artsg 19.05.04, 00:18 Czy ktoś urzywa takiej maszynki (na korbkę, sprzedają takie na bazarach)i czy sprawdza się przy robieniu makaronu ? Pozdrawiam Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grejtgreg Re: Maszynka do makaronu 19.05.04, 01:18 no ja kiedyś używałem. jest rewelacyjna. trzeba tylko dobrze rozwałkować ciasto i pokroić w nieco węższe niż maszynka paski. dobrze też rozdziela modelinę i świetnie tnie bibułę na serpentyny. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Maszynka do makaronu 19.05.04, 09:26 Sprawdza sie. Kup włoską :) Ja niestety należę do leni.. i maszynka poszła w kąt. M. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszynka do makaronu 19.05.04, 09:38 Oj Marghe, Marghe. Maszynka sprawdza sie, ale trzeba wiedziec jak sie nia poslugiwac / przede wszytskim przepuszczac przez nia ciasto kilkakrotnie zmieniajac nr otworu /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Maszynka do makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:40 Ja od paru lat mam maszynke do makaronu wloska z przystawkami na 4 rodzje makaronu, przystawka do robienia pierozkow i najwazniejsza czesc do walkowania ciasta. Najlepszy makaron wychodzi jesli daje sie 1 jajko na 10 dkg maki i nie dodaje sie wody. Dzieki przystawce do walkowania makaron jest jednakowej grubosci, a o to przeciez chodzi. Do walkowania ciasta nie uzywa sie w ogole maki. Tym urzadzeniem walkuje rowniez ciasto na pierogi, a ostatnio walkowalam ciasto na faworki, ktore wyszly mi wspaniale bo byly cieniutkie co trudno osiagnac walkujac ciasto recznie. Pozdrawiam ula Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Maszynka do makaronu 19.05.04, 10:49 ja mam wloska maszynke, sprawdza sie swietnie mam tez do niej przystawke do robienia ravioli, ale z tym sobie jakos nie radze, jeszcze nigdy nie wyszly mi ladne pierozki moze ktos ma doswiadczenie w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Maszynka do makaronu 20.05.04, 15:09 masia27 napisała: > ja mam wloska maszynke, sprawdza sie swietnie > mam tez do niej przystawke do robienia ravioli, ale z tym sobie jakos nie > radze, jeszcze nigdy nie wyszly mi ladne pierozki > moze ktos ma doswiadczenie w tej sprawie? Ja bym w maszynce zrobiła zwykłe płaty makaronu - 2 jednakowe, po czym przeszłabym do quasi recznej roboty (quasi bo z wykorzystaniem radełka do ravioli). Płat, nadzienie w małych "kupkach" + płat, wykroić, gotowe:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszynka do makaronu 20.05.04, 16:22 www.gennarino.org/ravioli.htm Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Maszynka do makaronu 20.05.04, 18:20 linn_linn napisała: > www.gennarino.org/ravioli.htm no tak, tylko, ze tu pierozki robi sie recznie a ja potrzebowalabym wskazowek do robienia ravioli w przystawce do maszynki :) przystawka jest taka jak tu: fantes.com/imperia.htm#ravioli Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Maszynka do makaronu 20.05.04, 18:16 marghe_72 napisała: > Ja bym w maszynce zrobiła zwykłe płaty makaronu - 2 jednakowe, po czym > przeszłabym do quasi recznej roboty (quasi bo z wykorzystaniem radełka do > ravioli). Płat, nadzienie w małych "kupkach" + płat, wykroić, gotowe:) ja walkuje platy makaronu w podstawowej czesci maszynki, a potem przyczepiam te przystawke, ktora ma robic ravioli w teorii ma to wygladac tak, ze wklada sie do niej plat ciasta i w srodek wrzuca nadzienie, potem kreci sie korba i wychodza pierozki ale albo ja cos robie zle, albo ta przystawka jest do 'chrzanu', bo nigdy nei udalo mi sie w ten sposob zrobic pierozkow :/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 09:50 Ja akurat tej przystawki nie mam, ale mysle, ze to moze byc kwestia wprawy. Sprobuj dodawac farsz w malych ilosciach. My, Polacy, mamy tendencje do zbytniego wypelniania wszelkich tortellini, ravioli itp. Zacznij od ilosci minimalnej, a potem ewentualnie zwieksz ja / punty 7,8,9 /. Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 11:57 linn_linn napisała: > Ja akurat tej przystawki nie mam, ale mysle, ze to moze byc kwestia wprawy. > Sprobuj dodawac farsz w malych ilosciach. My, Polacy, mamy tendencje do > zbytniego wypelniania wszelkich tortellini, ravioli itp. Zacznij od ilosci > minimalnej, a potem ewentualnie zwieksz ja / punty 7,8,9 /. dobra rada, dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Maszynka do makaronu 19.05.04, 23:19 Dziękuję za porady i przepis. Pozdrawiam Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz mam model IMPERIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 19:21 chromo-nikiel drewniana rączka mechanizmy .. cud mszynka wałowanie mnie załatwia - po to ją głownie kupilem papdrele albo raviorli to juz rączkami Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Maszynka do makaronu 20.05.04, 21:24 a gdzie, kochani, taka maszynkę kupić? szukałam wszędzie - ikea, supermarkety, sklepy gospodarstwa domowego... i nic. widziałam coś w internetowym allegro, ale to był lichy sprzęt. potrzebuję dobrej jakości... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 10:10 w Warszawie bywaływ sklepach Duka, ale jakies kosmiczne pieniadze (mialem wrazenie, ze tam sie placi za design, a nie za uzytecznosc) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 10:16 Ceny we Wloszech sa mn. wiecej takie: www.misterprice.it/Vetrine/TabView.asp?Compare=False&Bra=Imperia / w necie, w sklepach moga byc troche wyzsze /. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 10:18 czyli podstawowa wersja ok. 42 euro (190 zl). No to by sie nawet zgadzało Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 11:54 giezik napisał: > w Warszawie bywaływ sklepach Duka, ale jakies kosmiczne pieniadze (mialem wraze > nie, ze tam sie placi za design, a nie za uzytecznosc) Ostatnio widzialam maszynki w Duce (tej w Klifie) za 99 zl, ale nie wiem czy to byla jakas promocja czy stala cena > Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 13:43 dzięki za informacje. chyba poproszę znajomych z wawy, żeby mi kupili... Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 14:21 taka_tam napisała: > dzięki za informacje. chyba poproszę znajomych z wawy, żeby mi kupili... moze nie bedziesz musiala? wlasnie znalazlam maszynke do makaronu na allegro i jest taniej niz w Duce: www.allegro.pl/show_item.php?item=25351554 Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 14:29 no właśnie tą oglądałam. tylko czy ona jest solidna (ktoś taką ma?)? na mnie zrobiła wrażenie mizernej... tak czy inaczej - bardzo dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 14:48 nie wiem jakiej firmy jest maszynka z allegro, ale wyglada identycznie jak ta, ktorej uzywam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszynka do makaronu 21.05.04, 16:54 To jest podrobka, choc nawet kolor pokretla jest identyczny. Problem w tym, czy bedzie tak samo trwala. Musialabym ja wziac do reki, aby to stwierdzic. Odpowiedz Link Zgłoś