Dodaj do ulubionych

Kurki "surowe" do mrożenia, czy ugotować?

23.08.11, 16:00
Witam,
Mam sporą ilość kurek - przed mrożeniem należy je ugotować czy można je tak od razu?

Dziękuje :)
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Kurki "surowe" do mrożenia, czy ugotować? 23.08.11, 16:03
      Można od razu ale istnieje ryzyko, że zgorzknieją. Lepiej jest je zblanszować i po wysuszeniu - zamrozić.
      • Gość: kinia Re: Kurki "surowe" do mrożenia, czy ugotować? IP: *.kaskada.net 23.08.11, 16:24
        Zgadzam się z przedmówcą. Nigdy nie blanszowaliśmy i były dobre. Aż jednago roku, po obfitych zbiorach i zamrożeniu, okazało się, że wszystkie zrobiły się gorzkie i żadna obróbka nie pozwoliła usunąć goryczy. Od tego czasu blanszujemy.
      • nieskorzanka Re: Kurki "surowe" do mrożenia, czy ugotować? 23.08.11, 18:29
        Ja zawsze podduszam na masle i dopiero zamrazam.
    • atrakcyjny.leon zależy 23.08.11, 18:37
      pruszynkaaa napisała:

> Witam,
      > Mam sporą ilość kurek - przed mrożeniem należy je ugotować czy można je tak od
      > razu?

Zależy od techniki zamrażania. Ciśnienie, czas, itd.
      • kosmopolitesiorbut Re: zależy 23.08.11, 22:27
        Jeszcze napisz, że od dostępu do technologii przemysłowych.
    • Gość: A. Re: Kurki "surowe" do mrożenia, czy ugotować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 15:54
      Ja blanszuje ze względu na objętość:) kiedyś maż mi zapchał zamrażarkę kurkami nieblanszowanymi i mam uraz:), bo z dużego pudła było mało grzybów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka