Gość: milka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 15:34 pomozcie mi! amm 18 lat i nic oprocz jajecznicy nie umiem zrobic. powiedzcie od czego zaczac. najlepiej, zeby bylo z warzyw, bezmiesne i nie wymagalo uzycia piekarnika........ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 15:48 najlepiej zatem zaczać od makaronów na różne sposoby lu/i risotto. Wątki na ten temat wystepują na tym forum w wielkiej obfitości Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 17:05 Hallo Milka, nie opowiadaj głupot: każdy umie gotować! ;-) Gotując w woku możesz się naprawdę wyszaleć i zdrowo poeksperymentować: raz na ostro z chili & Co., raz na owocowo z ananasem albo mango. Tu wszystko zależy od tego, jak doprawisz sos a fantazja nie ma praktycznie granic... Także absolutnie proste są patelnie 'na winie' - tzn. co się nawinie, ląduje na patelni; ja zawsze mówię, że to są świetne dania, jeśli chce się w końcu zrobić porządek w lodówce. ;-))) Dużo nie trzeba: trochę oleju, ziemniaki (evtl. już trochę podgotowane), cebula, papryka, por, cukinia, pomidory, kalafior, kukurydza, groszek, marchewka; po prostu wszystko, co ma akurat sezon albo błąka się w lodówce; do tego świeże zioła (majoranek, tymianek, majoranek, pietruszka - także: co lubisz), salt & pepper. Aaaaaaalbo zrób wegetariańskie sznycelki: pół kilo cukinii (najlepiej małe twarde cukinie) ucierasz na tarce z grubymi oczkami (obierać nie musisz), dokładnie mieszasz ze 100 g mąki pełnoziarnistej, drobnisieńko posiekanym czosnkiem, małą garścią posiekanego świeżego tymianku i posiekaną natką pietruszki, Odstawiasz na 5 minut, jeśli 'ciasto' byłoby za cienkie, dosypujesz jeszcze odrobinę mąki. Doprawiasz solą i pieprzem i smażysz jak placki ziemniaczane na gorącym oleju. Smakują najlepiej z młodymi ziemniakami i zieloną sałatą. Trzeba tylko trochę odwagi! Pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mere Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: 212.191.80.* 19.05.04, 17:31 a może ktoś zaproponuje jakąś dobrą książkę dla początkujących? najlepiej ze zdjęciami oczywiście:) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 17:55 witamy, witamy. Pierwszy krok zostal zrobiony (tzn. nie mowisz "nie mam pojecia o gotowaniu"). Trafilas w dobry moment bo jest sezon na warzywa, ktore generalnie sa banalne w przygotowywaniu. Co do ksiazek - idz do ksiegarni, poogladaj obrazki, popatrz na skladniki - czy wyadaja Ci sie latwe do kupienia i zaryzykuj. Polecam ksiazki Konnemana (kiedys bo teraz empik to sprzedaje z zamazanymi info o wydawnictwie) - format A4 - wyszla Kuchnia jarska (pomaranczowa okladka, ze szparagami), RYby i owoce morza (bladoniebieska, bodaj pstrag na okladce), Makarony (niebieska z makaronem penne na obrazku). Choc sa dosc drogie 49 zl. Kazda z nich zapewni Ci posilki na caly rok. Sa tam potrawy i proste i wyrafinowane Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: chce sie nauczyc gotowac! 19.05.04, 17:58 Zupy zupy zupy. To moja pasja. Łatwe i przyjemne w wykonaniu No i sosy do makaronów.. pełne pole do popisu - warzywne, miesne, rybne. Ech zyc nie umierac/ M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 10:43 dzieki wszystkim za porady, musze sie za to zabrac, bo mam troche wolnego czasu. musze sie pochwalic- zdalam mature: 5 z polaka, 6 z matmmy, ang nie zdaje bo mam certyfikat.:)) luz............. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 13:12 gratulacje i teraz dla odprężenia, jakis prosty makaron (najlepiej podaj jakis swoj ulubiony smak, zaraz sie cos znajdzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 13:24 lubie pikantne potrawy z odrobina slodyczy... wlasnie zjadlam ryz po chinsku... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 14:09 To i ja sie dołacze do gratulacji:) W prezencie sosik: czosnek (2 - 3 ząbki) zmiażdzyć lub drobno pokroić, 1 czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinię pokroić w kostkę, 3-4 pomidory obrac ze skórki i tez pokroić:) Na patelnie wlać 1-2 łyzki oliwy, wrzucic czosnek, cebulę i 1 papryczkę chilli (swieża lub suszoną), podsmażyc (Ale tak,z eby czosnek sie nie spalił!!!), dodac cukinię (jesli całośc zaczyna sie fajczyć:) podlac odrobiną wody lub białęgo wina), dodać pomidory. Dusić przez chwilę. Wszystko potraktować solą, pieprzem i sporą iloscia startej cytryny. Wymiesdzac z ugotowanym al dente makaronem (raczej krótszym niż dłuzszym) M. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 14:10 Na Czarnej Oliwce masz przepisy ze zdjeciami. W najnowszym wydaniu jest akurat krem cytrynowy, ale znajdziesz tez inne przepisy: www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=144 Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 16:25 no to na deser (i w nagrode za super wyniki) zrób sobie czekoladę do picia z dodatkiem chili - tak na 1 kubek szczypta (koncept z filmu Czekolada) Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 14:48 Widziałem wspomniane ksiązki w ksiegarni w otwartym centrum Blue City w W-awie w cenie 29 zł.Były warzywa, makarony i kuchnia azjatycka. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 20.05.04, 16:15 jestes pewien, ze to te (jeszcze nie mam azjatyckiej bo 49 to akurat az tak mnie nei pili, bo mam duzo innych, ale 20 zl nizej chetnie dam) - bodaj pomaranczowa okladka z czerwonymi papryczkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 08:29 no to sie musze wybrac do tej swiatyni kapitalizmu, choc po drodze to mi nie jest ani w ząb Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 08:34 Uwaga więcej tam ochroniarzy niz klijętów Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: chce sie nauczyc gotowac! 21.05.04, 08:45 ja chce kupić, a nie ukraść :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21.05.04, 11:30 W weekendy są tłumy. M. ps. a ksiażki Konnemana są w Empiku na Targówku (centrum Handlowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:50 na pewno sprobuje jakis sos, ale wczoraj na kolacje poprzestalam na pysznej jajecznicy z czosnkiem, szczypiorkiem i pomidorami..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przekorna Re: chce sie nauczyc gotowac! IP: 213.17.230.* 21.05.04, 12:30 Milka? Czy ty nie masz nic lepszego do roboty? Szkoda czasu na takie rzeczy. Masz dostęp jak widzę do internetu, to siadaj i ucz się języków. Zrób konkretne niefilologiczne studia. Ja mając 26 lat nie miałam o pojęcia o gotowaniu - za to spore o jedzeniu. Tak mi się udało. Czego i tobie życzę. No a jeśli tak masz, że musisz gotować, to świetnie, że tu do nas trafiłaś.... Odpowiedz Link Zgłoś