Dodaj do ulubionych

Kiełbasa w opakowaniu

24.10.11, 11:31
Nie wiem czy dobrze umieściłam temat ,ale co ta,;-p

Mam pytanie względem mrożenia . Kupiłam niedawno kiełbasę śląską w opakowaniu w Biedronce. Zamroziłam ją w zamrażarce , może na jakieś półtora tygodnia . Zamroziłam ją w tym opakowaniu w którym została kupiona. Po właśnie tym półtora tygodnia wyjęłam jedną i wrzuciłam do garnka , bez rozmrażania . Zagotowała się szybko , ponieważ garnek ni był duży.
Co sie stało....po zjedzeniu tej kiełbasy ,jakoś na drugi dzień ,źle się poczułam , bolał mnie brzuch i miałam wymioty , nie wspominając o biegunce. Nic więcej oprócz tej kiełbasy nie jadłam.
Chciałam się dowiedzieć co mogło być tego przyczyną , czy może to ,że ją wogóle zamroziłam , czy może to ,że nie przełożyłam jej do woreczka do zamrażania i czy wogóle taką kiełbase powinno się zamrażać? A może to ,że zbyt szybko się zagotowała?
Proszę o jakiekolwiek odpowiedzi , chciałabym w przyszłości uniknąć takich sytuacji , bo nie fajnie się czułam , przeleżałam w łóżku 3 dni :-(
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 11:49
      Żadnego związku z opakowaniem i mrożeniem. Raczej jakość wędliny była względna.
      • kate0876 Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 15:01
        Rozumiem . Ale nie powinno się chyba mrozić w tym opakowaniu w którym została kupiona , bo nawet jeśłi jest ono przeznaczone do żywności to napewno nie do zamrażania ? Ech sama już nie wiem :-(
        • kosmopolitesiorbut Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 15:58
          A niby dlaczego nie?
          • kate0876 Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 17:55
            Tak mi przyszło do głowy .
            :-)
            No ale skoro można , to postawię ,że jakość kiełbasy nie była zbyt dobra :-(
    • mhr2 moze to tylko przypadek, a bylo cos innego zle? 24.10.11, 11:52
      kate0876 napisała:

> Nie wiem czy dobrze umieściłam temat ,ale co ta,;-p
      >
      > Mam pytanie względem mrożenia . Kupiłam niedawno kiełbasę śląską w opakowaniu w
      > Biedronce. Zamroziłam ją w zamrażarce , może na jakieś półtora tygodnia . Zamr
      > oziłam ją w tym opakowaniu w którym została kupiona. Po właśnie tym półtora tyg
      > odnia wyjęłam jedną i wrzuciłam do garnka , bez rozmrażania . Zagotowała się sz
      > ybko , ponieważ garnek ni był duży.
      > Co sie stało....po zjedzeniu tej kiełbasy ,jakoś na drugi dzień ,źle się poczuł
      > am , bolał mnie brzuch i miałam wymioty , nie wspominając o biegunce. Nic więce
      > j oprócz tej kiełbasy nie jadłam.
      > Chciałam się dowiedzieć co mogło być tego przyczyną , czy może to ,że ją wogóle
      > zamroziłam , czy może to ,że nie przełożyłam jej do woreczka do zamrażania i c
      > zy wogóle taką kiełbase powinno się zamrażać? A może to ,że zbyt szybko się zag
      > otowała?
      > Proszę o jakiekolwiek odpowiedzi , chciałabym w przyszłości uniknąć takich sytu
      > acji , bo nie fajnie się czułam , przeleżałam w łóżku 3 dni :-(
      • Gość: aqua48 Grypa żołądkowa? IP: *.aster.pl 24.10.11, 12:23
        Teraz szaleje.
      • kate0876 Re: moze to tylko przypadek, a bylo cos innego zl 24.10.11, 15:03
        Nie , nie było . Wymiotowałam tylko tą kiełbasą . Po tej kiełbasie nic nie jadłam bo nie byłam głodna."Rewolucja " zaczeła sie dopiero na drugi dzień z rana :/
        • aqua48 Re: moze to tylko przypadek, a bylo cos innego zl 24.10.11, 15:49
          kate0876 napisała:

> Nie , nie było . Wymiotowałam tylko tą kiełbasą .

No jasne, skoro nic innego nie jadłaś.
    • Gość: geez Re: Kiełbasa w opakowaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.11, 12:48
      Miałaś typowe objawy grypy żołądkowej, 3 dni przykrych dolegliwości. No, chyba że z tą kiełbasą już wcześniej coś było nie teges. Opakowanie musi spełniać surowe wymagania sanitarne i niemożliwe, aby coś "wyemigrowało" podczas zamrażania. A kiełbasę jako taką można mrozić z pewnością, u mnie często mrozimy jak mamy nadwyżki i to na kilka miesięcy ;)
      • kate0876 Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 15:03

• linn_linn Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 15:50
          Samo mrozenie nie daloby takiego rezultatu: tzn. gdyzby zapakowano produkt niezepsuty. Prawdopodobnie byla to kielbasa, ktrej juz nie dalo sie sprzedac. Mrozenie usypia wszystkie "swinstwa", ale podwyzszona temperatura daje haslo, ze "pora sie obudzic". No i wtedy sie zaczyna...
          • kate0876 Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 17:59
            O tym słyszałam , zastanawiam się ile ta kiełbasa mogła leżeć na sklepie ? Data na opakowaniu wskazywała na to ,że jest ważna .
            Kiedyś kupiłam też jakąś kiełbasę i okazało sie ,że i owszem ładnie wyglądała (jeszcze) , ale smakowała nie za fajnie , wyszło,że lodówka w której była kiełbasa w sklepie sprzedawana nie była nastawiona na odpowiednią temperaturę , co dało się we znaki kiełbasie .
            • linn_linn Re: Kiełbasa w opakowaniu 24.10.11, 20:00
              To jest kwestia zaufania do sklepu. Date wstawiaja w momencie pakowania, wiec nie ma pewnosci. Data waznoscie nie jest zreszta zadna gwarancja: produktu moze byc zepsuty przed i dobry po takiej dacie. A to, czy lodowki pracowaly prawidlowo, tego nigdy nie wiemy. Mrozonki mozna dokladnie ogladac, ale kielbase trudno ocenic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka