Dodaj do ulubionych

Pomysl na karczocha

28.07.11, 08:44
Czy znacie jakies fajne przepisy? Ostatno tylko wyczailam toskanskie Tessy Capponi Borawskiej na nadziewanego szynka i parmezanem itp.Cos ciekawego sie znajdzie?
Obserwuj wątek
    • tannat Re: Pomysl na karczocha 28.07.11, 10:46
      Pizza! :)

Sos pomidorowy + karczoch + mozarella :)
      • tannat Re: Pomysl na karczocha 28.07.11, 10:50
        > Pizza! :)
        >
        > Sos pomidorowy + karczoch + mozarella :)

Zapomniałem napisać, że karczoch z zalewy...
        Jeśli chodzi o świeże to wielkiego rozeznania nie mam. Można ugotować w osolonej wodzie z cytryną - później zgrilować. Jako dodatek do mięs
    • Gość: x Re: Pomysl na karczocha IP: *.adsl.alicedsl.de 28.07.11, 12:34
      do salatek,do pizzy,nadziewane maslem ziolowym i zapieczone,nadziewane pieczarkami,smazone na masle.
    • areyoubetter Re: Pomysl na karczocha 29.07.11, 14:56
      Klasycznie: gotujesz dość długo - 45 min, a nawet godzinę. Karczochy muszą być przykryte wodą. No i posolone. Gdy możesz oderwać jeden listek bez problemu to znaczy, że są gotowe. Potem serwujesz każdemu jednego karczocha, w miseczce obok sos jaki lubisz - winegret, majonez, ja osobiście lubię bearneaise, ale można i bez sosu. Najlepsze są właśnie listki, choć tam jest do jedzenia tyle co paznokieć... No a na końcu, po objedzeniu wszystkich listków zostaje serce karczocha. I jemy tak samo, au naturel, szkoda fatygi na nadziewanie. Uwielbiam karczochy!
    • Gość: zingarablu Re: Pomysl na karczocha IP: *.105-92.cust.bluewin.ch 31.07.11, 19:40
      pyszne sa tez smazone
      • wikat-oria Re: Pomysl na karczocha 01.08.11, 11:49
        albo dodane do lecza zamiast cukinii :)
    • linn_linn Re: Pomysl na karczocha 01.08.11, 11:56
      Mozna zrobic pesto. Ja kupuje niestety / nie znosze obierania karczochow /, ale znalazlam calkiem prosty przepis do przetestowania:
      www.buttalapasta.it/articolo/ricette-verdure-pesto-di-carciofi/31607/
      U mnie na sezon karczochowy musze poczekac.
    • kocila Re: Pomysl na karczocha 01.08.11, 12:19
      Tutaj kilka pomysłów.
    • alinkapop Re: Pomysl na karczocha 05.08.11, 10:37
      Ja znam przepisy 2. Jeden to na karczochy faszerowane tu uwaga doprawianą bułką tartą (bułka tarta + starty na drobno parmezan + natka pietruszki + czosnek przeciśnięty przez praskę + pieprz +sól) wkładamy do dużego garnka lejemy bulion do ok polowy karczochów, przykrywamy i gotujemy. po ugotowaniu możemy posypać jeszcze parmezanem polać wywarem w którym się gotowały .
      a drugi przepis to serca karczochów smażone w panierce.niestety nie pamiętam dokladnie jak się je robi.
    • mhr2 niestety dla nas to zloto, 05.08.11, 16:48
      kijek82 napisał:

> Czy znacie jakies fajne przepisy? Ostatno tylko wyczailam toskanskie Tessy Capp
      > oni Borawskiej na nadziewanego szynka i parmezanem itp.Cos ciekawego sie znajdz
      > ie?
      • kijek82 Re: niestety dla nas to zloto, 05.08.11, 17:39
        uhm,zaszalales/las, brawo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka