Dodaj do ulubionych

Jem baraninę tylko dlatego...

27.05.11, 14:28
ze zdrowa. Przynajmniej tak się o mówi. I rzeczywiście po zjedzeniu dobrze przygotowanego mięsa baraniego, czuje się jego lekkostrawność. Jednak zastanawia mnie, czy w jakiś sposób nie można poprawić smaku tego mięsa?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Jem baraninę tylko dlatego... 27.05.11, 14:37
      baranina jest super
      podstawowe przyprawy do niej to czosnek, tymianek i oregano
      bardzo lubie tez z dodatkiem oliwek, papryki i pomidorow - w styku kuchni balkanskiej
      • witch_l Re: Jem baraninę tylko dlatego... 27.05.11, 14:48
        Czyli po prostu dobrze gotować, na wolnym ogniu. Cieszę się że piszesz, że lubisz baraninę. Ja nigdy za nią nie przepadałam. Ale ostatnio szukam czegoś co się zdrowo trawi..:) Z tym tymiankem, to wtedy gdy się smaży, prawda?
        • kosmopolitesiorbut Nieprawda. 27.05.11, 14:58
          Do każdego sposobu obróbki: duszenia, gotowania, grillowania itd. itp. Przyprawy nie mają nic wspólnego z obróbką za to dużo lub wszystko z produktami.
          • witch_l Re: Nieprawda. 27.05.11, 15:06
            Smak baraniny jest dosc specyficzny. To sie od razu czuje. Wlasnie chodzi mi jak tu pozbyc sie odrobine tego smaku, moze ja przesadzam...:=) Obrobic specjalnie nie moge, bo kupuje juz gotowe pociete na kawaleczki i zapakowane. Do tego zamrozone.
            • roseanne Re: Nieprawda. 27.05.11, 15:18
              przyptawe dodaje do kazdego typu obrobki, z zaleznosci od tego, jaki efekt=smak chce osiagnac,

zwykle dlugie gotowanie to marnowanie produktu

baranina jest doskonala pieczona, smazona, grilowana, duszona
              w postaci kotletow, stekow, szaszlykow, mielonych

smaku specyficznego sie nie da usunac, mozna to co najwyzej troche zmodyfikowac
              mi akurat to smakuje

srednio u mnie raz w tygodniu na stole
              poszukac watku " jedzenie greckie na jesien" , tu na forum, masa fajnych przepisow tam jest

Inny Swiat - Zespół Aspergera
              • roseanne wspomniany watek 27.05.11, 15:22
                forum.gazeta.pl/forum/w,77,18403970,18403970,greckie_jedzenie_na_jesien.html
              • witch_l Re: Nieprawda. 27.05.11, 15:36
                Ja sie przyznam,ze zle znosze smazone, wiec wlasciwie tylko gotowane wchodzi w gre. No ale dzieki za przepis...:=)

• kosmopolitesiorbut Re: Nieprawda. 28.05.11, 11:42
              Gdyby różne rodzaje mięsa nie miały swoich odrębnych smaków to jaki byłby sens ich kupowania w zależności od jakiego zwierzęcia pochodzą? Bez sensu. Wołowina ma smakować jak wołowina, kurczak, jagnięcina i inne też. Możesz baraninę zamarynować w maślance z dodatkiem ziół i czosnku, 2 łyżki soli na litr marynaty, potem naszpikować wędzoną słoniną, goździkami i ząbkami czosnku jeszcze raz. Zioła to: prowansalskie, czerwona lub zielona czubrica (mieszanki) lup typowo po Polsku: cząber, tymianek, pieprz ziołowy. W marynacie (lodówka) musi poleżeć minimum 3 dni (jagnięcina krócej). Codziennie obracasz mięso.
    • bene_gesserit Re: Jem baraninę tylko dlatego... 27.05.11, 15:23
      Najlepiej anihiluje zapaszek baraniny mieszanka czosnku i mięty. Np kotleciki z mielonej z dodatkiem tych wlasnie przypraw - swietna rzecz.
    • Gość: x jem baraninę/jagnięcinę właśnie IP: *.unitymediagroup.de 27.05.11, 15:23
      ze względu na jej oryginalny smak i zapach
      • witch_l Re: jem baraninę/jagnięcinę właśnie 27.05.11, 15:33
        No wlasnie nie moge sie jakos do jej smaku przyzwyczaic....Ale to pewnie kwestia czasu..:=)
        • pani.serwusowa Re: jem baraninę/jagnięcinę właśnie 27.05.11, 15:34
          Mieszkasz moze na wyspach?
    • pani.serwusowa Re: Jem baraninę tylko dlatego... 27.05.11, 15:34
      Baranine czy jagniecine? Bo dla wielu osob to to samo, blednie zreszta. O tym, ze mieso jagniece jest zdrowe slyszalam, o baraninie, ktora jest zdecydowanie bardziej tlusta i przerastana nie slyszalam, aby miala takie wlasciwosci.

Jagniecina kocha czosnek, rozmaryn, miete, tymianek i wino, choc probowalam tez z indyjskimi przyprawami. Baranina zas ma mocny smak i nie przelkne jak nie zostanie stlumiony mieszanka przypraw: kuminem, kolendra, chili, kurkuma, mieta, papryka, garam masala, a takze czosnkiem, imbirem czy sokiem z cytryny. No i baranina wg mojego gustu, a wielbicielka baraniny nie jestem, jest zjadliwa tylko gdy przygotuje sie ja w niskiej temperaturze (140C) przez 3-4 godziny.

TUTAJ przetestowane przeze mnie przepisy na jagniecine, ktore - jesli lubisz baranine, mozesz wykorzystac do niej, tylko zwiekszylabym czas obrobki cieplnej.
      • witch_l Re: Jem baraninę tylko dlatego... 27.05.11, 15:43
        dzieki za ta mieszanke! Mam nadzieje ze pomoze ta mieszanka w zmniejszeniu tego specyficznego smaku.
        • pani.serwusowa Re: Jem baraninę tylko dlatego... 27.05.11, 15:48
          Sprawe ulatwiloby, gdybym wiedziala gdzie mieszkasz. W UK rozrozniaja mutton od lamb, a nawet niektorzy mowia o hogget, choc to bardziej Australia/Nowa Zelandia. No i nawet wsrod lamb sa rozroznienia w zaleznosci od tego jaki wiek, czym karmione etc. ale to juz wyzsza szkola jazdy i nie kazdy rzeznik jest tak dobrze zaopatrzony. Nabywcami baraniny w UK sa glownie Pakistanczycy, to do nich wiekszosci "moich" farmerow sprzedaje stare barany. W niektorych czesciach Szkocji baranina tez ma wziecie. Cala reszta, podejrzewam, ze 95% to jednak jagniecina czyli lamb.
          • witch_l Re: Jem baraninę tylko dlatego... 27.05.11, 16:10
            ja mieszkam w Szwecji, a samo mieso jak napisane bylo na opakowaniu, pochodzi rowniez ze Szwecji. Tu jest masa farm, ktora tylko tego typu hodowla sie zajmuje. Lamb, to na szwedzki lamm, czyli po polsku maly baranek , jagnie...:-)

Lekarze tu rekomenduja tego typu mieso, ale chetnych jest b.malo. Wiec one tez ida na export, zwlaszcza do krajow poludniowych.
      • witch_l Ps.:D 27.05.11, 15:48
        Baranine czy jagniecine? Bo dla wielu osob to to samo, blednie zreszta. O tym, ze mieso jagniece jest zdrowe slyszalam, o baraninie, ktora jest zdecydowanie bardziej tlusta i przerastana nie slyszalam, aby miala takie wlasciwosci.
        ...
        Ba, otóz jak najbardziej CHODZI O MIESO JAGNIECIE. Tu nie ma innego miesa w sprzedazy ze starszych barankow. dzieki ze mi na to zwrocilas uwage...:-)
        • pani.serwusowa Re: Ps.:D 27.05.11, 15:59
          No, to super, ze to wyjasnione. :) Czyli zapraszam po przepisy z mojego linka, jagniecine gotuje czesto. :)
          • witch_l Re: Ps.:D 27.05.11, 16:12
            Tak, wyglada na to ze mieso jagniecie jest zdrowe, zwlaszca wtedy gdy ma sie drobne problemy z przewodem pokarmowym i jelitami...:-)
    • mhr2 jak inne miesa 28.05.11, 11:29
      witch_l napisała:

> ze zdrowa. Przynajmniej tak się o mówi.

• Gość: pies-li-kot Re: Jem baraninę tylko dlatego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 19:56
      Bardzo dobrze robi jagnięcinie wcześniejsze zamarynowanie. Sok z cytryny (dużo), oliwa, szałwia, mięta (świeże) - te wyraziste składniki powinny trochę zniwelować smak, choć jego specyfika jest dla mnie zaletą:)
      • Gość: Mons Re: Jem baraninę tylko dlatego... IP: *.dyn.iinet.net.au 29.05.11, 11:04
        Jesli przeszkadza ci specyficzny smak baraniny to dobrze jest mieso wymoczyc w mleku.
        • mhr2 Re: Jem baraninę tylko dlatego... 29.05.11, 11:29
          biale wino wytrawne,sok z cytryny,warzywa, ziola, przyprawy,sol
          wszystko zagotowac,ostudzic i tym zalac mieso w kamionce,
          po 3-4dniach wyjac i posmarowac czosnkiem z sola,podsmazyc
          i do piekarnika,
          • oryginal23 Re: Jem baraninę tylko dlatego... 29.05.11, 12:22
            Gdzie Wy tą baraninę i jagniencinę kupujecie?
            23.
            • Gość: jagoda Re: Jem baraninę tylko dlatego... IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 12:33
              W Krakowie kupisz jagnięcinę i baraninę na ul. Balickiej na placu.
            • witch_l Re: Jem baraninę tylko dlatego... 29.05.11, 16:01
              W duzym sklepie, gdzie moze nie ma urozmaiconych potraw ani mies ale za to jest jazdy rodzaj miesa. U mnie nazywa sie ten sklep Willis...:=)
      • witch_l Re: Jem baraninę tylko dlatego... 29.05.11, 15:59
        Dzieki za porade. Mamz amiar wlasnie zamarynowac na noc mieso jagniece, moze bedzie zanaczaca poprawa...
        • 83kimi Re: Jem baraninę tylko dlatego... 31.05.11, 12:09
          Ja nie jem baraniny, bo z mięsa spożywam tylko drób, ale mój partner czasami robi sobie z grilla i podobno jest bardzo dobra.
    • witch_l Re: u rzeźnika, w markecie na mięsnym stoisku, 29.05.11, 16:04
      Raz kiedys jadlam baranine w restauracji Francuskiej, byla przepyszna! I nie miala tego specyficznego smaku. Mysle ze o dlatego, ze lezala w marynacie i to wytracilo jej dziwny smak...
      • Gość: x była przepyszna bo bez smaku? IP: *.unitymediagroup.de 29.05.11, 17:46
        polecam tofu, też nie ma smaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka