Dodaj do ulubionych

Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść?

10.05.04, 16:09
Wybieram się na weekend do Trójmiasta. Gdzie można zjeść dobrze i w miłej i
zdecydowanie nienapuszonej atmosferze?
Obserwuj wątek
    • Gość: mala Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: 81.21.197.* 10.05.04, 18:30
      mi też by się przydało parę adresów ale głównie w Gdyni
      bo nie miałam szczęścia do dobrego jedzenia tam :(
      • kociamama W Gdyni 10.05.04, 20:25
        POlecam Pueblo, meksykanska na wladyslawa IV niedaleko pogotowia (nr nie znam)
        Jedzenie bardzo mi odpowiada, maja pyszne rzeczy, moga byc bardzo ostre, sa tez
        dania wege (jak na knajpe to niezly wybor, okolo 5;))
        NIe jest to typowa restauracja, bo mozna wpasc na piwo, atmosfera przyjemna.
        Ceny nie odstraszaja (ok 20 zl za duze, syte, pyszne danie)
        Dla lasuchow sa tez niezle desery.

Goraca namawiam.
        Kociamama.
    • Gość: Grazyna Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.nsm.pl 10.05.04, 21:18
      Na ul Długiej w Gdansku w bramie gdzie jest kino Helikon mieści sie restauracja
      z kuchnią czeska.Dość tanio i bardzo smacznie.
      • Gość: dalloway Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.chello.pl 10.05.04, 23:24
        w gdańsku to nie wiem, gdzie sie dobrze je - a jadam często, bo blisko Starówki
        pracuję. dobre sałatki są w pizzerii Napoli, ogólnie dość dobre jedzenie, ale
        bez rewelacji w Trattorii Primavera na Grobli

z knajp eksluzywnych łosos jest zdecydowanie przereklamowany, do hanzy nie
        należy się zbliżać, a tawerna jest ok, ale ceny niebotyczne

czasami jak mam depresje lubie obrzydliwie slodkie i kaloryczne desery w tgi,
        ale primo to nie jest jakas gdanska charakterystuka, secundo na takie rzeczy
        trzea miec dzien - normalnie nie smakuja

nie polecam rozreklamowanego w polsce baru dal pesca na rajskiej - rybny mac
        donald, ale o jeszcze gorszej jakosci niz prawdziwy mac i cuchnie starym olejem
        w sopocie raczej dobrze karmia w spatifie - niestety nigdy nie wiadomo, kiedy
        kucharz bierze dzień wolnego i wtedy akurat jest gorzej. pierogi i sałatki śa
        zawsze dobre. nie można powiedzieć za to dobrego słowa o znajdujacej sie pod
        spatifem skandalicznej sieciowie rooster - omijac z daleka! - jedzenie
        obrzydliwe, ciezkostrawne, w knajpie dziwnie smierdzi, toalety brudne, obsluga
        durna i pozwala zeby psy sie szwendaly miedzy stolikami - skandal w bialy dzien
        podsumowujac

w sopiocie nalezy tez omijac oslawiony bar rybny przystan, ktory kiedys byl
        mekka, a teraz jedzie na opinii wsrod turystow, bo wsrod tubylcow dobra juz
        stracil (na rzecz baru karmazyn w jelitkowie) - i drogo
        przy promenadzie jest konkurencja przystani - -tawerna rybaki. ogolnie slabe
        jedzenie i tez glupia obsluga, nie widza problemu, zeby zupe przyniesc p0o
        drugim, bo zapomnieli, a zamiast przerosic obrazaja sie, ale jedna rzecz jest
        prima sort - steki z tunczyka z grilla

niedawno odkrylam tez w sopocie mala restauracyjke "u przyjaciol" - bardzo
        kamerlanie i domowo, ogromny wybor i niskie ceny. glownie miesa, wszytsko
        rewelacyjnie pyszne, ciekawe jak dlugo?

w gdyni pueblo oczywiscie, moje ukochane, podobno dobrze jest tez ciut powyzej
        w la vcie (wladyslawa iv) - nie bylam ale zachwalaja, tylko dosc dlugo trzeba
        czekac na stolik

dosyc dobre kluchy w CK na swietojanskiej (kuchnia czeska) i dobre ogolnie
        jedzenie w santorini (grecka, raczej ortodoksyjnie) na swietojanskiej tez, w
        satorini jest ladnie zaaranzowane podworko i autentycznie grecki klimat,
        polecam souvlaki, dolmadakia i tzatziki

z drozszch miejsc w gdyni na kamiennej gorze rodizio el toro - jedno z moich
        objawien w ostatnich czasach, dla pojemnych cudowne rodizio, dla dbajacych o
        linie bardzo bogaty bar saltkowy, dania kuchni wloskiej i rybne

szerokim lukim omijac ladnie wygladajaca da vinci na dole swietojanskiej -
        chyba ze ktos lubi zimne niedogotowane penne przemieszane z rozgotowanymi
        farfalle i polane sosem ze sloika a do tego wino domowe z rejonu Veneto dziwnym
        trafem o smaku sofii blanc de blancs...

wiecej grzechow na razie nie pamietam, ale moze mi sie przypomniec
        w ramach przygody mozna odwiedzic bar mleczny sloneczny w gdyni, znany z
        dobrego towarzystwa (gdynska grupa trzymajaca wladze he he) i tanich
        nalesnikow. czesto bywa z nieznanych przyczyn zamkniety

• chicarica Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? 11.05.04, 10:44
          > nie polecam rozreklamowanego w polsce baru dal pesca na rajskiej - rybny mac
          > donald, ale o jeszcze gorszej jakosci niz prawdziwy mac i cuchnie starym
          olejem

Ja za to polecam Bar Pod Rybą, fantastyczne pieczone ziemniaki z różnymi sosami
          i nadzieniami.
          • kociamama Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? 11.05.04, 10:49
            Ciekawe pozycje zdaja sie miec tez w Sfinksie w Sopocie (tylko, ze to klub z
            muza, nie restauracja) Ja wyprobowalam jedynie placki ziemniaczane i byly
            super, ale menu jest ciekawe. Tak, ze przy okazji balowania z glodu nie pozwola
            umrzec.

pozdrawiam,
            KOciamama.
          • Gość: Ula Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 20:24
            zgadzam się.
          • Gość: Ula Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 20:25
            Zgadzam się.
        • kociamama Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? 11.05.04, 10:45
          W gdyni w La vicie faktycznie nienajgorzej (sprawdzilam osobiscie). Tez opcje
          dla vege sa, pizza dobra na bardzo cieniukim ciescie, wszystko ladnie zapodane,
          inne dania (miesne) tez inni chwala.
          MOzna kupic karafke wina (nie poamieta za ile, ale jakos niedrogo)
          Na stolik nigdy nie musialam czekac, ale raz danie bylo przesolone.

Amatorom pizzy i wloskiej kuchni polecam tez malutka knajpke za sklepem wloskim
          w gdyni na swietojanskiej niedaleko urzedu miasta. Pizza jest dobra i sycaca,
          podaja tez fajne sosy(pasty?) jako zakaske.

Pozdrawiam,
          Kociamama.
    • Gość: piri Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:22
      W gdyni polecam "kwadrans" - wysmienita pizza i dania obiadowe tylko ze
      stolikiem zwykle problem, bo to bardzo popularna restauracja.
      • taka_tam Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? 11.05.04, 14:02
        w sopocie: piwnica u claaszena przy ul. poniatowskiego 8 (z klasą, choć nie
        tanio), baola - ul. grunwaldzka 27, karczma irena - ul. chopina 36 (kuchnia
        staropolska), tawerna rybaki - ul. wojska polskiego 26 (dobre ryby, ale
        niestety ślamazarna obsługa)
        w gdańsku: pierogarnia u dzika - ul. piwna 59/60 (świetne pierogi na różne
        sposoby), czerwone drzwi - ul. piwna 52/53 (na poziomie), kubicki - ul. wartka 5
        w gdyni: francuska - ul. abrahama 23, moon - ul. śląska 27, kwadrans - ul.
        skwer kościuszki 20 (tanio, dużo i smacznie)
      • Gość: dalloway Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.chello.pl 11.05.04, 19:02
        rzeczywiscie w kwadransie jest ok, ale dla mnie to raczej miejsce na szybki
        obiad na mieście niż ywcieczke kulinarną dla przyjemności, ale jedzenie
        naprawde smaczne

wiedzialam ze cos mi sie przypomni: czerwone drzwi na piwnej w gdansku! (super)
    • Gość: anka Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: 213.199.193.* 13.05.04, 20:57
      jest taka restauracyjka RYBAKI między Gdańskiem a Sopotem (idąc nadmorską promenadą). w niej danie zwane Rybaki (3 rodz. grillowanych ryb z sosem pieprzowyn). to było przeżycie! ech! szkoda gadać. koniecznie z ćwiarteczkami ziemniaków.
      • Gość: dalloway Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.chello.pl 13.05.04, 21:38
        to tawerna rybaki o ktorej pisalam. ja akurat dostalam to danie totalnie
        zweglone, ale kelner zarzekal sie, ze "tak ma byc"
        to jest knajpa, w ktorej nawet bywa dobre jedzenie (wspomniane tunczyki), ale
        obsluga jest tak zenujaca, ze nigdy nie wiesz co cie spotka danego dnia
        standardem sa rozgotowane i przesolone jarzyny
        ale cudowny jest stolik na antresolce na samej gorze - cicho, romantycznie i
        widok na morze

a jeszcze co dpostow powyzej: ja baoli w sopocie goraco nie polecam - wydumane
        jedzenie, odgrzewane, male porcyjki za duza kase i zesnobowane towarzystwo
        a poza tym okropnie ciasno i smierdzi papierosami
    • neronka Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? 17.05.04, 15:29
      A ja polecam Rucolę, nowootwarta knajpkę w Oliwie koło meczetu i Wałęsy.
      poniżej link do artykułu o Rucoli na lokalnych stronach gazety.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=12255754
      • Gość: bibiribi Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.plj.com.pl 17.05.04, 16:35
        Sopot, Elita, ul, Podjazd (moge sie mylic), w kazdym razie przechodzac pod
        wiaduktem (nie tunelem!),zaraz obok dworca PKP nie mozna jej nie zauwazyc,
        barszcz z uszkami, pierogi ruskie ODSMAZANE - o ile nie zmienil sie kucharz -
        poezja ! no i charyzmatyczny własciciel, tworzacy atmosfere - i chociaz po
        siasiedzku ma tez knajpe Sherlock Holmes, to jednak w starej dobrej Elicie
        klimat jest niepowtarzalny, aha i ceny nie zwalaja z nog
    • Gość: denerek Re: Gdańsk i Sopot-gdzie zjeść? IP: *.dynamic.mm.pl 08.07.14, 12:17
      Podbijam. Gdzie warto zjeśc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka