Dodaj do ulubionych

pieczenie chleba

IP: *.cpe.quickclic.net 11.05.04, 15:38
Czy ktos ma pojecie jak upiec zdrowy chleb. Np. czarny razowy z nasionami
slonecznika i jeszcze najlepiej bez drozdzy???
Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: pieczenie chleba 11.05.04, 16:00
      Bylo tego sporo ostatnio:
      O,jeden nawet bez drozdzy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11948177&a=11948938
      Reszta z drozdzami:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11811080&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11329521&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12463937&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11320347&v=2&s=0
      Musze sie przyznac, ze juz ze 2 miesice nie kupuje pieczywa, tylko robie i nie
      mam jeszcze dosc!!!
      • linn_linn Re: pieczenie chleba 11.05.04, 16:32
        Ja robie od okolo 2 tygodni, a w zaprzyjaznionym sklepie zaczeli dziwnie na
        mnie patrzec.
      • Gość: polishgirl Re: pieczenie chleba IP: *.cpe.quickclic.net 12.05.04, 05:29
        Dziekuje serdecznie. Szczerze mowiac nie myslalam ze to takie proste. Jutro
        zaczynam pieczenie chleba i buleczek. Mam nadzieje ze mi sie uda.
    • kerstink Re: pieczenie chleba 12.05.04, 07:43
      To mam jeszcze pytanie do doswiadczonych piekarek chleba: co robicie z masa, jak
      zaczyna sie tak straszliwie przylepiac do rak ? A moze robie cos zle, ze tak sie
      stanie ?
      Najchetniej w ogole bym nie dotknela rekami (alergia kontaktowa na rekach).
      Kerstin
      • linn_linn Re: pieczenie chleba 12.05.04, 10:27
        Nic nie przylepia, nie brudzi. Mam od polowy kwietnia maszyne do pieczenia
        chleba, a jej mycie trwa niewiele dluzej niz umyce noza.
      • Gość: Agusia Re: pieczenie chleba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.04, 12:00
        Ja nie mam maszyny do chleba, ale wyrabia za mnie robot kuchenny - jak każde
        drożdżowe ostatnio. A może spróbuj podsypać troszkę więcej mąki? Mąki, nawet
        gdy mają tę samą nazwę, mogą różnić się od siebie wilgotnością i innymi
        parametrami, więc może potraktuj te ilości w przepisach nie z aptekarską
        dokładnością. Jeśli masz alergię kontaktową a masz robota kuchennego to może
        rzeczywiście "powierz mu" wyrabianie. Maszyna do chleba na razie odstrasza mnie
        ceną, choć kusi, kusi, nie powiem.
        • linn_linn Re: pieczenie chleba 12.05.04, 12:04
          Bedziesz zalowac, ze tak dlugo zwlekasz. Ja zaluje wlasnie tego. Moglam
          zdecydowac sie juz dawno. Z robotem nie ma porownania: robot nie piecze, mycia
          z nim mnostwo, poza tym maszyna kontroluje proces wyrastania ciasta.
          • linn_linn Re: pieczenie chleba 12.05.04, 12:05
            "Wiaderko", w ktorym wyrabia sie ciasto, zostaje czyste. Przeciera sie je
            wlasciwie dla zasady, ze powinno sie umyc.
            • Gość: Cynamoon Re: pieczenie chleba IP: *.it / 62.233.189.* 12.05.04, 15:53
              Ja nie mam maszyny i na razie nie planuje jej zakupu, ale zauwazylam, ze: im
              wiecej w ciascie czarnej maki, otrab itp, tym mniej sie lepi. A jak sie lepi,
              to, alebo smaruje rece oliwa i formuje chleb czy bulki, albo zamiast oliwy,
              mocze je w wodzie.
              I zdrdze Wam jeszcze jeden przepis na chleb/buleczki.
              Wypadkowa powyzszych, ale najbardziej mi smakuje:
              Oczywiscie na oko, ale sprobuje podac przyblizone proporcje.
              A wiec:
              Maka razowa (powiedzmy, ze okolo 1,5 szklanki)
              maka pszenna (jw)
              otreby owsiane (szklanka)moga byc platki owsiane zamiast
              otreby pszenne (jw)
              po okolo 20g :siemienia lnianego, sezamu, pestek slonecznika, orzechow dowolnych
              kilka lyzek kminku
              garsc rodzynek
              3 lyzeczki cukru
              1 slyzeczka soli
              3 lyzki oliwy
              1/3 kostki swiezych drozdzy (ok 30 g)
              Drozdze rozrobic w szkalnce mleka wyieszanego z woda, alebo samamy mleku albo
              wodzie, dodawszy wczesniej lyzeczke cukru i lyzeczke maki pszennej.
              Suche skladniki wymieszac, dodac rozczyn drozdzowy, oliwe, i porzadnie
              wymieszac.
              Uformowac buleczki albo chleb. Mozna posypac czyms po wierzchu.
              Ja nie czekam za wyrosnie, tylko do razu wkladam do piekarnika nagrzanego na
              180-190 stopni i pieka az beda zlote (30-40 minut).
              Oczywiscie mozna zrezygnowac z jakiegos skladnika albo dodac cos czego nie ma w
              przepisie.
              Ja juz mam powaznego hopla na punkcie takiego pieczywa ;-)
    • kerstink Re: pieczenie chleba 13.05.04, 08:27
      Dzieki za odpowiedzi. Rowniez i ja mam maszynke do chleba - ale zauwazylam, ze
      chleb jest smaczniejszy, jak sie piecze w piekarniku. W maszynce wychodzi taki
      suchy. Bardzo mozliwe, ze to znowu proporcje - ale ja wlasnie stosuje przepisy z
      ksiazeczki do maszynki. No moze fakt, sa rozne maki. Niestety mam tez maly
      problem techniczny z ta maszynka: wanienka mi wyskakuje, chyba to raczej blad
      konstrukcyjny i musze z tym cos zrobic.

A tak przy okazji jakich firm macie maszyn, i czy mozecie je polecac ?

To moze mi jeszcze ktos podpowie ogolna regule na przeliczenie swiezych drozdzy
      na drozdzy suszone ? Roznie jest w przepisach, a ja wole suszone, bo mam zawsze
      w domu. I moze jeszcze jakas ogolna rada przy zastapieniu swiezych drozdzy
      suszonymi ?

I juz ostatnie pytanie: czy ktos widzial zakwas w proszku (analogicznie do
      drozdzy). Widzialam to w Niemczech - czy w Polsce naprawde tego nie ma ?
      Zniecheca mnie dlugie wyrobienie zakwasu. Jednak chleb na zakwasie jest smaczny.

Kerstin
      • linn_linn Re: pieczenie chleba 13.05.04, 10:01
        Pieczenie w piekarniku jest lepsze i daje wiecej mozliwosci. Maszyna ma te
        zalete, ze mozna upiec chleb dysponujac tylko 1-2 minutami na wrzucenie
        skaldnikow.
        Co do przepisow, jestes chyba pierwsza osoba, ktora piecze z instrukcji. Tak
        jest przynajmniej w necie wloskim. Pierwsza rada, ktorej udzielaja
        doswiadczeni "piekarze": zapomnij o przepisach producenta i korzystaj z tych
        przekazywanych przez innych. Ja od razu tak zrobilam i jestem zadowolona.
        Efekt koncowy zalezy od wielu skladnikow, wiec problem suchosci chleba jest
        dosc zlozony. Jesli nie uda Ci sie znalezc przepisu odpowiedniego dla Twojej
        maszyny, pozostaje Ci tylko wyrabianie ciasta i piekarnik.
        Co do wiaderka, powinno chyba byc dobrze zablokowane. Ja mam Princess 1936 i
        wiaderko trzeba najpierw przesunac ukosnie, a dopiero potem wyjac / odwrotnie
        przy wkladaniu /. Blokuje sie dosc porzadnie. Podaj Twoj model. Moze ktos ma
        taki sam i opisze dokladnie co i jak.
        7 g drozdzy suchych to 25 g swiezych. Odpowiadaja 500 g maki, ale czasem
        przepisy moga zawierac inna ilosc. Czasem wystarczy mniej / ja korzystam z
        doswiadczen innych osob i nie zawiodlam sie /.
        • kerstink Re: pieczenie chleba 14.05.04, 07:44
          Dziekuje ci, linn_linn, za odpowiedz.

> Co do przepisow, jestes chyba pierwsza osoba, ktora piecze z instrukcji.

Hmmm, najpierw mialam maszynke, pozniej dopiero znalazlam forum ... Bez zarzutu
          wychodzi 'bialy' chleb, czyli taki jak bulka. Ale akurat ja za bialym nie przepadam.

Ja mam maszynke Kenwood Rapid-Bake. Wiaderko jest wyciagane do gory,
          przynajmniej w opisie nie znalazlam nic takiego, by najpierw ukosnie. I na
          poczatku bylo ciezko to wyciagnac ! Teraz juz latwo i mam problem.

K.
          • linn_linn Re: pieczenie chleba 14.05.04, 09:44
            W mojej Princess nawet w srodku jest napis "remove" i "lock" / ze strzalkami /.
            W Twojej maszynie prawdopodobnie uchwyt sie "wyrobil" albo tak mui byc.
            Najwazniejsze, zeby byl bezpieczny.
            Jesli nie lubisz chleba bialego, mozesz robic inne jego wersje / z ziolami,
            oliwkami, serem, o smaku pizzy i dziesiatki innych /. Mozesz tez wyrobic ciasto
            w maszynie, a upiec w piekarniku.
            W maszynach jest tez program Whole Weat, ale ja go jeszcze nie wyprobowalam.
            • hania55 Głupie pytanie o maszynę 14.05.04, 09:53
              Czy takie urządzenie zajmuje dużo miejsca? Czytając kolejne wątki o domowym
              pieczeniu chleba i niewątpliwych zaletach maszyny (udział własny w procesie
              robienia pieczywa ogranicza się do wrzucenia składników), zaczęłam się
              zastanawiać, czy sobie takiego cuda nie sprawić. Oprócz ceny (z tego, co
              wyczytałam, w Polsce te maszyny są drogie), obawiam się jeszcze, że jest to
              jakaś kolubryna, która zajmie dużo miejsca. Jak to jest?
              • linn_linn Re: Głupie pytanie o maszynę 14.05.04, 10:03
                Sprawdzilam Princess: 25 cm x 36 cm, wysokosc 27 cm. Rozne modele maja rozne
                kombinacje cm, ale mn. wiecej taka jest wielkosc. Maszyna jest spora, ale jesli
                ma sie miejsce, warto ja miec.
                W Polsce sa drogie, ale mozna znalezc tansze na allegro.
                • hania55 Re: Głupie pytanie o maszynę 14.05.04, 10:23
                  Dzięki za informacje! Obawiałam się, że może to być maszyneria jeszcze
                  większego kalibru ;-)
            • kerstink Re: pieczenie chleba 14.05.04, 11:08
              Wlasnie uchwyt sie wyrobil, a zastapienie go nowym pewnie konczy sie tym samym.
              Facet z serwisu stwierdzil, ze najprostsze rozwiazanie to samemu kombinerkami
              majsterkowac. Ale po jakims czasie bylo to samo. I troche nie wiem, co dalej z
              tym zrobic, tym bardziej, ze maszynka w Polsce a kupiona w Niemczech. Byc moze
              juz sie pojawiala tez w Polsce, jakis czas temu jej nie bylo, czyli z serwisem
              tez kiepsko. Wniosek z tego: takie cos lepiej kupic w miejscu uzytkowania, ale w
              moim przypadku to byl prezent.
              K.
              • Gość: Linn Re: pieczenie chleba IP: *.dialup.tiscali.it 14.05.04, 11:44
                Uchwyt tzn. raczka od wiaderka? Wiem, ze niektore firmy sprzedaja czesci
                zamienne: wiaderko, mieszadlo. Mozna zamowic i przysla. Nie wiem, jak jest w
                Polsce. Oczywiscie jesli koszty beda duze, moze sie nie oplaca.
                • kerstink Re: pieczenie chleba 14.05.04, 12:42
                  Nie, to elementy metalowe powstrzymujace wyskakiwania wiaderka. I wlasnie mysle,
                  ze przy takiej konstrukcji czesci zamienne tak samo by sie zuzyly. A moze kupic
                  od razu hurtowo (kilkaset sztuk) i zastapic jak tylko sie wyrobi ?
                  K.
                  • linn_linn Re: pieczenie chleba 14.05.04, 13:55
                    To chyba jest trudniejsze. Nie wiem, czy te czesc w ogole mozna dokupic. Chyba
                    tylko jakis majsterkowicz-mechanik-slusarz moglby Ci pomoc. Moze faktycznie to
                    ukosne wyjmowanie jest dobrze pomyslane i zabezpiecza przed wyrobieniem sie
                    uchwytu.
                    • funana Re: pieczenie chleba 14.05.04, 14:23
                      Ja musiałam moja poprzednia niemiecka maszynke wyrzucić, właśnie przez tą
                      część..nikt nie chciał podjąc się naprawy:-(
                      • kerstink Re: pieczenie chleba 14.05.04, 14:49
                        (Tak w tajemnice: licze jeszcze na pomyslowosc swojego meza ...)
                        K.
    • jadwiga_r Re: pieczenie chleba 13.05.04, 15:54
      Czy drogie Panie stosujecie zamrażanie świeżych drożdzy w zamrażalniku?.
      Stosuję to od lat i nigdy nie mam problemu z brakiem drożdży.
      Przed włożeniem do zamrażalnika porcjuję je na 3 lub 5 dkg porcje w zależności
      od potrzeb przy wypiekaniu ciast.
      • linn_linn Re: pieczenie chleba 13.05.04, 16:13
        Ja zaczelam to robic i nie mam problemow. Inna sprawa, ze teraz pieke chleb,
        wiec zuzywam sporo. Mam jednak pewnosc, ze sa dobre nawet wtedy, gdyz kupie
        wieksza ilosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka