i.nes 08.08.11, 10:46 Czy gotowy, biały lukier plastyczny (fondant) można samodzielnie zabarwić? Mam żelowe barwniki bardzo dobrej jakości, ale nie wiem czy to wykonalne i czy ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr2 pytanie,reklama czy co? 08.08.11, 11:00 i.nes napisała: > Czy gotowy, biały lukier plastyczny (fondant) można samodzielnie zabarwić? Mam > żelowe barwniki bardzo dobrej jakości, ale nie wiem czy to wykonalne i czy ma s > ens. > Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: pytanie,reklama czy co? 08.08.11, 11:20 którego słowa w pytaniu nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 11:02 A dlaczego nie? Ja polecam barwniki Wiltona w żelu, są bardzo wydajne, dają mocny kolor. Ja to w ogóle sama robię masę cukrową albo marcepanową. Wychodzi zdecydowanie taniej. Nie ma żadnego problemu. Ostatnio wyszło mi takie dzieło na urodziny syna: Tort Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 uzywam tylko naturalne,np.buraczki, 08.08.11, 11:04 novinka1 napisała: > A dlaczego nie? Ja polecam barwniki Wiltona w żelu, są bardzo wydajne, dają moc > ny kolor. Ja to w ogóle sama robię masę cukrową albo marcepanową. Wychodzi zdec > ydowanie taniej. Nie ma żadnego problemu. Ostatnio wyszło mi takie dzieło na ur > odziny syna: > > [url=https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/rj/lg/vbrc/BQSJzQ7a4qbd6e45eB.jpg]Tort[ > /url] Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 11:19 O, fajny ten tort! :D Ja też mam tort w planach i zaczęłam szukać gotowych lukrów, ale problem polega na tym, że będę działać z 2-3 kolorami, ale za to w kilu odcieniach. No i tu jest kłopot z wyborem :/ Czy samodzielne barwienie da jednolity kolor? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 to zalezy od ciebie,nie 08.08.11, 11:24 i.nes napisała: > O, fajny ten tort! :D > Ja też mam tort w planach i zaczęłam szukać gotowych lukrów, ale problem polega > na tym, że będę działać z 2-3 kolorami, ale za to w kilu odcieniach. No i tu j > est kłopot z wyborem :/ > > Czy samodzielne barwienie da jednolity kolor? > Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes do mhr2 08.08.11, 11:42 nie pomagasz mi - chcesz się potrollować? zapraszam na Forum Kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 aj,jestem na meskim ? 08.08.11, 12:41 i.nes napisała: > nie pomagasz mi - chcesz się potrollować? zapraszam na Forum Kobieta > Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 11:41 > Czy samodzielne barwienie da jednolity kolor? Da, ale musisz porządnie zagnieść lukier. Poza tym masz naprawdę małą szansę na otrzymanie dwa razy identycznego koloru, więc musisz od razu przygotować większą porcję na wszelki wypadek. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 11:43 very.martini napisała: > Da, ale musisz porządnie zagnieść lukier. Poza tym masz naprawdę małą szansę na > otrzymanie dwa razy identycznego koloru, więc musisz od razu przygotować więks > zą porcję na wszelki wypadek. ok, to chyba spróbuję :) rękawiczki pewnie będą przydatne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 11:46 novinka1 napisała: > Ja to w ogóle sama robię masę cukrową podaj proszę przepis :) poćwiczę przed Wielkim Dniem! Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 12:11 Rękawiczki się przydadzą, jak najbardziej, chociaż mnie trochę przeszkadzają, więc używam tylko na początku dodawania koloru. jak przychodzi do zagniatania, to już normalnie bez rękawiczek. Jak od razu spłuczę, to nie mam śladu. A przepis to mam wypróbowany od lat: Masa cukrowa a tu masa marcepanowa, którą obłożyłam mój tort: Masa marcepanowa Pierwszy raz wypróbowałam masę marcepanową i uważam, że też jest świetna. Choć jeśli chcesz mieć gładką powierzchnię, to bardziej sie nada cukrowa. Marcepanowa ponoc lepsza do figurek. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 12:35 super!! dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego IP: *.home.aster.pl 08.08.11, 13:38 Od jakiegoś roku zajmuję się przygotowywaniem tortów w stylu angielskim w dużych ilościach ;). Fondant robię sama, barwię go barwnikami Wiltona. Nie używam rękawiczek, myję dokładnie ręce, dezynfekuje je, mam krótkie paznokcie :), bo masa lepi się do rękawiczek, co uniemożliwia pracę. Barwienie gotowego lukru plastycznego też powinno być możliwe. Tak samo jak JEST możliwe osiągnięcie 2 razy tego samego koloru, wymaga to tylko ostrożności w dawkowaniu barwnika, cierpliwości i odrobiny wprawy. POWODZENIA! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 hej kto to je? 08.08.11, 14:18 Gość portalu: kwaśna śmietana napisał(a): > Od jakiegoś roku zajmuję się przygotowywaniem tortów w stylu angielskim w dużyc > h ilościach ;). Fondant robię sama, barwię go barwnikami Wiltona. Nie używam rę > kawiczek, myję dokładnie ręce, dezynfekuje je, mam krótkie paznokcie :), bo mas > a lepi się do rękawiczek, co uniemożliwia pracę. Barwienie gotowego lukru plast > ycznego też powinno być możliwe. Tak samo jak JEST możliwe osiągnięcie 2 razy t > ego samego koloru, wymaga to tylko ostrożności w dawkowaniu barwnika, cierpliwo > ści i odrobiny wprawy. POWODZENIA! Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 14:50 Potwierdzam to z osiąganiem tego samego koloru dwa razy! Ja np. na próbę zrobiłam jedną barwę, a zostawiłam jej sobie kawałek do porównania i potem dorobiłam potrzebną ilość. :) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 14:51 novinka1 napisała: > zostawiłam jej sobie kawałek do porównania a czy duża była różnica w kolorze, jak masa podeschła? Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 14:51 Gość portalu: kwaśna śmietana napisał(a): > Fondant robię sama, barwię go barwnikami Wiltona. Czyli barwisz już na etapie produkcji, tak? U mnie to chyba odpada, bo nie potrzebuję aż tyle. Spróbuję zabarwić już gotowy. Dzięki za odzew :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 warto wiedziec ze osoby wiedza kim jestes , 08.08.11, 14:24 kosmopolitesiorbut napisał: > głupieje. Nudzi się baba w domu to wypisuje durnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Samodzielne barwienie lukru plastycznego 08.08.11, 15:08 dip.t-dialin.net? mhr2, daruj sobie wreszcie, bo zachowujesz się jak dziecko niemieckiej neostrady Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 dziekuje i jeszcze raz dziekuje 08.08.11, 15:19 nes napisała: > dip.t-dialin.net? > mhr2, daruj sobie wreszcie, bo zachowujesz się jak dziecko niemieckiej neostrad > y Odpowiedz Link Zgłoś