jacek1f 24.08.11, 17:27 Forteca w Warszawie. Wzialem 3 -4 kg ale byly i zostaly jeszcze ze 2-3 skrzynki... U Pana Warzywko vel Ziolko znaczy. polecam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr2 Re: zielone pomidory czekają jeszcze:-) pod 24.08.11, 18:03 je tez uwielbiam, ale z nich nic nie produkuje na zime, Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f sałatka syryjska, dżem, albo raczej 24.08.11, 18:27 konfitury, smazone do mięs, ukochany chutney zielony keczup. mmm Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: sałatka syryjska, dżem, albo raczej 24.08.11, 18:35 Zakupione 3 kilo na kolejną konfiturkę :) Jacku, konia Ci z rzędem, uświadomisz mnie co to za syryjska sałatka ? M.przeciera oczy bo nie słyszał o takiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: sałatka syryjska, dżem, albo raczej 24.08.11, 18:37 jacek1f zielony keczup ,okropnosc odpowiedz dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Corrino, podawalem tu na forum iles razy:-) 24.08.11, 21:32 Nauczyl mnie wujek Syryjczyk, wlasnie z zielonych: grube plastry na plaskim talerzu, na nie sol, pieprz, cukier i ocet i oliwa. 2-3 godziny w lodowce. Podawac. dlatego "syryjska":-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dumb.waitress Re: Corrino, podawalem tu na forum iles razy:-) 24.08.11, 22:06 Jacku, zamarzył mi się zielony keczup, podziel się przepisem... Nawet jeśli robi się go podobnie, jak keczup z czerwonych, to i tak wrzuć przepis (bo z czerwonych też nigdy nie robiłam). Do pana Ziółko planuję znowu skoczyć za dwa tygodnie, może będzie miał zielone pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Corrino - i cebula - !!!! zapomnialem o cebuli! 25.08.11, 08:45 Oczywiscie na plastrach pomidorow rozkladamy cienkie krazki cebuli przed doprawieniem i lodowka! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f zielony ketchup 25.08.11, 08:46 Ketchup z zielonych pomidorów 3 kg zielonych pomidorów, pokrojonych drobno 5 cebul - jw 5 łyżek oleju (oliwa lekka lub rzepakowy lub winogronowy) 5 ząbków czosnku 5 ziaren kardamonu 5 goździków pół laski cynamonu cynamonu łyżeczka kolendry w ziarnach łyżeczka pieprzu w ziarnach liść laurowy 2 łyzeczki soli cytrusowej (ze skórkami z cytryny) szklanka octu winnego białego szklanka cukru W duzym garze na oliwe dusimy cebule, czosnek i przyprawy. Dodajemy pomidory, ocet i cukier, zagotowujemy i wolniutko pyrkamy odkryte (ma odparowac 1//3 – polowa) przez jakieś 1,5 godziny. Wyławiamy twarde przyprawy – z tym najfajniejsza zabawa zawsze Do blendera lub miksera lub pałka w garze - po lekkim schlodzeniu. Znow do gara i podgrzewamy mocno – próbujemy, doprawiamy lub troszkę odparowujemy do ulubionej konsystencji. Do słoików lub butelek z duza szyjka. Ja nie przecieram przez sito, bo domowy keczap ma się odróżniać od sklepowego IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f chutney - zielony 25.08.11, 15:14 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,29329007,29329007.html Odpowiedz Link Zgłoś