Dodaj do ulubionych

dynia bez smaku:(

29.07.11, 22:03
udusiłam ją i póki co nie ma w ogóle smaku:(, wydawało mi się,że dynia sama w sobie powinna mieć smak i aromat, a ta taka jakaś:(
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: dynia bez smaku:( 29.07.11, 23:17
      Lepiej upiec. Mdlawy smak dyni zmienia sie wowczas na bardziej wyrazisty. Poza tym wlasnie z powodu delikatnego smaku dynię łączy się z innymi mocniejszymi skladnikami - np z maslem i szałwią; gałką muszkatalową i bialym winem; serem plesniowym i smietanką itd.
      • Gość: Y. Re: dynia bez smaku:( IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.11, 01:15
        Bene ma rację, smak dyni sam w sobie nie robi "szału", w połączeniu z przyprawami, ziołami i oliwą robi dużo większe wrażenie. Piekę dynię pokrojoną na trójkąty i skropioną oliwą z ziołami i solą, to świetny moim zdaniem dodatek do dania głównego, a po wystygnięciu i zmiksowaniu jest udaną bazą zupy. Na którymś blogu, o ile pamiętam, są przepisy na pokrojoną w kostki dynię upieczoną z przyprawami, niestety, nie pamiętam, gdzie to było, jeśli nikt sobie nie przypomni poszperam jutro (a raczej dziś, ale dużo później ;))
    • mhr2 dodaj sok pomaranczowy 30.07.11, 06:07
      adwarp napisała:

> udusiłam ją i póki co nie ma w ogóle smaku:(, wydawało mi się,że dynia sama w s
      > obie powinna mieć smak i aromat, a ta taka jakaś:(
    • znana.jako.ggigus no nie dynia jest neutralna 30.07.11, 13:37
      fajna zupa na bazie podsmazonego curry, kurkumy, cebuli, potem dynia, marchewka i ziemniak i na koniec mleko kokosowe, lekko blednerem
    • Gość: kwaśna śmietana Re: dynia bez smaku:( IP: *.home.aster.pl 30.07.11, 13:59
      Może kupiłaś jeszcze niedojrzałą? Ja się tak nie raz nadziałam, dlatego teraz nigdy nie kupuję dyni "z całej główki", tylko z rozkrojonej. Mimo wszystko nawet dojrzała dynia nie jest sama w sobie jakoś specjalnie aromatyczna. Za to świetnie przyjmuje inne smaki. Świetna jako podstawa zupy- kremu, ja robię z dyni również rodzaj "pseudocurry" z mięsem kurczaka i innymi warzywami oraz sokiem pomidorowym. Świetna też do deserów, szczególnie polecam tzw. pumpkin cookies.
    • Gość: x Re: dynia bez smaku:( IP: *.adsl.alicedsl.de 30.07.11, 18:30
      to prawda mila prawdo,dynia sama w sobie smakuje nijak. upiecz ja w kawalkach z roznymi warzywami,czosnkiem i maslem,posyp swiezymi ziolami np tymianek,rozmaryn i zajadaj jako samo danie albo do makaronu czy ryzu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka