marghot 11.05.04, 10:19 jakie znacie wersje deseru a'la sernik na zimno? chodzi mi glownie o takie na bazie serka homo. ostatnio zrobiam z mleka skondensowanego i jakos mi nie podpasowal :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajaczek101 Re: a'la sernik 11.05.04, 13:25 Cześć. Podaję 2 przepisy na sernik na ziemno. Pierwszego nigdy nie robiłam, natomiast 2 przepis jest bardzo fajfny i wielokrotnie wybróbowany. Robię go z sera białego 3 krotnie mielonego a Ty chciałaś z serków homo, więc nie wiem czy przepis się przyda. Z serków homo ja osobiście robię tak. Na jeden serek waniliowy daję jedną galaretkę. Robię 3 warstwy, które kolejno (oczywiście gdy będą już twarde)wylewam na biszkopty a na górę daję samą galaretkę. Dla lepszego efektu z galaretek które daję do serków odlewam troszkę, potem kroję w kostkę i dodaję do serków (wychodzi marmurek). Napiszę tylko, że nie daję ani jajek, masła ani cukru (oczywiście jak mam serki waniliowe). Pozdrawiam Sernik bez ciasta na zimno 5 - 6 żółtek 0,5 - 1 szklanki cukru pudru 1 masło 3 serki homogenizowane zwykłe lub waniliowe galaretki 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 szklanka mleka 1 paczka biszkoptów Żółtka + cukier + masło utrzeć. Rozpuścić żelatynę w 1 szklance mleka i ochłodzić. Dodać serki i pokrojoną w kostkę galaretkę. Wylać na biszkopty i włożyć do lodówki. Sernik "BABCIA" ( na zimno ) 1 kg sera 2 szklanki cukru pudru (daję mniej - 1 i 1/3 lub 1.5 w zależności od sera) 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła 4 żółtka 1 jajko 2 łyżki żelatyny 1 paczka biszkoptów 1 galaretka bakalie (rodzynki, skórka z pomarańczy, figi) Masło + cukier + żółtka+ jajko utrzeć. Dodać przemielony ser i wymieszać. Na końcu rozpuścić w mleku żelatynę i rozmieszać z serem. Całość wstawić do lodówki. Na górę dać galaretkę. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: a'la sernik 11.05.04, 13:33 dzieki, bardzo smacznei brzmia :) jednak poszukuje przepisow, ktore nei zawieraja masla. Odpowiedz Link Zgłoś
zajaczek101 Re: a'la sernik 11.05.04, 13:38 To zrób tak jak opisałam same serki + galaretka. Moja koleżanka robi jeszcze sernik ze śmietany 30% + galaretka. Jest przepyszy i moje dzieci go uwielbiają. Jak dobrze pamiętam do 1/2 litra ubitej śmietany dodaje 2 zimne galaretki, na górę samą galaretkę + mandarynki z puszki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: a'la sernik 11.05.04, 13:35 zajaczek101 napisała: Z serków homo ja osobiście robię tak. Na jeden serek > waniliowy daję jedną galaretkę. Robię 3 warstwy, które kolejno (oczywiście gdy > będą już twarde)wylewam na biszkopty a na górę daję samą galaretkę. Dla > lepszego efektu z galaretek które daję do serków odlewam troszkę, potem kroję w > > kostkę i dodaję do serków (wychodzi marmurek). Napiszę tylko, że nie daję ani > jajek, masła ani cukru (oczywiście jak mam serki waniliowe). Pozdrawiam > dać galaretkę. Zajaczku, a w jakiej ilosci wody rozpuszczasz galaretke dodawana do serka? Odpowiedz Link Zgłoś
zajaczek101 Re: a'la sernik 11.05.04, 13:46 Trochę więcej niż szklanka no może 1.5. Przeważnie galaretka nie chce się rozpuścić więc ją podgrzewam (nawet zagotuję). We wrząku rozpuszcz się całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: a'la sernik 11.05.04, 14:02 moj pierworodny ma urodziny w lipcu, ktory czasem bywa upalny i naprawde nie chce sie ani siedziec w kuchni ani tym bardziej jesc tortow z masa wiec jest u nas albo pseudo tort z blatow bezowych i bitej smietany w owocami albo leciutenki pseudo-serniko-jogurtowiec: podaje pomysl, bo robie "na oko" biorac na 1/2l smietany kremowki i 1/2l dobrego, niekwasnego jogurtu naturalnego 2 galaretki owocowe rozpuszczne w jak najmniejszej ilosci wody ok. szklanki (najpierw speczniale w zimnej wodzie a potem dolana ok. 1 szklanka wrzatku), kremowke ubijam, slodze, dodaje jogurt i chlodna galaretke, wkladam na chwile do lodowki, po czym mieszam ze swiezymi owocami - maliny, poziomki, brzoskwinie czasem z puszki jesli brak swiezych, wylewam gestniejaca mase na biszkopt, na wierzch jeszcze jedna galaretka i... juz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: a'la sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 17:06 Przekładaniec 1. pierwsza wartstwa biszkopty 2. zmiksowane owoce + zelatyna (np.truskawki, swietne z mrozonych) 3. serek wymieszany z kawalkami owocow (lub bita smietana) + zelatyna 4. udekorowac owocami 5. zalac galaretka pomiedzy 2. i 3. warstwa mozna dac biszkopty, Odpowiedz Link Zgłoś