseudo-jogurtowe lody. Wsypal do blendera zamrozone owoce/prosto z zamrazalnika-mieszanke typu truskawki, jezyny, maliny, jagody, itp/, wlal pojemnik jogurtu bezsmakowego, kilka lyzek miodu i wszystko razem dobrze zmiksowal. Sprobowalam raz i wyszlo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: lody 10.05.04, 09:39 Istnieja maszynki do robienia lodow. Efekt bardzo dobry / np. lody truskawkowe /. Tansze / z wkladem mrozonym w zamrazarce / i drozsze / te same daja sobie rade /. it.kelkoo.com/b/a/o_100794184_Gelatiere_Simac.html Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: lody 15.05.04, 02:19 2 jajka, cukier 3/4 szklanki. Ubij mikserem kogel-mogel. Dodaj śmietankę 36% 200 g. (słodką do deserów), mleko 250 - 300 ml. Wszystko razem zmiksuj. Można dodawać dodatki w.g. upodobań: kakao, esencje aromatyzyjące, zmiksowane owoce itp. Zamrażać jest najlepiej w specjalnej maszynce do lodów, jak w jednym z powyższych postów. Jeżeli takiej nie posiadasz, to zamrarzaj w zamrarzarce tylko podczas zamrarzania kilkakrotnie lody zmiksuj. Smacznego. Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś