Gość: Doris IP: *.magma / *.magma-net.pl 26.05.04, 15:49 Bardzo proszę o przepis na sos Tzatziki. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narysuj.mi.baranka Re: Przepis na Tzatziki 26.05.04, 15:54 No chyba utarte ogorki odsaczone, gesty jogurt lub smietana i mnostwo wycisnietego czosnku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P+... Re: Przepis na Tzatziki IP: *.proxy.aol.com 26.05.04, 16:01 Było kilka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8433791&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
bird-dogging Re: Przepis na Tzatziki 27.05.04, 09:42 ja wiem, ja wiem:-) ogorki zetrzec na tarce, posolic, popieprzyc, dodac czosnek (ja dodaje wycisniety), zostawic zeby sie przegryzlo dodac serke, np Toska gotowe!!! (wazna kolejnosc, zeby sie ogorki z czosnkiem przegryzly) Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: Przepis na Tzatziki 27.05.04, 09:56 Ja pomijam pieprz za to dodaje oliwe z oliwek, reszta tak samo, mniam... A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika ile czosnku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 16:40 na 200g jogurtu i co z ta woda co wycieka z ogorkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esik Re: ile czosnku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 16:58 A ja robie tak: ogorki obieram ze skorki, przekrawam wzdluz i jesli duze pestki to je usuwam, tre na grubej jarzynowej tarce i odsaczm na sitku z nadmiaru soku. Czosnek (ja lubie duzo) przeciskam przez praske, a nastepnie rozcieram z sola i dodaje do ogorkow. Koperek drobno kroje i rowniez dodaje do ogorkow. I calosc mieszam z serkiem homogenizowanym - zamiast jogurtu, ktory u nas jest rzadki i kwasny. Do smaku mozna dodac odrobine cukru. PYCHA!!!! Smacznego esik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: tzatziki klasycznie czyli po grecku IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 27.05.04, 23:57 1 ogorka obrac i drobno pokroic/ja jeszcze usuwam nasiona/, 1 zabek czosnku przecisnac przez praske, dolozyc 1.5 szklanki gestego jogurtu, sok z 1/2 cytryny , 1 lyzke oliwy z oliwek i sol do smaku. Dobrze wymieszac i odstawic do przegryzienia. Robie tez cos takiego z pieczonym baklazanem/tzn zamiast ogorka/ i tez jest pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: ile czosnku? 26.06.04, 12:56 Gość portalu: monika napisał(a): > na 200g jogurtu i co z ta woda co wycieka z ogorkow? odlac i wypic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apanaczi Re: Przepis na Tzatziki IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 01:53 Tak,z tym serkiem najpyszniejsze.Ktoś mi polecił ubiegłego lata i był to przebój sezonu w moim domu.Ale teraz zimno,najlepiej smakuje w upalne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osa Re: Przepis na Tzatziki IP: *.242.81.adsl.skynet.be 28.05.04, 13:11 Do tzatziki nie obiera sie ogorka Odpowiedz Link Zgłoś
meresanch Re: Przepis na Tzatziki 28.05.04, 14:27 Gość portalu: Doris napisał(a): > Bardzo proszę o przepis na sos Tzatziki. > Dzięki przepis jest tu www.gotowanie.x3m.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Przepis na Tzatziki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:45 No dobra wiemy juz jak zrobic sos ale do czego sie go uzywa???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Przepis na Tzatziki IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 22:57 Do mięs, do... www.google.pl/search?hl=pl&inlang=pl&ie=ISO-8859- 2&q=tzatziki&btnG=Szukaj&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Przepis na Tzatziki IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 23:01 Ten Google.pl jest do... chrzanu. Normalny G. jest dużo lepszy: www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-2&q=tzatziki&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
jottka codogugli 25.06.04, 23:02 to wszystko ta sama firma, tylko trzeba umieć linka skrócić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: codogugli IP: *.proxy.aol.com 26.06.04, 00:15 Masz rację, ale nie wszyscy na tym forum wiedzą co i jak. Łatwiej (dla nich) jeśli powtórzę linka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: codogugli-ponownie do Pichciarza 26.06.04, 00:33 Już raz podawałam Ci w innym wątku link do narzędzia zmniejszającego długie linki,ale chyba już tam nie zaglądałeś.Podaję więc raz jeszcze tinyurl.com/ Bardzo ułatwia życie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: codogugli-ponownie do Pichciarza IP: *.proxy.aol.com 26.06.04, 01:21 Dzięki. Problem w tym, że nie wiadomo jak długi jest ten czy inny URL. Z kolei nłiektóre długie wchodzą bez problemu, a inne krótsze nie wchodzą. Bywa też, że dugi i rozdzielony na część czerwoną i część czarną wchodzi bez problemu. Zależy wszystko chyba od serwera przez który przechodzi połączenie. Jak widzisz orginalny Google sprawę załatwił jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Objawienie IP: *.bb.online.no 11.07.04, 00:45 Zostalam poczestowana tzatzikiem macedonskim w wariancie z orzechami wloskimi, pokrojonymi raczej grubo i dodanymi do jogurto-ogorka. Jest to najpewniej jedyny sluszny tzatzik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Objawienie IP: *.proxy.aol.com 11.07.04, 05:51 A który to? www.greek-recipe.com/static/content/Yoghurt_dip.html www-2.cs.cmu.edu/~mjw/recipes/sauces/mp-tzatziki-coll.html ok.essortment.com/greekdipsrecip_prg.htm www.sanstefanos.co.uk/greekfood/tzatziki.htm www.faliraki-info.com/food/tzatziki.htm itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Objawienie IP: *.gda.pl 11.07.04, 22:25 Prwadziwe tzatzyki to gęsty jogórt, ogórki, czosnek, koperek , sól i odrobina oliwy. Ja daję serek homogenizowany + jogurt. W Grecji jada się do gyrosa i jako przystawkę ze świeżą bułeczką. PYCHA!!! Świetny do grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: Objawienie IP: *.bb.online.no 13.07.04, 00:00 Moze byc ktory badz, baza jest ta sama. Ale nie nadbudowa - nie daje sie don koperku, tylko pokrojone niezbyt drobno orzechy wloskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nei-nei na szybko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 00:56 Wersja dla leniwych/zapracowanych/wyjątkowo napalonych: jogurt biały + przyprawa "tzatziki" (ja swoja kupilam w Czechach, u nas nie patrzylam). Sos smakuje mi m.in. z frytkami (mięta fajnie równoważy tłuszcz) Odpowiedz Link Zgłoś