kubissimo 17.06.11, 15:32 w przepisie pojawila sie "szczypta kwasu askorbinowego" - czy to znaczy, ze trzeba nakruszczyc witaminy C? Czy na rynku jest taki osobny produkt do uzytku domowego? Bo ze to jest przemyslowy przeciwutleniacz to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: kwas askorbinowy w kuchni 17.06.11, 15:39 Olej to i dodaj soku z cytryny lub limonki (delikatniejsza) a w najgorszym wypadku kwasku cytrynowego. Moim zdaniem ktoś nieźle przekombinował z przepisem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: kwas askorbinowy w kuchni 17.06.11, 15:46 wlasnie mozesz tym zastapic albo kupic w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: kwas askorbinowy w kuchni 19.06.11, 20:46 nie tyle przekombinowal, ile upiekszyl danie: Kwas askorbinowy To naturalny antyoksydant, czyli substancja zapobiegająca procesowi utleniania, który następuje w wyniku ekspozycji żywności na powietrze, wysoką temperaturę czy też światło. Przeciwutleniacze odgrywają bardzo ważną rolę w zapewnieniu właściwego smaku i koloru żywności oraz okresu przydatności do spożycia. Kwas ten pomaga utrzymać np. czerwony kolor wędlin, zapobiega powstawaniu nitrozoamin (trujących związków chemicznych pochodzenia mikrobiologicznego występujących głównie w produktach mięsnych, do których dodano azotyny). Witamina C jest także używana do ulepszenia produktów owocowych, takich jak soki. Pomaga zapobiegać utracie koloru i smaku w reakcji z tlenem. pozniej nie dziw, ze w restauracjach dania sa takie idelane, a w domu jakos nie chce sie ich jesc na sam widok Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Ty jak coś napiszesz to szczęka opada. 18.06.11, 11:56 Poszukaj na dworze rokitnika czyli "oblepichy" - na jesieni będzie mial owocki takie male pomarańczowe - zawierają do 3000 miligramow kwasu askorbinowego w 100 gramach masy owocu... można zamrazac owoce; jem to całą jesień i zimę zamiast łykac pastylki ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut A. znam rokitnik. 18.06.11, 12:03 Na Kaszubach mówi się na niego północny ananas. Sok w sklepach jest cholernie drogi. Niestety coraz mniej jest miejsc z rokitnikiem nie skażonych spalinami. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: A. znam rokitnik. 18.06.11, 18:15 kosmopolitesiorbut napisał: > Na Kaszubach mówi się na niego północny ananas. Sok w sklepach jest cholernie d > rogi. Niestety coraz mniej jest miejsc z rokitnikiem nie skażonych spalinami. Ja mam w ogrodzie prawdopodobnie jedne z niewielu na świecie okazów jednopłciowych czyli obydwa kwiaty na jednym drzewie bo normaknie rokitnik stworzony przez Pana Boga jest dwupienny i zeby "samica" miała owoce to musi byc w pobliżu "samiec"; ten moj pierwszy okaz zostal stworzony sztucznie przez jedą z doktorantek w Stacji Doświadczalnej w Rogowie; jego odrosty korzeniowe na trawniku maja wzięcie pośród ogrodnikow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Ty jak coś napiszesz to szczęka opada. 18.06.11, 17:57 albo to "W aptece można kupić czystą witaminę C niż "kwas askorbinowy". Tworzy biały, krystaliczny proszek, który smakuje lekko kwaśny i jest dodawana do napojów w dzienna dawka ostrego noża. Kwas askorbinowy jest dobrze rozpuszczalny w wodzie," odpis od T.Seilnacht Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: kwas askorbinowy w kuchni IP: *.centertel.pl 19.06.11, 13:08 A możemy dowiedzieć się co to za przepis? Bo kwas askorbinowy w róznych produktach pełni różne funkcje. Jako przeciwutleniacz oczywiście. Jak podasz nam przepis to łatwiej będzie poszukać zamiennik. Czy to nie przepis na ciasto drożdżowe czasami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: kwas askorbinowy w kuchni IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.11, 21:47 Akurat jestem w temacie i wiem, co to za przepis, bo z kolegą kubissimo wspólnie się nad nim głowiliśmy. Chodzi o przepis na chleb pieczony w domu. Drożdże w składzie są, a i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: kwas askorbinowy w kuchni IP: *.centertel.pl 19.06.11, 22:20 Jeśli to chleb , ale się domyśliłam, nieprawdaż, to odpuść sobie kwas askorbinowy. Stanowi on bowiem bardzo często składnik mąki tzw. standaryzowanej. Niestety nie zawsze jest deklarowany przez producenta mąki ( uczciwi piszą E300) ale i tak do większości mąki pszennej jest skrycie oddawany. A jak dodasz go za dużo to uzyskasz efekt odwrotny od zamierzonego i pieczywo zmniejszy znacznie swoją objętość w piecu. Odpowiedz Link Zgłoś
flying.rositta Re: kwas askorbinowy w kuchni 19.06.11, 18:25 Kupowałam taki kwas askorbinowy w zagranicznym sklepie (czysty biały proszek). Stosuję go w zastępstwie wit.C, ale wiem też - jak masz w przepisie - że można go używać do wypieków. Podobno powoduje, że wypieki lepiej rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: kwas askorbinowy w kuchni IP: *.range86-148.btcentralplus.com 19.06.11, 20:04 Wątek trafił na główną, a ja zgubiłam się w waszym rozumowaniu. Przecież witamina c to tradycyjna nazwa kwasu askorbinowego, jeden i ten sam składnik. Tabletki z witaminą c mają parę dodatkowych składników, żeby się trzymać w całość, więc najlepiej byłoby kupić czysty proszek. Tak jak już tutaj powiedziano, w zależności od przepisu można zastosować różne zamienniki, ale chyba generalnie każdy słaby kwas się nada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hygtre Re: kwas askorbinowy w kuchni IP: *.toya.net.pl 19.06.11, 23:44 Kwas askorbinowy - cienko. Radzę dodać acetylosalicylowy. Tylko nie pomylić z salicylowym, bo będzie nieprzyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś