tysia77 10.10.11, 08:45 Jaki sos pasuje do brokułów? Pomidorowy tak nie bardzo,ale może się mylę i ktoś jadł takie połączenie? Co jeszcze pasuje do takiego połączenia? Chciałam zrobić makaron zapiekany bez mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 08:48 Oliwa, czosnek, ostra papryczka / peperoncino - niekoniecznie /, starty ser. Ja brokuly gotuje z makaronem, a potem wrzucam na patemnie z oliwa & Co. Na koncu posypuje serem, jeszze mieszam i wykladam na talerze. Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 09:15 sos śmietanowo - serowy z odrobiną czosnku do tego jakieś orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 09:29 Ja surowe brokuły kroję na plastry - drzewka i przesmażam szybko na oliwie z czosnkiem, do tego dodaję ugotowany makaron i posypuję obficie serem. Żaden sos już nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 09:30 Dziękuję. Ostra papryczka odpada,kolację będą jadły też małe dzieci o czym zapomniałam napisać. Mogę prosić o sprawdzony przepis na sos serowy? Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 09:32 Dodaj po prostu na koniec do całości ser gorgoznola. On robi tu za sos, gdy się rozpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 09:35 Dobrej jakości ser sam w sobie wystarczy, nie trzeba już go profanować śmietanami, mąką, czy bóg wie czym. Odpowiedz Link Zgłoś
pomarola Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 10:10 Ja robię tak: na maśle podduszam pokrojony ząbek czosnku, wrzucam podzielone na różyczki brokuły, duszę pod przykryciem, wlewam kartonik śmietany słodkiej 12% i wkruszam serek Lazur. Do tego daję makaron farfalle albo penne. Oczywiście mieszam go z sosem w garnku i odstawiam na chwilę, żeby się wszystko "przegryzło". Tak samo robię z cukinią. Czasem dodaję trochę szynki pokrojonej w paseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
hd_vision Re: Makaron z brokułami - bez tłustego sosu 10.10.11, 11:47 Podgotowane brokuły podsmażam na oliwie z czosnkiem, wrzucam penne, dodaje lyzke masla, przykrwam patelnię pokrwką. Czekam 5 minut. Odrobina pieprzu i parmezan. Jest to jedno ulubionych dan od ok 15 lat. W necie w tym czasie ewaluowalo w typowo polski sposob: dodajmy to, to, jeszcze to. A... i jeszcze kabanoski bo jest bez mieska. I rurociag zasmazki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Makaron z brokułami - bez tłustego sosu 10.10.11, 12:03 I taki sposób jest wlaśnien najlepszy/albo tak jak pisze Linn Linn. Typowo woski. Makaron + jeden dodatek warzywny + parmezan/pecorino. Tylko ważne, żeby makaron chwilę podrzucić na patelni z tymi dodatkami na wolnym ogniu. Dla mnie nie ma nic lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makaron z brokułami - bez tłustego sosu 10.10.11, 14:20 Dla mnie tez: bezapelacyjne pierwsze miejsce w kuchni wloskiej. Moge jesc codziennie i mi sie nigdy nie znudzi. Wstawiam link do Twojego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102740921,102777566,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 12:04 Brokuly, makaron soba, sos sojowy, czosnek, prazone nerkowce plus ewentualnie troche papryki dla koloru i podsmazonej cebuli dla zwiazania (ale niekoniecznie). Gotowe w 7 minut, pyszne i lekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 14:45 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59405488,59405488,0,2.html?wv.x=1&v=2 \nasz ulubiony pomidora można pominąć :) dziecko jada od dawna, papryczka w niczym mu nie przeszkadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 15:00 bardzo popularnym daniem jest makaron, brokuly i sos serowy Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Makaron z brokułami 10.10.11, 20:22 Dziękuję za odpowiedzi:-) Zastanawiam się teraz,którą z propozycji wybrać.Brzmią apetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Makaron z brokułami IP: *.home.aster.pl 11.10.11, 09:12 Ja robię makaron z brokułami i serem FETA. Na 1 osobę potrzeba ok. 100 g makaronu suchego, jakieś 150 g brokuła, 50 g fety i 1-2 łyżki jogurtu nat. Jogurt rozgniatam z fetą w misce. Gotuję makaron i brokuły. Na patelni rozgrzewam oliwę, zrumieniam na niej 1 ząbek czosnku, wrzucam makaron i brokuły, jak się zagrzeją, wrzucam całość do miski z fetą i mieszam. Całość można posypać uprażonymi na patelni pestkami słonecznika i natką pietruszki. Pyszny przepis mojej znajomej. Odpowiedz Link Zgłoś
starrrdust Re: Makaron z brokułami 12.10.11, 12:57 Nie do konca bezmiesne, bo z tunczykiem, ale za to pycha: brokul trzeba ugotowac w rozyczkach oddzielnie, ugotowac rowniez makaron (ja uzywam farfalle) i przygotowac puszke tunczyka w oleju/oliwie. Na patelni rozgrzac olej/oliwe odlana z tunczyka, podsmazyc na niej czosnek i - jak ktos lubi - papryczke chili i na to dodac ugotowany makaron, sekundke podsmazyc wszystko razem, dodac brokuly i juz! Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Makaron z brokułami 16.10.11, 05:34 dla mnie ryba to tez nie do konca miesko - u mnie farfale, brokuly, sos smietanowo/koperkowo/serowy i wedzony losos.... mmmmm.... chyba niedlugo trzeba bedzie zrobic :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolka.jolka.1 Re: Makaron z brokułami 12.10.11, 20:14 Ja lubię sos serowy z brokułami. ;-) Gotowane brokuły, śmietana i serek topiony - pycha Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: Makaron z brokułami 13.10.11, 10:09 Śmietanowo-serowy jako pierwszy przychodzi mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
salive Re: Makaron z brokułami 19.10.11, 13:07 ja też zazwyczaj robię smietanowo-serowy, bo najbardziej pasuje mi do połączenia z brokułami. do tego obowiązkowo czosnek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
para-buch Re: Makaron z brokułami 19.10.11, 15:25 Śmietanowo-cytrynowy ze świeżo zmielonym pieprzem - polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Sos serowy - przepis od Włoszki 28.12.11, 16:40 Jeśli chcesz zrobić sos serowy, to polecam przepis mojej koleżanki Włoszki. Ementaler, mozarella, ser z niebieską pleśnią, parmezan/grana padano + śmietana i pieprz. Wszystko podgrzewa się w rondelku tak długo, aż sery się roztopią. Bardzo dobre. Jeśli nie lubisz sera pleśniowego (ja np. nie lubię), możesz dodać inny ser o wyrazistym smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 albo kuchni swiata,polecam 28.12.11, 16:49 83kimi napisała: > Jeśli chcesz zrobić sos serowy, to polecam przepis mojej koleżanki Włoszki. > Ementaler, mozarella, ser z niebieską pleśnią, parmezan/grana padano + śmietana > i pieprz. Wszystko podgrzewa się w rondelku tak długo, aż sery się roztopią. B > ardzo dobre. Jeśli nie lubisz sera pleśniowego (ja np. nie lubię), możesz dodać > inny ser o wyrazistym smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Makaron z brokułami 28.12.11, 16:59 Makaron NIEzapiekany z brokułami zrobiłem tak: Na patelni rozgrzewam oliwę, na to wrzucam czosnek (3 ząbki bez obierania), trochę świeżego rozmarynu i odrobinę posiekanego chilli i jak to wszystko odda smak do oliwy (czyli lekko się przysmazy) dorzucam dużą garść pomidorków koktailowych. Gdy pomidorki popękają zalewam je białym winem (jedna szklanka) i zostawiam aż się zredukuje a następnie dodaję brokuły i skrapiam cytryną. Razem z brokułami mozna dodać boczek pokrojony w drobną kostkę... właśnie teraz a nie wcześniej gdyż ma sie ugotować a nie usmażyć (chodzi o to, żeby był miękki i oddał zapach wędzonki a nie zmienił się w skwarki). Można też dodać trochę wody z makaronu. Jak brokuły zmiękną wywalamy to wszystko do michy z ugotowanym makaronem. Sos bynajmniej nie smakuje jak pomidorowy... Odpowiedz Link Zgłoś
hd_vision Re: Makaron z brokułami 28.12.11, 18:48 Dodaj troche czosnku - zapomnialam o nim... Odpowiedz Link Zgłoś
e.v.a.s Re: Makaron z brokułami 31.01.12, 19:00 Proponuje zblanszowne brokuły + przesmażone pomidory suszone na oliwie od pomidorów (koniecznie z czosnkiem) i do tego makaron np. penne, może być kolorowy +ser pleśniowy (sam się rozpuści jak wszystko połączymy na ciepło:) Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Makaron z brokułami 01.02.12, 00:33 Ja robie potrawe jednogarnkowa - rybe rozmrazam i kroje w kostke, daje rozyczki brokul i makaron, zalewam rozbijam 203 jajka z mlekiem i posypuje serem, zapiekam. Druga moja potrawa - makaron z sosem pomidorowym italianskim, brokuly z sosem serowym i kotlet z karkowki najlepiej z grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
arka_zone Re: Makaron z brokułami 03.02.12, 12:40 dla mnie zdecydowanie coś na bazie śmietany lub może lepiej jogurtu z parmezanem i czosnkiem (czosnek opcjonalnie) Odpowiedz Link Zgłoś