Dodaj do ulubionych

chce sie nauczyc gotowac!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 15:34
pomozcie mi! amm 18 lat i nic oprocz jajecznicy nie umiem zrobic. powiedzcie
od czego zaczac. najlepiej, zeby bylo z warzyw, bezmiesne i nie wymagalo
uzycia piekarnika........
Obserwuj wątek
    • marghot Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 15:48
      najlepiej zatem zaczać od makaronów na różne sposoby lu/i risotto.
      Wątki na ten temat wystepują na tym forum w wielkiej obfitości
    • tessa13 Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 17:05
      Hallo Milka,

nie opowiadaj głupot: każdy umie gotować! ;-)

Gotując w woku możesz się naprawdę wyszaleć i zdrowo poeksperymentować: raz na
      ostro z chili & Co., raz na owocowo z ananasem albo mango. Tu wszystko zależy
      od tego, jak doprawisz sos a fantazja nie ma praktycznie granic...

Także absolutnie proste są patelnie 'na winie' - tzn. co się nawinie, ląduje na
      patelni; ja zawsze mówię, że to są świetne dania, jeśli chce się w końcu zrobić
      porządek w lodówce. ;-))) Dużo nie trzeba: trochę oleju, ziemniaki (evtl. już
      trochę podgotowane), cebula, papryka, por, cukinia, pomidory, kalafior,
      kukurydza, groszek, marchewka; po prostu wszystko, co ma akurat sezon albo
      błąka się w lodówce; do tego świeże zioła (majoranek, tymianek, majoranek,
      pietruszka - także: co lubisz), salt & pepper.

Aaaaaaalbo zrób wegetariańskie sznycelki: pół kilo cukinii (najlepiej małe
      twarde cukinie) ucierasz na tarce z grubymi oczkami (obierać nie musisz),
      dokładnie mieszasz ze 100 g mąki pełnoziarnistej, drobnisieńko posiekanym
      czosnkiem, małą garścią posiekanego świeżego tymianku i posiekaną natką
      pietruszki, Odstawiasz na 5 minut, jeśli 'ciasto' byłoby za cienkie, dosypujesz
      jeszcze odrobinę mąki. Doprawiasz solą i pieprzem i smażysz jak placki
      ziemniaczane na gorącym oleju. Smakują najlepiej z młodymi ziemniakami i
      zieloną sałatą.

Trzeba tylko trochę odwagi!

Pozdrawiam

Tessa
    • Gość: mere Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: 212.191.80.* 19.05.04, 17:31
      a może ktoś zaproponuje jakąś dobrą książkę dla początkujących? najlepiej ze
      zdjęciami oczywiście:)
    • giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 17:55
      witamy, witamy. Pierwszy krok zostal zrobiony (tzn. nie mowisz "nie mam pojecia o gotowaniu").
      Trafilas w dobry moment bo jest sezon na warzywa, ktore generalnie sa banalne w przygotowywaniu.
      Co do ksiazek - idz do ksiegarni, poogladaj obrazki, popatrz na skladniki - czy wyadaja Ci sie latwe do kupienia i zaryzykuj. Polecam ksiazki Konnemana (kiedys bo teraz empik to sprzedaje z zamazanymi info o wydawnictwie) - format A4 - wyszla Kuchnia jarska (pomaranczowa okladka, ze szparagami), RYby i owoce morza (bladoniebieska, bodaj pstrag na okladce), Makarony (niebieska z makaronem penne na obrazku). Choc sa dosc drogie 49 zl. Kazda z nich zapewni Ci posilki na caly rok. Sa tam potrawy i proste i wyrafinowane
      • marghe_72 Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 17:58
        Zupy zupy zupy. To moja pasja. Łatwe i przyjemne w wykonaniu
        No i sosy do makaronów.. pełne pole do popisu - warzywne, miesne, rybne. Ech
        zyc nie umierac/
        M.
      • Gość: milka Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 10:43
        dzieki wszystkim za porady, musze sie za to zabrac, bo mam troche wolnego
        czasu. musze sie pochwalic- zdalam mature: 5 z polaka, 6 z matmmy, ang nie
        zdaje bo mam certyfikat.:)) luz.............
        • giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 13:12
          gratulacje i teraz dla odprężenia, jakis prosty makaron (najlepiej podaj jakis swoj ulubiony smak, zaraz sie cos znajdzie)
          • Gość: milka Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 13:24
            lubie pikantne potrawy z odrobina slodyczy... wlasnie zjadlam ryz po chinsku...
            • marghe_72 Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 14:09
              To i ja sie dołacze do gratulacji:)

W prezencie sosik:
              czosnek (2 - 3 ząbki) zmiażdzyć lub drobno pokroić, 1 czerwoną cebulę pokroić w
              drobną kostkę, cukinię pokroić w kostkę, 3-4 pomidory obrac ze skórki i tez
              pokroić:)
              Na patelnie wlać 1-2 łyzki oliwy, wrzucic czosnek, cebulę i 1 papryczkę chilli
              (swieża lub suszoną), podsmażyc (Ale tak,z eby czosnek sie nie spalił!!!),
              dodac cukinię (jesli całośc zaczyna sie fajczyć:) podlac odrobiną wody lub
              białęgo wina), dodać pomidory. Dusić przez chwilę. Wszystko potraktować solą,
              pieprzem i sporą iloscia startej cytryny.
              Wymiesdzac z ugotowanym al dente makaronem (raczej krótszym niż dłuzszym)
              M.
            • linn_linn Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 14:10
              Na Czarnej Oliwce masz przepisy ze zdjeciami. W najnowszym wydaniu jest akurat
              krem cytrynowy, ale znajdziesz tez inne przepisy:
              www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=144
            • giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 16:25
              no to na deser (i w nagrode za super wyniki) zrób sobie czekoladę do picia z dodatkiem chili - tak na 1 kubek szczypta (koncept z filmu Czekolada)
      • anlukas Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 14:48
        Widziałem wspomniane ksiązki w ksiegarni w otwartym centrum Blue City w W-awie
        w cenie 29 zł.Były warzywa, makarony i kuchnia azjatycka.
        • giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 16:15
          jestes pewien, ze to te (jeszcze nie mam azjatyckiej bo 49 to akurat az tak mnie nei pili, bo mam duzo innych, ale 20 zl nizej chetnie dam) - bodaj pomaranczowa okladka z czerwonymi papryczkami???
          • anlukas Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 08:27
            Tak
            • giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 08:29
              no to sie musze wybrac do tej swiatyni kapitalizmu, choc po drodze to mi nie jest ani w ząb
              • anlukas Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 08:34
                Uwaga więcej tam ochroniarzy niz klijętów
                • giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 08:45
                  ja chce kupić, a nie ukraść :))
                • Gość: Marghe_72 Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21.05.04, 11:30
                  W weekendy są tłumy.
                  M.
                  ps. a ksiażki Konnemana są w Empiku na Targówku (centrum Handlowe)
                  • giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 11:38
                    ale w empiku sa po 49
    • Gość: milka Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:50
      na pewno sprobuje jakis sos, ale wczoraj na kolacje poprzestalam na pysznej
      jajecznicy z czosnkiem, szczypiorkiem i pomidorami.....
    • Gość: przekorna Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: 213.17.230.* 21.05.04, 12:30
      Milka? Czy ty nie masz nic lepszego do roboty? Szkoda czasu na takie rzeczy.
      Masz dostęp jak widzę do internetu, to siadaj i ucz się języków. Zrób konkretne
      niefilologiczne studia.
      Ja mając 26 lat nie miałam o pojęcia o gotowaniu - za to spore o jedzeniu. Tak
      mi się udało. Czego i tobie życzę.
      No a jeśli tak masz, że musisz gotować, to świetnie, że tu do nas trafiłaś....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka