Dodaj do ulubionych

Makaron - wybór własny

18.05.04, 19:13
co by nie wysylac na skrzynki Podaje to zbiorczo 13 prostych przepisow z roznych zrodel. Jesli nie jest zaznaczone to kazdy byl robiony przynajmniej raz.
"Life is a combination of magic and pasta."
Fellini

Linguine z anchois i sosem kaparowym
Autor (źródełko): chef2chef
Data: 07-04-2004
Kategoria: Makarony.
Ilość porcji: 4
Składniki:
anchois 8 szt.
oliwa z oliwek 1/2 filiżanki
czosnek 2 ząbki -- pocięte w połówki
kapary 1/2 filiżanki -- opłukane
oliwki czarne 1 filiżanka -- pocięte na plasterki
natka pietruszki 1/4 filiżanki
woda 3 łyżki
pieprz
linguine 1/2 kg

1. Anchois namoczyć w wodzie przez ok. 30 min. Osuszyć i drobno posiekać.
2. Na oliwie przesmażyć czosnek, aż lekko zbrązowieje. Wyjąć z patelni.
3. Do oliwy dodać kapary, oliwki, natkę, wodę i pieprz. Gotować ok. 5 min. Zdjąć z ognia
4. Dodać anchois i wymieszać.
5. W międzyczasie ugotować makaron i wymieszać dokładnie z przygotowanym sosem.

**********
Makaron z groszkiem, bazylią i mietą
Autor (źródełko): Makarony/Konneman
Data: 05-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:12
Kategoria: Makarony.
Ilość porcji: 2
Składniki:
makaron kokardki 250 g
groszek zielony 1/2 kubka
pancetta 6 plastrów -- włoski bardzo chudy boczek
masło 30 dag
bazylia 1/2 pęczka
mieta 1/2 pęczka

1. Makaron ugotować.
2. W tym czasie podgrzać szybko na parze lub w w gorącej wodzie groszek
3. Posiekać wędlinę i przesmażyć na maśle. Wmieszać do tego makaron, dodać groszek i zioła
Przyprawić pieprzem
KOMENTARZ:
Jeszcze jeden z wiosennych przepisów. Bo aromat mięty w połączeniu z bazylią pozwala dotrwać do prawdziwych warzyw, a nie tych, które pod koniec zimy znajdują się na sklepowych półkach

**********
Makaron z łososiem
Data: 05-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
Kategoria: Makarony, Ryby.
Ilość porcji: 2
Składniki:
makron rurki 25 dag -- penne
śmietana 1 kubek
pieprz
wędzony łosoś -- kilka plastrów
koperek 1/2 pęczka

Jeden z najprostszych i najaszybszych w wykonaniu przepisów. Do tego bardzo smaczny (naturalnie dla osób przepadajacych za łososiem)
1. Ugotować makaron.
2. Odcedzić, dodać śmietanę, obficie popieprzyć
3. Dodać łososia pokrojonego w kawałeczki, wymieszać, chwile podgrzewając.
4.Dodać dużo posiekanego koperku (ostatecznie można zrezygnować i dodać np. sól cytrynową, lub trochę startej skórki cytrynowej)

*********
Makaron z pieczarkami i mascarpone
Autor (źródełko): Makarony/Konneman
Data: 05-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:20
Kategoria: Makarony.
Ilość porcji: 2
Składniki:
pieczarki 20 dag -- najlepiej malutkie
makron świderki 25 dag
mascarpone 15 dag
natka pietruszki
ostra papryczka w proszku
sól, pieprz
czosnek 3 ząbki

1. Pieczarki pokroić w grube plastry (małe pieczarki na 3).
2. Masło rozgrzać na pataleni, wycisnąć czosnek i szybko przesmażyć na rozgrzanym maśle. 3. Dodać pieczarki i usmażyć na złoty kolor, posolić, popieprzyć, dodać pokrojoną w maleńkie kawałeczki ostrą papryczkę (odrobinkę) i mascarpone.
4. Zmniejszyć ogień, aż się ser rozpuści.
5. W międzyczasie ugotować makaron. Po ugotowaniu wymieszać z masą serowo-pieczarkową i z natką pietruszki

********
Makaron z włoskimi orzechami
Autor (źródełko): Makarony/Konneman
Data: 05-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
Kategoria: Makarony.
Ilość porcji: 2
Składniki:
linguine 25 dag -- wąskie, długie i płaskie nitki
orzechy włoskie 1/2 kubka -- łuskane
groszek zielony 1/2 kubka
gorgonzola 10 dag -- lub inny podobny ser pleśniowy (np. niebieski Lazur)
śmietana 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól, pieprz

1. Orzechy (w skórkach - najlepiej jak będą to większe kawałki) kładziemy na
blasze do piekarnika w temp 180 na 5 minut.
2. Zostawiamy do wystygnięcia i gotujemy makaron, a w trakcie robimy sos
3. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy śmietanę i pokruszony ser. Gdy chwilę
się pogotuje i zgęstnieje dodajemy groszek.
Odcedzamy makaron, wlewamy do niego sos i posypujemy orzechami

***********
Makaron z wódką
Autor (źródełko): ciaoitalia.com
Data: 21-04-2004
Kategoria: Makarony.
Ilość porcji: 4
Składniki:
makaron 1/2 kg -- penne
masło 1/4 kostki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki -- rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
śmietana 2/3 szklanki
wódka 1/4 szklanki
parmezan 1/2 szklanki -- starty
sól

1. W rondlu rozpuścic masło i wmieszać pastę pomidorową. Zagotować , zmniejszyć
ogień, powoli wmieszać śmietanę i wódkę.
2. Dodać ser i posolić do smaku.
3. W międzyczasie ugotować makaron, wmieszać do sosu i podawać.

**************
Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kaparów
Autor (źródełko): makarony/Konneman
Data: 19-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
Kategoria: Makarony, Ryby.
Ilość porcji: 2
Składniki:
orcchiette 25 dag -- makaron w kształcie wciśniętej membrany
masło 15 dag
czosnek 1 ząbek
cebula -- drobno posiekana
tuńczyk z puszki 22 dag -- w sosie własnym
sok z cytryny 1 łyżka
śmietana 1/2 kubka
natka pietruszki -- pół pęczka
kapary 1 łyżka
pieprz cayenne

1. Makaron ugotować, odcedzić i z powrotem włożyc do garnka.
2. W międzyczasie na maśle przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka, sok, śmietanę, pół natki i kapary. Doprawić pieprzem. Gotować 5 min.
3. Sos wymieszać z makaronem, posypać resztą pietruszki

******************
Rurki z pomidorami, czarnymi oliwkami i fetą
Autor (źródełko): chef2chef
Data: 21-04-2004
Kategoria: Makarony.
Ilość porcji: 4
Ocena: jeszcze nie robione
Składniki:
makaron penne lub fusilli 50 dag -- rurki lub kokardki
oliwa z oliwek
czosnek 1 ząbek -- wyciśnięty
pomidory 4 szt.
oliwki czarne 1/3 szklanki -- połówki
ser feta 1/2 szklanki -- w kawałkach
natka pietruszki
bazylia 1/2 pęczka -- lub 2 łyżeczki suszonej
parmezan 1/4 filiżanki -- starty

1. Ugotować makaron
2. W międzyczasie, rozgrzać oliwę przesmażyć czosnek. Dodać (obrane ze skórki) pomidory. Gotować mieszając, ok. 3 min.
3. Wymieszać z makaronem, dodać oliwki, fetę i zioła.
4. Delikatnie wymieszać, posypać parmezanem

***************
Spagetti w sosie cebulowym
Autor (źródełko): Makarony/Konneman
Data: 05-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Kategoria: Makarony.
Ilość porcji: 2
Składniki:
spagetti 25 dag -- (lub linguine)
cebula 3 sztuki
wywar wołowy 1/3 kubka -- w wersji bezmięsnej może być jarzynowy
śmietana 1/3 kubka
pieprz
parmezan -- płatki , świeżo utarte do posypania

1. Spagetti ugotować.
2. W międzyczasie zrobić sos - cebule pokrojone w cienkie platserki przesmażyć na odrobinie masła.
3. Po 10 min dodać wywar i śmietanę. Pogotowac jeszcze 7-10 minut.
4. Sos wlać do odcedzonego makaronu, wymieszać, popieprzyć
5. Na talerzu posypać płatkami parmezanu.

**********
Spagetti w sosie cytrynowym
Autor (źródełko): Makarony/Konneman
Data: 05-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
Kategoria: Makarony, Bez mięsa.
Ilość porcji: 2
Składniki:
spagetti 25 dag
bulion drobiowy 1/2 kubka
śmietana 1/2 kubka -- może być trochę więcej
starta skórka z cytryny -- z jednej (jeśli ktoś preferuje bardziej wyrazisty kwaskowy smak można dodać łyżeczkę soku z cytryny)
szczypior 1/2 pęczka
natka pietruszki 1/2 pęczka

1. Ugotować spagetti.
2. W czasie gotowania, zagrzać rosół drobiowy razem ze
śmietaną i startą skórką z cytryny Gotować na średnim ogniu ok. 10 min, żeby sos zgęstniał
3 Odcedzić makaron, dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypior , wlać sos, wymie
Obserwuj wątek
    • giezik Re: cd... 18.05.04, 19:20
      utło czy cóś:
      Spagetti w sosie cebulowym
      Autor (źródełko): Makarony/Konneman
      Data: 05-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
      Kategoria: Makarony.
      Ilość porcji: 2
      Składniki:
      spagetti 25 dag -- (lub linguine)
      cebula 3 sztuki
      wywar wołowy 1/3 kubka -- w wersji bezmięsnej może być jarzynowy
      śmietana 1/3 kubka
      pieprz
      parmezan -- płatki , świeżo utarte do posypania

      1. Spagetti ugotować.
      2. W międzyczasie zrobić sos - cebule pokrojone w cienkie platserki przesmażyć na odrobinie masła.
      3. Po 10 min dodać wywar i śmietanę. Pogotowac jeszcze 7-10 minut.
      4. Sos wlać do odcedzonego makaronu, wymieszać, popieprzyć
      5. Na talerzu posypać płatkami parmezanu.
      ************
      Spagetti w sosie cytrynowym
      Autor (źródełko): Makarony/Konneman
      Data: 05-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
      Kategoria: Makarony, Bez mięsa.
      Ilość porcji: 2
      Składniki:
      spagetti 25 dag
      bulion drobiowy 1/2 kubka
      śmietana 1/2 kubka -- może być trochę więcej
      starta skórka z cytryny -- z jednej (jeśli ktoś preferuje bardziej wyrazisty kwaskowy smak można dodać łyżeczkę soku z cytryny)
      szczypior 1/2 pęczka
      natka pietruszki 1/2 pęczka

      1. Ugotować spagetti.
      2. W czasie gotowania, zagrzać rosół drobiowy razem ze
      śmietaną i startą skórką z cytryny Gotować na średnim ogniu ok. 10 min, żeby sos zgęstniał
      3 Odcedzić makaron, dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypior , wlać sos, wymieszać, podawać.
      **************
      Spagetti z pomidorami i sosem anchois
      Autor (źródełko): chef2chef
      Data: 07-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:25
      Kategoria: Makarony, Ryby.
      Ilość porcji: 4
      Składniki:
      spagetti 50 dag
      anchois 1 puszeczka -- mogą być nadziewane kaparami
      oliwa z oliwek 3 łyżki
      cebula -- posiekana
      czosnek 1 ząbek -- wyciśnięty
      natka pietruszki 2 łyżki
      pomidory w puszce 1 szt.

      1. Ugotować spagetti.
      2. Na oliwie przesmażyć cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodać poszatkowane anchois. Smażyć mieszając 8-10 min. Dodać pomidory i gotować jeszcze ok. 10 -15 min (pomidory powinny rozpaść się na małe kawałki), a sos zgęstnieć.
      3. Dodać natkę, wymieszać z makaronem (lub podać na makaronie)

      ***********
      Szpinak ze świderkami
      Autor (źródełko): serwisy.net/dusiolek/szpinak (nieco zmodyfikowany)
      Data: 07-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
      Kategoria: Makarony.
      Ilość porcji: 2
      Składniki:
      boczek wędzony 20 dag
      makaron świderki 250 dag
      szpinak mrożony 250 dag
      mozarella

      1. Pokrojony w kostkę wędzony boczek (lub szynkę) podsmażyć na
      patelni , w tym czasie ugotować makaron typu świderki.
      2. Do smażonego boczku dodać szpinak. Ser mozzarella pokroić w
      kostkę.
      3. Następnie wrzucić wszystko do ugotowanego makaronu mieszać
      energicznie około 5 minut...
      Jak pisze Andżelika, autorka tego przepisu: "wrażenia u częstowanych gości są
      takie, że na widok przysmaku proszą o jak najmniejszą porcję, póżniej
      negocjują dokładki..."

      ************
      Zapiekanka z makrelą i makaronem
      Autor (źródełko): MojaKuchnia (1995)
      Data: 05-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
      Kategoria: Makarony, Ryby.
      Ilość porcji: 4
      Składniki:
      makaron wstążki 30 dag
      wędzona makrela 40 dag
      masło 3 łyżki
      cebula
      olej
      mąka 1 łyżka
      bulion mięsny 1/4 l
      koncentrat pomidorowy 4 łyżki
      liść laurowy
      pieprz
      papryka słodka w proszku
      tarta bułka 2 łyżki
      cukier -- szczypta
      natka pietruszki 1 łyżka -- posiekana

      To danie wykorzystuje makrelę wędzoną, nieco inaczej niż w postaci pasty rybnej.
      1. Makaron ugotować, odcedzić i zostawić do wystygnięcia.
      2. W między czasie zrobić sos - cebule, drobno posiekać i zeszklić na oleju. oprószyć mąką, wymieszać, dodać bulion, koncentrat i wszytsko wymieszać. Dodać liść laurowy doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Gotować 10 min.
      4. podzielić rybę na kwałeczki (ręką naturalnie)
      3 Żaroodporną formę wysmarować masłem, ułożyć w niej warstwy makaronu i ryby.
      4. Polać zapiekankę sosem (liść usunąć)
      5. Posypać tartą bułką i wiórkami masła
      6. Piec 25-30 min. w piekarniku ok 210 C
      7.Posypać pietruszką

      --
      "Wszystkim kucharzom wiadomo, że najlepszymi przewodnikami są składniki, którymi w danej chwili się dysponuje"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka