Gość: emma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 09:56 Szukam przepisu na surówkę z młodej kapusty (nie gotowaną) pomóżcie,plis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomarola Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 12:13 Ja robię taką "lekko kiszoną" : szatkuję kapustę, ucieram do tego kilka młodych marchewek, mieszam z solą, skrapiam lekko octem jabłkowym, całość ugniatam i przyciskam talerzykiem. Musi odstać kilka godzin, najlepiej całą noc, przed podaniem doprawiam olejem i cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 12:22 młoda kapusta poszatkowana dymka posiekana młoda marchewka kapuste lekko posolić, ugnieść wymieszać z marchewka i dymką zalać następującym sosem: 2 łyżki soku z cytryny roztrzepać z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki oliwy, łyżeczke musztardy, ząbek czosnku, troche pieprzu i soli - wszystko najlepiej wymieszać w zakręconym słoiczku polecam, pyszna Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 12:41 Poszatkowana kapusta, duzo koperku, sol, sok z cytryny i ew. troche miodu. Less is more. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 13:06 Moim zdaniem świeża kapustę po poszatkowaniu trzeba posolić i potem nieco odcisnąć,żeby nieco zmiękła. Wymaga to wcześniejszego przygotowania. A potem trochę cukru, koperku, olej. Odpowiedz Link Zgłoś
paluszki38 Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 13:27 Mam takie samo zdanie w tej kwestii:) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 13:31 I dlatego u mnie kapusta młoda w postaci surówki jest rzadko, bo po pierwsze kroję ją za grubo i za pózno. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 17:08 u mnie też jest rzadko, z tych samych względów. Ale jeśli uda się pamiętać, to dorzucam jeszcze sok z połowy cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
paluszki38 Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 18:46 > I dlatego u mnie kapusta młoda w postaci surówki jest rzadko, bo po pierwsze kr > oję ją za grubo i za pózno. Miałam ten sam problem, i teraz ścieram na tarce - przepaść w porównaniu z szatkowaniem nożem:) Robiąc obiad zaczynam od starcia kapuchy, posypuję solą, ugniatam i zajmuję się resztą obiadu. Gdy obiad gotowy doprawiam kapustę oliwką, cytryną i cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
paluszki38 Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 18:55 Zapomniałam o koperku, koperek jest bardzo ważny:) Polecam ścieranie na tarce, wtedy szybciej się robi miękka. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 13:10 Moja ulubiona: kapucha posiekana drobno + starta marchewka + starte jabłko (malo) + duużo koperku i czerwoje cebuli + olej, cukier i cytryna. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 13:31 A ja szatkuję kapustę, solę, odciskam, dodaję pieprz, skrapiam sokiem z cytryny i wlewam oliwę. A na słodko, to szatkuję, dodaję tarte jabłko, marchewkę, sporą garść rodzynek, ew mandarynki podzielone na cząstki, doprawiam solą (lekko) sok z cytryny i oliwa, albo jasny olej sezamowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 17:52 Kroję dość grubo (bez przesady, chodzi o to, by były paski, a nie wiórki), solę, lekko odciskam, dodaje poszatkowaną marchewkę i jabłko (kwasne), trochę oleju z pestek winogron, pieprz, duuuuużo koperku - uwielbiam tę surówkę, najlepiej przygotowaną tuż przed podaniem, kapustka ma lekko "chrzęścić" w zębach. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: surówka z młodej kapusty 21.06.11, 17:51 triismegistos napisała: > Moja ulubiona: kapucha posiekana drobno + starta marchewka + starte jabłko (mal > o) + duużo koperku i czerwoje cebuli + olej, cukier i cytryna. > Robię, prawie tak samo - bez koperku, z dodatkiem startej brzoskwini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: surówka z młodej kapusty IP: *.adsl.alicedsl.de 22.06.11, 01:52 szatkuje kapuste,sole,dodaje troche cukru i soku z cytryny,mieszam dokladnie na koniec dodaje oliwe i natke piwtruszki.nie wyciskam kapusty ani nie ubijam. czasem zamiast oliwy dodaje lyzke majonezu i mala cebule pokrojona w piorka. Odpowiedz Link Zgłoś
issys Re: surówka z młodej kapusty 24.06.11, 15:44 a ja robie taką z przepisu z książeczki poradnika domowego "Potrawy jarskie". Jest naprawdę smaczna fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1934157,1,0,777,surowka-z-bialej-kapusty.html pół główki białej kapusty śmietana jabłko mała cebulka koperek łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach, oraz drobno pokrojoną cebulę. Ze śmietany, soku z cytryny, koperku robimy sos: doprawiamy do smaku. Polewamy kapustę... i mieszamy. Najlepiej surówkę tą zrobić 15-20 min przed podaniem Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: surówka z młodej kapusty 28.06.11, 18:56 Po co tyle tych przypraw? Młodą na tarce? Starą tak, młodą sie do surowki drobno szatkuje a nie tarkuje! Odpowiedz Link Zgłoś