Dodaj do ulubionych

Maszyna do pieczenia chleba Panasonic

26.05.04, 10:18
Na stronie www.panasonic.com.pl/wypiekacz/podstawowe.html mozna pobrac
przepisy chlebowe Panasonica. Czy ktos majacy te maszyne wyprobowal je?
Mysle, ze jest tam sporo pomyslow, ktore mozna wykorzystac do innych maszyn /
zachowujac ostroznosc, gdyz Panasonic ma troche inne programy /. Na pewno
jesli chodzi o dodatki typu ziarna, pesto i inne.
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 10:36
      Ja z tych przepisów ściągnęłam pomysł na dodawanie do chleba witaminy C - od
      tej pory chleby przestały mi opadać.
      • linn_linn Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 11:26
        Przyczyna opadania jest zbyt duza ilosc wody, ale czytalam juz o wit. C.
        • funana Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 11:33
          Linn_linn,
          przerobiłam prawie wszystkie przepisy Panasonikowe (codziennie piekę chleb).
          Jedynie biały ekspresowy chleb nie dopieka mi sie z góry. Myślę, że jak
          sprawdzisz czasy zagniatania i wypieku (jest taka tabelka na w przepisach bądź
          w instrukcji obsługi Panasonika), to na pewno bez problemu upieczesz w innej
          maszynce. Gdybyś chciała zapytać o jakieś konkretne przepisy-z przyjemnoscią
          odpowiem:-)
          • linn_linn Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 11:38
            Oj to dobrze. Bedzie kogo spytac.
            Wyczytalam, ze zaleta Panasonica jest brak okienka, ktory powoduje, ze chleb
            piecze sie lepiej u gory. Widac jednak, ze nie zawsze. Dziwne, ze tylko tylko
            ten jeden. Podobno mozna wylozyc gore folia aluminiowa.
            • funana Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 11:44
              Hi,hi powiem szczerze,że ja jakoś nie mogę opanować się i podglądam chleb jak
              rośnie.Póki co, nigdy mi nie opadł. Ale moje najlepsze wyczyny to - nie
              założenie mieszadła na dno miski (przeszedł cały proces, łacznie z wypiekiem -
              widok żałosny) oraz danie wszystkich składników oprócz wody (zorientowałam się,
              podczas zaawansowanego już procesu wyrabiania), dolałam i było ok;-)!
              maszynka nie wypieka mi z góry tylko białego chleba podczas ekspresowego
              procesu (ciemny ekspresowy jest ok).
              • linn_linn Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 14:09
                No to w porzadku. Mozna zreszta dobrac skorke wg uznania. Z woda jeszcze mi sie
                nie zdarzylo, ale z mieszadlem raz / a mam maszyne od poltora miesiaca /.
                Przeczytalam na wloskim forum, ze ktos wyrzucil mieszadlo razem z okruchami. Od
                razu sobie zamowilam dwa na zapas i wiaderko / koszty paczki beda i tak takie
                same /.
              • lylith Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 27.05.04, 12:00
                ja kiedys nie dodalam drozdzy.
                i rano zamiast pieknie wyrosnietego chlebka, na dnie nalazlam twarde 5-cio
                centymetrowej wysokosci 'cos', czego nawet ptaki nie byly w stanie ruszyc;)
                • Gość: Liska Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic IP: 81.210.125.* 30.07.04, 18:38
                  Czy ktoś może mi powiedzieć, ile kosztuje ta maszyna Panasonica? Zachorowałam
                  tym razem na maszynę do chleba, choroba się pogłębia...
                  ;-)
                  • linn_linn Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 31.07.04, 09:15
                    Byla obnizka ceny: okolo 800 zl., jesli dobrze pamietam. Moze nawet mniej.
                    • Gość: Liska Do Linn IP: 81.210.125.* 31.07.04, 10:33
                      Linn, powiedz mi, proszę, czy ja będę tego używać? Chodzę i ciągle myślę o tej
                      maszynie i mam chęć jak cholera, a boję się, że potem maszyna spocznie w kącie
                      obok szybkowara za 650 zł...
                      czy chleb z tego ustrojstwa jest naprawdę super hiper wspaniały?
                      :-))
                      L
                      • linn_linn Re: Do Linn 31.07.04, 11:01
                        Ja uzywam 2-3 razy w tygodniu. Z czasem prawie wszyscy przechodza na pieczenie
                        w piekarniku, a w maszynie wyrabiaaja tylko ciasto. Ja z lenistwa jeszcze tego
                        nie zrobilam; odkladam to do konca upalow / teraz wlaczanie piekarnika nie
                        budzi mojego entuzjazmu /. Panasonic jest dosc drogi, ale tansza maszyne warto
                        kupic nawet dla samego wyrabiania ciasta: na chleb, pizze, focaccie,
                        drozdzowego itp. Zreszta zalezy w ogole od tego ile sie piecze. Ja nie
                        zrezygnowalabym z niej: nawet sobie od razu zamowilam dodatkowe wiaderko i 2
                        mieszadla. Glowna zaleta jest to, ze moge piec chleb za kazdym razem inny. W
                        sklepie mam wspanialy chleb z Altamury, ale nawet najlepszy to za malo.
                        • Gość: Liska Re: Do Linn IP: 81.210.125.* 02.08.04, 13:56
                          No właśnie. Mam wielką księgę z przepisami na chleby, bułki itp - czy te
                          wszystkie receptury nadają się do pieczenia wg nich w tej maszynie? Uwielbiam
                          piec pieczywo, ale zawsze denerwowało mnie to "wyrób, odstaw na 2 godz, wyrób
                          ponownie odstaw jeszcze raz" itp.

A dlaczego wszyscy pieką w piekarniku? Wychodzi lepsze?
                          Ja też kupuję pyszny chleb, ale chętnie bym sobie życie urozmaiciła;-) i piekła
                          coś innego. Bułek już na ten przykład dobrych nie ma...
                          A czy mogę w maszynie piec chleb na zakwasie?

A pytam Cię o to wszystko, droga Linn, bo mam parę takich sprzętów, które
                          kupiłam i stoją w kącie. I wolę o machinę zapytać eksperta, czyli Ciebie, niż
                          pana w sklepie, który wie pewnie dokladnie tyle, co ja.
                          :-)
                          • linn_linn Re: Do Linn 02.08.04, 14:55
                            Ciasto chlebowe mozna zawsze zrobic. Co do pieczenia w maszynie, z czasem
                            nabiera sie wprawy. Latwo rzucic okiem na przepis i zorientowac sie, czy cos
                            wyjdzie. Aczkolwiek gwarancji nie ma nigdy: za duzo jest zmiennych, aby
                            przewidziec na 100% jaki bedzie rezultat / maka, proporcje roznych rodzajow
                            maki, cukru, soli, drozdzy, jaki program itp. /. Mnie poszlo niezle, gdyz przez
                            ponad 3 miesiace nie wyrzucilam ani jednego chleba / typu cegla /. Tyle, ze
                            sporo czytalam i korzystam z doswiadczen innych. Jedno forum jest wloskie, wiec
                            go nie polecam.
                            Z polskich zajrzyj na Mniama / bezplatnego /:

forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&forum=1&topic=7131
                            / tu jest 40 stron, ale wiele osob na nich wlasnie nauczylo sie piec /

forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&forum=1&topic=8842
                            / tu sa same przepisy, bez dyskusji; zapytac mozna w tym wyzej /

forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&forum=8&topic=3730
                            / tu tez jest sporo informacji, m.in. dotyczacych rozterek przed zakupem
                            maszyny /

Wazne jest, aby moc korzystac z forum, gdzie jest duzo osob piekacych / na
                            forum Kuchnia piecze sie jakby mniej, a moze tylko dyskutuje mniej /. Wtedy
                            latwiej o porade.

Maszyna sprawia, ze te wyrabiania, odstawiania, wyrabania itp. odpadaja. Ona
                            wie co, jak i kiedy robic.

Nie wszyscy pieka w piekarniku: leniwce jak ja nie pieka, pieka w maszynie. No
                            przynajmniej do jesieni. Latem, podczas upalow, wlaczenie piekarnika jest dla
                            mnie koszmarem. A dlaczego przechodzi sie na ogol na pieczenie w piekarniku?
                            - np. pizze, focaccie, buleczki, ciabatte mozesz upiec tylko w peikarniku
                            - chleb z maszyny ma konkretny ksztalt i tu nic sie nie wymysli; chcac uzyskac
                            bochenek podobny do tego z piekarni, trzeba skorzystac z peikarnika
                            - samo pieczenie tez jest inne / np. skorka /
                            Duzo zalezy od samej maszyny i wyamgan co do chleba. Ja nie narzekam i pieke w
                            maszynie, ale na pewno bede piekla w piekarniku / na to trzeba jednak wiecej
                            czasu; na maszyne wystarcza 2-3 minuty /

U mnie pare rzeczy stoi bezczynnie, maszyna do nich nie nalezy.

• Gość: Liska Re: Do Linn IP: 81.210.125.* 02.08.04, 15:00
                              WIELKIE dziękuję, Linn.
                              Poczytam sobie, a maszynę kupię.
                              :-)))
    • lunatica a inni, gdzie indziej sprzedją przepisy 26.05.04, 12:58
      na pieczenia chleba:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=25290219
    • mawena Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 14:14
      Wiecie może, co to takiego ta "twarda mąka", która systematycznie pojawia w panasonikowych przepisach?
      Szukałam w googlach, ale znalazły mi tylko strone Panasonika.
      • ka_thy Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 14:16
        mąka wysokoglutenowa
      • funana Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 14:16
        Dla mnie twarda biała, to zwykła pszenna.To jest chyba żywcem przedtłumaczone z
        niemieckiego.
        • linn_linn Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 14:35
          Nie chcialam sie wymadrzac, ale jesli pytacie...
          Jest tam pare terminow:
          maka twarda to semolina / z pszenicy twardej tzw. durum /
          passata - przecier pomidorowy / w butelkach lub kartonie /
          pancetta to boczek
          Jesli chodzi o make wysokoglutenowa, nazywana jest manitoba, amerykanska,
          kanadyjska / nalezy do mak tzw. silnych /. W Polsce chyba nie do kupienia.
          • mawena Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 15:38
            Dzięki za wyjaśnienia :)
          • funana Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 15:46
            Linn_linn,
            jakoś mi sie nie wydaje, żeby do wszystkich przepsów np. na zwykłe, nie włoskie
            pieczywo białe używano semoliny. Sprawdzę w domu-do maszynki kupowanej w Polsce
            dołączane są przepisy po niemiecku.
            • linn_linn Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 16:18
              Tego nie wiem. Ja zreszta przepisy przejrzalam pobieznie. Mozna sprawdzic na
              stronie niemieckiej / semolina to "gemahlener hart weizengriess" /. W Niemczech
              maka ta jest powszechnie dostepna, wiec nie mozna tego wykluczyc. A swoja droga
              mogliby lepiej przetlumaczyc te przepisy. O jaka make mogloby chodzic? O razowa
              tez nie. Przy okazji przyjrze sie blizej.
              • funana Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 26.05.04, 16:50
                Też uważam, ze powinni lepiej przetłumaczyć, biorąc pod uwagę polski rynek.
                Pytanie o twardą makę z tych przepisów nie od dzisiaj sie pojawia na forum. W
                wersji niemieckiej podają nazwy firm, produkujących mąki.Ale trzeba im
                przyznać, że dział o bezglutenowych wypiekach porządnie zrobili.
                • ka_thy Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 27.05.04, 08:34
                  W instrukcji obsługi wypiekacza, (którą można pobrac z linku podanego powyżej),
                  na stronie 17 w rozdziale "Podstawowe składniki" jest opisana mąka i tam stoi:
                  mąka twarda w nawiasie wysokoglutenowa. I ja się tego trzymam. Zresztą i tak w
                  Polsce ta wiedza nam psu na buty.
                  • linn_linn Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 27.05.04, 10:32
                    Mowisz o instrukcji pobranej z malej ramki / 2 MB /? Ja mam z tym problemy.
                    Udalo mi sie pobrac tylko przepisy / ze strony wybranych przepisow /.
                • funana mąka twarda 27.05.04, 08:50
                  Przeglądnęłam niemiecką wersje przepisów załączonych do Panasonika. Wszędzie
                  tam, gdzie w wersji polskiej występuje maka twarda biała - w niemieckiej wersji
                  stoi Weizenmehl typ 550.Dlatego też używam zwykłej maki. Jest akapit poświęcony
                  mąkom, zalecanym do pieczenia chleba...jakoś polski tłumacz pominął ten
                  fragment, nie mówiąc o innych ciekawych przepisach, ale o tym za chwilę.
                  Ponieważ moja znajmość niemieckiego jest prawie żadna - załączam poniżej
                  niemiecki tekst...może ktoś przetłumaczy?Przepraszam za ew. literówki
                  Białe mąki:
                  Type 405 - zum backen von feinen Backwaren
                  Type 505 - enthaelt den hoechsten Anteil an Klebereiweiss und hat somit die
                  besten Backeigenschaften
                  Type 1050 - dunklere Mehlsorte fur kraftige Brote und Brochten
                  Weizenvoll-kornmehl - enhalt alle Bestandteile des vollen Weizenkorns
                  Ciemnne mąki:
                  Type 997 - zum Backen der Rezepte mit Roggenanteil
                  Roggenvoll-kornschrot- Schale und Keimling des Roggens sind im Mehl enthalten
                  Oczywiście potem wyliczone są mąki z Niemiec i Austrii, w polskiej wersji
                  tłumacz czy też redaktor się nie zająknął.
                  Jak pisałam wcześniej po głębszym przestudiowaniu książeczki, znalazłam więcej
                  przepisów - przetłumaczę ję i zamieszczę- m.in. na chleb kokosowy, z piwem
                  słodowym, słonecznikowy, jabłkowy, czekoladowo-bananowy.
                  • linn_linn Re: mąka twarda 27.05.04, 10:40
                    Gdyby Unia Europejska / zamiast okreslac dopuszczalna dlugosc bananow / zajela
                    sie klasyfikacja rodzajow maki, nie mielibysmy tych problemow. Z tego co
                    podalas nie bardzo widac sens okreslenia "twarda" / hart /. Tlumaczenie jest
                    fatalne. Ogolnie rzecz biorac, maka 405 jest najbardziej rafinowana / do
                    ciast /. Wyzsze numery to przejscie do mak z wyzsza zawartoscia popiolow /
                    polrazowych, razowych /.
      • lylith Re: Maszyna do pieczenia chleba Panasonic 27.05.04, 11:56
        uzywam maki typ 650. moim zdaniem najlepsza. nie zawsze dostepna, ale na pewno
        mozna ja kupic w makro. i tansza od innych.

maszyne panasonica mam od roku, i sporo wynalazkow juz przez nia przeszlo;)
        jezeli ktos zainteresowany, napisze, moze sie przyda:)
        • ka_thy mąka 27.05.04, 12:11
          Ja polecam mąkę góralską, produkcji PZZ w Krakowie, typ 670, wg informacji na
          opakowaniu przeznaczona do pieczenia chleba. Wg przetestowanych przeze mnie mąk
          faktycznie najlepsza. Tylko nie zawsze ją mogę dostać w moim sklepie, a do
          przyfabrycznego nie jest mi po drodze.
          • linn_linn Re: mąka 27.05.04, 13:48
            To by sie zgadzalo: wloska chlebowa / z miekkiej pszenicy / ma numer 0, czyli
            mniej niz 800 / chodzi o popioly. Ja jednak dodaje czasem innej, a nawet 2.
            • linn_linn Re: przepisy Moulinex 29.05.04, 14:06
              Na stronie Moulinexu mozna pobrac ich przepisy:
              www.moulinex.com/pdf/203%20BREAD%20MAKER.pdf
              Pomyslow nigdy nie za wiele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka