Dodaj do ulubionych

Zrazy wieprzowe

IP: *.home.aster.pl 31.10.11, 16:17
Czy ktoś robił zrazy z mięsa wieprzowego zamiast wołowego? Jakieś sprawdzone przepisy?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 16:22
      Ja robię z karkówki. Lekko zbijam plaster mięsa, kładę na niego plaster szynki, smaruję pesto z czerwonej papryki, harissą, daję kawałek boczku, opcjonalnie śliwkę węgierkę, albo prostokąt sera żółtego, zwijam, spinam, obsmażam na smalcu, albo oliwie, wrzucam do rondla, dolewam trochę wody i duszę do miękkości.
      • jedynykingus Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 19:07
        Bardzo fajny przepis na zrazy wieprzowy. Wypróbuje.
      • Gość: parejko Re: Zrazy wieprzowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 21:51
        Wygląda naprawdę obiecująco, nie omieszkam wypróbować :)
    • beata_ Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 19:21
      Nie robiłam, ale jadłam - nieco dziwne... Były z mielonej wieprzowiny, z wnętrzem jak tradycyjne, czyli ogórek, cebulka i wędzona słonina. Nietypowe, bo właściwie pulpety to były, ale smaczne :-)

      • Gość: alka Re: Zrazy wieprzowe IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.11, 22:58
        pulpety i to takie dodatki miały w środku?? ciekawe... właśnie chyba zrobię zrazy z karkówki z takimi dodatkami tradycyjnymi
        • beata_ Re: Zrazy wieprzowe 31.10.11, 23:24
          No miały takie dodatki - słowo! :-)
          Podejrzewam, że mięsko kotletomielone rozapłaszczono, położono pasek ogórka kwaszonego, cebulkę i pasek słoniny (innym razem był to boczek wędzony) i zawinięto w pulpet, żeby nic nie wylazło... potem obsmażono (chyba w mące, a może i w jajku najpierw, żeby się trzymało) i dalej krótkie podduszanko w sosie. Całkiem to niezłe było... I nazywało się zrazy wieprzowe, do sprawdzenia w restauracji w Milanówku :-) Nie mają tego w karcie, tylko pojawia się jako lunch w tygodniu... co jakiś czas.
          • kosmopolitesiorbut Re: Czy "mięsko" to coś dla krasnoludków?ntxt 15.12.11, 09:36

            • beata_ Tak - dla tycich krasnoludków... 15.12.11, 14:52
              ... pod maciupcim grzybkiem.
    • Gość: km Re: Zrazy wieprzowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 09:20
      Robiłem zrazy ze schabu (środkowego).
      Do środka rolowałem kilka piórek cebuli, ćwiartkę ogórka kiszonego, kilka pasków papryki (czerwona, żółta, zielona) i plasterek pieczarki (z kapelusza o średnicy 10 cm). Po zawinięciu i związaniu nitką obtaczam w mące, obsmażam i duszę (czas duszenia zdecydowanie krótszy w porównaniu ze zrazami wołowymi).
      Pozdrawiam
      km
    • ag.gu Re: Zrazy wieprzowe 15.12.11, 10:13
      z szynki wieprzowej nadziane pokrojonym w kostkę boczkiem duszone w sosie węgierskim
    • Gość: zyta Re: Zrazy wieprzowe IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 11:47
      Zrazy, czyli nasze śląskie rolady robię tak samo z wieprzowiny, jak i wołowiny. Nadziewam tym samym. Czasami dodaję do wieprzowych troszkę suszonych pomidorów, a poza tym boczek wędzony, kiełbasa, ogórek kiszony, cebula.
      • mhr2 Re: Zrazy wieprzowe 15.12.11, 12:29
        mozna je roznie nadziewac, do wieprzowych nie daje wedzonych dodatkow
        sa delikatniejsze jak wolowe, ale to zalezy tez tez od sosu jaki do nich podaje,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka