GoĹÄ: Karola IP: *.home.aster.pl 31.10.11, 16:17 Czy ktoś robił zrazy z mięsa wieprzowego zamiast wołowego? Jakieś sprawdzone przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 16:22 Ja robię z karkówki. Lekko zbijam plaster mięsa, kładę na niego plaster szynki, smaruję pesto z czerwonej papryki, harissą, daję kawałek boczku, opcjonalnie śliwkę węgierkę, albo prostokąt sera żółtego, zwijam, spinam, obsmażam na smalcu, albo oliwie, wrzucam do rondla, dolewam trochę wody i duszę do miękkości. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynykingus Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 19:07 Bardzo fajny przepis na zrazy wieprzowy. Wypróbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: parejko Re: Zrazy wieprzowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 21:51 Wygląda naprawdę obiecująco, nie omieszkam wypróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 19:21 Nie robiłam, ale jadłam - nieco dziwne... Były z mielonej wieprzowiny, z wnętrzem jak tradycyjne, czyli ogórek, cebulka i wędzona słonina. Nietypowe, bo właściwie pulpety to były, ale smaczne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alka Re: Zrazy wieprzowe IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.11, 22:58 pulpety i to takie dodatki miały w środku?? ciekawe... właśnie chyba zrobię zrazy z karkówki z takimi dodatkami tradycyjnymi Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 23:24 No miały takie dodatki - słowo! :-) Podejrzewam, że mięsko kotletomielone rozapłaszczono, położono pasek ogórka kwaszonego, cebulkę i pasek słoniny (innym razem był to boczek wędzony) i zawinięto w pulpet, żeby nic nie wylazło... potem obsmażono (chyba w mące, a może i w jajku najpierw, żeby się trzymało) i dalej krótkie podduszanko w sosie. Całkiem to niezłe było... I nazywało się zrazy wieprzowe, do sprawdzenia w restauracji w Milanówku :-) Nie mają tego w karcie, tylko pojawia się jako lunch w tygodniu... co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Czy "mięsko" to coś dla krasnoludków?ntxt 15.12.11, 09:36 Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Tak - dla tycich krasnoludków... 15.12.11, 14:52 ... pod maciupcim grzybkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: km Re: Zrazy wieprzowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 09:20 Robiłem zrazy ze schabu (środkowego). Do środka rolowałem kilka piórek cebuli, ćwiartkę ogórka kiszonego, kilka pasków papryki (czerwona, żółta, zielona) i plasterek pieczarki (z kapelusza o średnicy 10 cm). Po zawinięciu i związaniu nitką obtaczam w mące, obsmażam i duszę (czas duszenia zdecydowanie krótszy w porównaniu ze zrazami wołowymi). Pozdrawiam km Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Zrazy wieprzowe 15.12.11, 10:13 z szynki wieprzowej nadziane pokrojonym w kostkę boczkiem duszone w sosie węgierskim Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zyta Re: Zrazy wieprzowe IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 11:47 Zrazy, czyli nasze śląskie rolady robię tak samo z wieprzowiny, jak i wołowiny. Nadziewam tym samym. Czasami dodaję do wieprzowych troszkę suszonych pomidorów, a poza tym boczek wędzony, kiełbasa, ogórek kiszony, cebula. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Zrazy wieprzowe 15.12.11, 12:29 mozna je roznie nadziewac, do wieprzowych nie daje wedzonych dodatkow sa delikatniejsze jak wolowe, ale to zalezy tez tez od sosu jaki do nich podaje, Odpowiedz Link Zgłoś