kijek82 28.07.11, 08:44 Czy znacie jakies fajne przepisy? Ostatno tylko wyczailam toskanskie Tessy Capponi Borawskiej na nadziewanego szynka i parmezanem itp.Cos ciekawego sie znajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tannat Re: Pomysl na karczocha 28.07.11, 10:46 Pizza! :) Sos pomidorowy + karczoch + mozarella :) Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: Pomysl na karczocha 28.07.11, 10:50 > Pizza! :) > > Sos pomidorowy + karczoch + mozarella :) Zapomniałem napisać, że karczoch z zalewy... Jeśli chodzi o świeże to wielkiego rozeznania nie mam. Można ugotować w osolonej wodzie z cytryną - później zgrilować. Jako dodatek do mięs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pomysl na karczocha IP: *.adsl.alicedsl.de 28.07.11, 12:34 do salatek,do pizzy,nadziewane maslem ziolowym i zapieczone,nadziewane pieczarkami,smazone na masle. Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Pomysl na karczocha 29.07.11, 14:56 Klasycznie: gotujesz dość długo - 45 min, a nawet godzinę. Karczochy muszą być przykryte wodą. No i posolone. Gdy możesz oderwać jeden listek bez problemu to znaczy, że są gotowe. Potem serwujesz każdemu jednego karczocha, w miseczce obok sos jaki lubisz - winegret, majonez, ja osobiście lubię bearneaise, ale można i bez sosu. Najlepsze są właśnie listki, choć tam jest do jedzenia tyle co paznokieć... No a na końcu, po objedzeniu wszystkich listków zostaje serce karczocha. I jemy tak samo, au naturel, szkoda fatygi na nadziewanie. Uwielbiam karczochy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zingarablu Re: Pomysl na karczocha IP: *.105-92.cust.bluewin.ch 31.07.11, 19:40 pyszne sa tez smazone Odpowiedz Link Zgłoś
wikat-oria Re: Pomysl na karczocha 01.08.11, 11:49 albo dodane do lecza zamiast cukinii :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pomysl na karczocha 01.08.11, 11:56 Mozna zrobic pesto. Ja kupuje niestety / nie znosze obierania karczochow /, ale znalazlam calkiem prosty przepis do przetestowania: www.buttalapasta.it/articolo/ricette-verdure-pesto-di-carciofi/31607/ U mnie na sezon karczochowy musze poczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
alinkapop Re: Pomysl na karczocha 05.08.11, 10:37 Ja znam przepisy 2. Jeden to na karczochy faszerowane tu uwaga doprawianą bułką tartą (bułka tarta + starty na drobno parmezan + natka pietruszki + czosnek przeciśnięty przez praskę + pieprz +sól) wkładamy do dużego garnka lejemy bulion do ok polowy karczochów, przykrywamy i gotujemy. po ugotowaniu możemy posypać jeszcze parmezanem polać wywarem w którym się gotowały . a drugi przepis to serca karczochów smażone w panierce.niestety nie pamiętam dokladnie jak się je robi. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 niestety dla nas to zloto, 05.08.11, 16:48 kijek82 napisał: > Czy znacie jakies fajne przepisy? Ostatno tylko wyczailam toskanskie Tessy Capp > oni Borawskiej na nadziewanego szynka i parmezanem itp.Cos ciekawego sie znajdz > ie? Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: niestety dla nas to zloto, 05.08.11, 17:39 uhm,zaszalales/las, brawo Odpowiedz Link Zgłoś