Dodaj do ulubionych

placki placki placki pomocy !

IP: *.range109-148.btcentralplus.com 15.11.11, 16:36
Witam

jaki polecacie najlepszy robot kuchnny do robienia plackow, wliczajac najdrozszy sprzet, uzywalem dotychczas kilku malakserow i zawsze spore kawalki ziemniakow przedostawaly sie do miski, pozatym moc niektorych z nich byla dosc slaba

uzywal ktos robota Magimix do tarcia ziemniakow ?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 16:52
      Polecam zwykłą ręczną tarkę. Z żadnego malaksera, ani robota placki tak nie smakują, no i kawałki ziemniaków nie wpadają do miski.
      • ewa9717 Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 17:29
        Fakt, te własnoręcznie tarte są najsamczniejsze. Ale zdarza mi się i takie malakserowe robić. Jeśli nawet jakiś kawałek kartofla uchowa się w całości, nie jest problemem wyjęcie go z miski czy nawet zdjęcie z patelni po wylaniu porcji ciasta na kolejny placek. Do łba by mi nie strzeliło z takiego powodu kupować jakąś superhiperiwogóle ;) maszynerię.
    • kosmopolitesiorbut Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 17:25
      Najprostszy i najtańszy: zwykła tarka do warzyw lub maszynka do mięsa z otworami sitka 5 mm i odrobina wrednej, samczej siły.
    • Gość: placki Re: placki placki placki pomocy ! IP: *.range109-148.btcentralplus.com 15.11.11, 18:27
      powinienem bardziej sprecyzowac ;)

bede musial trzec sporo ziemniakow, wiec recznie odpada i nie bede mial czasu by za kazdym razem wylawiac kawalki

moze znajdzie sie ktos kto ma komercyjne rozwiazanie ;)

• kosmopolitesiorbut Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 18:36
        Nie ma takiego. Albo jakość albo ilość. Ilość zawsze da w tyłek jakości.
      • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 19:53
        Mechaniczna pomarańcza ;)
        Tak mówimy na elektryczną maszynkę do mięsa z "tym czymś na końcu" do ziemniaków. Żaden robot-obibok nie daje jej rady.
        No i samodzielnie wybrane mięso, zmielone tak, jak się lubi - kolosalna różnica w stosunku do kupnego miel. wieprz.-woł. ;)
        I bułka tarta.
        Taka maszynka to mus! ;)
        • kosmopolitesiorbut Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 20:16
          Tu chodzi o placki ziemniaczane a nie o kotlety mielone...
          • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 20:21
            Ja tylko napisałam, że maszynka najlepiej mieli ziemniaki na placki. imho. Lepiej, niż robot i bezpieczniej/szybciej/bezwysiłkowiej ;), niż tarka ręczna.
            Poza tym ma wartość dodaną: mieli mięso, bułkę, prasuje i odprowadza dzieci do szkoły.
            Chodzi o usprawiedliwienie wydatku :)
            • Gość: SMIECHU WARTE Re: placki placki placki pomocy ! IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 15.11.11, 20:36
              ja robie placki raz na rok , nie babram sie recznie bo robi to za mnie sokowirowka ,po oddzieleniu soku i miaszu (jak na soki) lacze wszystko w kupe ,doprawiam i mam robote wykonana w 5 minut , bez cudownych maszyn ( uzywanych raz w roku ) co zagracaja nasze szafki i piwnice - smacznego
            • kosmopolitesiorbut Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 20:36
              Z całym szacunkiem - dokonałaś skrótu myślowego. Zresztą nieważne. Pozdrawiam.
              • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 20:38
                Dokonałam, racja :)
                Dobrze, ze żywota nie dokonałam i jeszcze sobie paredziesiąt lat placki pojem! :D
            • trypel Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 20:40
              Funny nie licz na to.
              w skali 1-10 poczucie humoru na tym forum oscyluje wokół minus 3

strasznie poważnie to gotowanie traktują - zero zabawy
              • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 20:56
                Przecież zabawa jest, jak sobie linie popularne ;) zetrzesz na tarce na amen, no co Ty! ;)

E, nie jest źle :)
                • beata_ Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:03
                  funny_game napisała:

> Przecież zabawa jest, jak sobie linie popularne ;) zetrzesz na tarce na amen, n
                  > o co Ty! ;)
                  >
                  > E, nie jest źle :)

Co tam linie! Te panie od długich paznokci, to dopiero mają zabawę... yyyy, znaczy ich rodzina/goście mają - one mają linie popularne nienaruszone :D
                  • trypel Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:17
                    milion lat temu mój idol Al Bundy zamawiał hamburgery przez telefon na urodziny bodajże.
                    Tekst brzmiał tak:
                    - 30 hamburegrów
                    -........
                    - pasuje, ile?
                    -............
                    - co?!?! ile?!?! a nie możecie dołozyc wiecej paznokci i pazurów???

a'propos tych paznokci długich
              • kosmopolitesiorbut Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 20:57
                trypel napisał:

> Funny nie licz na to.
                > w skali 1-10 poczucie humoru na tym forum oscyluje wokół minus 3
                >
                > strasznie poważnie to gotowanie traktują - zero zabawy

Humoru szukaj na Joe Monsterze. Będziesz mieć +10.
                • trypel Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:13
                  humoru szukam wszedzie i

zycie z humorem jest przyjemniejsze - gotowanie również :) spróbuj kiedys
                • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:24
                  Placki są dobre, a Wy tak jakoś się denerwujecie ;)
                  Wiecie, że na elektroniczną perkusję się kiedyś mówiło per placki?
                  O, taką:
                  www.e-music.com.pl/images2/dm6_kit_1200x750.jpg$w=700.jpg
                  • beata_ Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:27
                    A ktoś mówił, że są złe? :-)
                    Taż pracujemy nad ich ubogaceniem :-)))

ps
                    placki mówiła się też (i chyba nadal mówi) na to takie od krowy, podobne do spaskudzonego szpinaku
                    • trypel Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:29
                      dlatego własnie nie umiem sie przekonać do szpinaku - trauma poprzedszkolna (jak placki od krowy tylko rzadsze)
                      • beata_ Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:36
                        Iiiii tam, da się przełamać - też tak miałam, a teraz szpinak uwielbiam! :-)
                        No dooobra, nic na siłę, ale jak się kiedyś odważysz chociaż skubnąć, to raczej nie pożałujesz -byle tylko NIE BYŁ właśnie spaprany...

Tego Ci życzę i trzymam kciuki :-))
                      • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:40
                        Masz śliczny szpinakowy wątek kilka pięter niżej i ważne rady: nie przegotowywać czy nie przesmażać za bardzo szpinaku (mówimy tylko o świeżym), a bejbi-szpinaku to już w ogóle, doprawiać nieco mocniej.
                        Jedno z moich ulubionych szpinakowych dań:
                        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94518570,94518570,0,2.html?v=2
                        Ostatnio raczej bez sera.
                        I chrzan, z lenistwa też od razu gotowy z wasabi.
                        • trypel Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:45
                          niereformowalne
                          moja konkubina wychodzi z siebie szpinakowo a ja jak do jeża
                          próbuje i nic.

ale ona nie lubi salcesonu wiec kwita :D
                          • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:47
                            Gdybyś czytał forum Wnętrza Mieszkań, to byś wiedział, co to jest salceson i że tego się nie je :)
                            • trypel Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:52
                              gdybyś czytała wspomnianego JoeM to wiedziałabyś co ma 8 nóg i walczyło pod Grunwaldem

PS a do robienia placków Z uzywam ręcznej tarki bo lubie kawałki ziemniaków w plackach :D a pare lat temu zgrzeszyłem i uzyłem placków w proszku knorra :D
                              • beata_ Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 22:02
                                trypel napisał:

[...]
                                > PS a do robienia placków Z uzywam ręcznej tarki bo lubie kawałki ziemniaków w p
                                > lackach :D a pare lat temu zgrzeszyłem i uzyłem placków w proszku knorra :D

I to jest prawidłowe podejście, tylko na rzaczone popularne i pazury trzeba uważać :-))
                                Ja tam trę "bezpiecznie" - zostaje mi na tyle duży kawałek, że do linii nie dochodzę (paznokcie noszę krótkie!) i na tyle mały, że nie żal go wyrzucić :-)))
                                • trypel Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 22:12
                                  kawałki tez są OK. mozna wrzucić i usmażyc. Oczywiscie jak fi kawałka jest mniejsze niż fi patelni
                                  • beata_ Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 22:15
                                    nie-no, przeważnie nawet cały kartofel ma mniejsze fi niż patelnia :-))
                          • beata_ Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 21:58
                            trypel napisał:

> niereformowalne
                            > moja konkubina wychodzi z siebie szpinakowo a ja jak do jeża
                            > próbuje i nic.
                            >
                            > ale ona nie lubi salcesonu wiec kwita :D

Coś w tym może być... ja też nie zjem salcesonu za nic! Może szpinak wyklucza salceson i odwrotnie?
                            Funny - Ty jak? Znaczy względem tego salcesonu :-)
                            • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 22:04
                              Ja nie.
                              Wujek był bajkooowiadaczem i najbardziej lubił, jak się dzieci bajek bały. Opowiadał o salcesonie w którym było oko i takie tam i jakoś nie mogę ;)
                              • beata_ Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 22:13
                                Czyli jednak jak szpinak, to nie salceson... :D

Dobra - wystarczy tego off-topowania... robi się gorąco, tam niżej :-)
            • roseanne Re: placki placki placki pomocy ! 16.11.11, 13:43
              a proso tez gotuje? :)

zamiast odprowadzania , oczywiscie

pokaz zdjecie owego cuda, prosze
              szukam zamiennika dla mojej korbkowej, ktorej nie mam gdzie przykrecic w nowym lokum
              • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 17.11.11, 11:34
                To jest staroć Zelmer 686.5 z linii Dorota.
                • roseanne Re: placki placki placki pomocy ! 17.11.11, 13:35
                  no tak, zelmer mi nie dostepny :(
                  • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 17.11.11, 13:44
                    Dlaczegóż?
    • Gość: placki Re: placki placki placki pomocy ! IP: *.range109-148.btcentralplus.com 15.11.11, 22:01
      interesujacy ten przepis na nalesniki ze szpinakiem, tylko za duzo chrzanu, albo chrzan albo wasabi, ale tego drugiego to odrobina bo to najmocniejsza odmiana chrzanu. Od siebie dodam; w tej wersji zalalbym jeszcze te nalesniki sosem koperkowym, albo serowo koperkowym, zamiast posypywac serem i rowniez tak calosc zepiekac pozatym szpinak dobrze komponuje sie z roznymi serami jako nadzienie nalesnikow, np. z serem ricotta, parmesanem i wszystko zapiekane w sosie beszamelowym posypanym mozzarela...

a wracajac do watku to wlasnie kupilem jeden z robotow Magimix, wiec go jutro przetestuje

kazde danie zrobione i podane w warunkach domowych ma swoj magiczny smak, ale w tym wypadku niestety musze zorganizowac cala produkcje plackow, stad raczej domowe sposoby przygotowania sie nie przydadza
      • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 15.11.11, 22:06
        Życzę powodzenia i smacznego i frajdy :)
        • Gość: placki Re: placki placki placki pomocy ! IP: *.range109-148.btcentralplus.com 15.11.11, 22:08
          dzieki ;)
      • trypel jeden Magimix na jednego placka 15.11.11, 22:07
        więc kupujmy Magimixy kartonami
        i tym optymistycznym hasłem zwiększyłem skuteczność dyskretnej reklamy internetowej o jakieś 3856%
        • funny_game Re: jeden Magimix na jednego placka 15.11.11, 22:19
          Ty mi nie mów...
          Bo ja chcę nóż na gwiazdkę i raz, że nie wiem, czy wypada chcieć dostać nóż ;D, a dwa, że chciałam popytać o ceramiczne i nie tylko zresztą. A wyjdę na produkt placek męta :(
          Ale czy nóż ceramiczny może się stłuc?
          • trypel rambo placek ment 15.11.11, 22:23
            kup sobie nóż Rambo (Johna) jak masz dużą kuchnię to podstawa bo on ma KOMPAS i sie nigdy nie zgubisz!!!!
            • funny_game Re: rambo placek ment 15.11.11, 22:35
              Poziom abstrakcji wątku osiąga poziom plackowy głowy. Kryć się! ;D
          • beata_ Re: jeden Magimix na jednego placka 15.11.11, 22:28
            Nie wiem, czy może się słuc, ale może się ułamać (czubek), jak będziesz takim nożem zadźgiwać nianię... Wiem, bo pokazywali na CSI Miami! :-))
            • funny_game Re: jeden Magimix na jednego placka 15.11.11, 22:36
              Ten wątek zwariował i to Wasza wina ;)
              • beata_ Re: jeden Magimix na jednego placka 15.11.11, 22:49
                Wiem, już o tym wspomniałam wyżej :-)
                Tylko patrzeć, jak nas obleci!

Proponuję placki w dłoń i... chodu !!!
                • Gość: placki Re: jeden Magimix na jednego placka IP: *.range109-148.btcentralplus.com 15.11.11, 23:06
                  trypel jeszcze nie powiedziane czy sie sprawdzi, jak nie to go oddam i poszukam innego rozwiazania, taki byl cel tego watka, ktory nieco zszedl z toru ;)

noz ceramiczny... rozni sie w praktyce od stalowych?
          • Gość: FRANKA Re: jeden Magimix na jednego placka IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 17.11.11, 21:19
            ceramiczny tez moze sie stluc ,jak bedziesz nim rzucala o podloge ,mam 3 noze ceramiczne juz dosc dlugo i jakos mi jeszcze nie upadl ,kroje wszystko jak leci i nie przejmuje sie ze moze mu sie cos stac ,to tak samo jak z moimi garnkami i patelnia szklana vision z lat 80 ,do tej pory sa jak nowe i nigdy zaden sie nie potrzaskal ,dziecko ma juz 34 lata a gary wciaz te same szkane i jak nowe ,--powodzenia w zakupie (na zachodzie kupisz noze za marne grosze )
    • alhena Re: placki placki placki pomocy ! 16.11.11, 10:28
      Ja polecam maszynkę do tarcia ziemniaków produkcji litewskiej. Jest niezawodna, używamy od lat.
      • qubraq Re: placki placki placki pomocy ! 16.11.11, 15:38
        alhena napisała:

> Ja polecam maszynkę do tarcia ziemniaków produkcji litewskiej. Jest niezawodna,
        > używamy od lat.

Skoro sie chwalimy to i ja sie pochwale maszynką do tarcia ziemniaków jeszcze mojej babci z poczatku XX wieku - to taka tarka zwinieta w cylinder z masywną osą wyprowadzona z jednego boku i wlożona do obudowy no i korbka... :-) mam takie trzy maszynki - kazda do tarcia czegos innego ale lepiej to robi nasz Zelmer z taka tarką cylindryczną jak w tych moich ręcznych, nasadzaną na "werk" maszynki do mięsa; taką chyba miala Funny_game na mysli pisząc "mechaniczna pomarańcza" :-)
        • funny_game Re: placki placki placki pomocy ! 17.11.11, 11:36
          A Zelmer, stary, ale jary :)
          Do tarcia ziemniorów ma specjalną tarkę oraz plastikową tubę na tarkę.
    • mhr2 jezeli masz duza rodzinke to cos takiego pomoze, 17.11.11, 11:49
      Gość portalu: placki napisał(a):

> uzywal ktos robota Magimix do tarcia ziemniakow ?

i musi byc,
      na 4ry osoby to mozna i warto zrobic to recznie no i jak sie napracujesz
      to lepiej smakuje

• janksy Re: placki placki placki pomocy ! 17.11.11, 13:50
      Placki zawsze na tarce ręcznej - inne są poprostu gorsze, a przy okazji można swojego faceta zaciąnąć do kuchni i spędzić kilka fajnych chwil.
      • Gość: kaska Re: placki placki placki pomocy ! IP: *.w86-200.abo.wanadoo.fr 20.11.11, 19:55
        A mnie najbardziej smakuja jak jem u kogos.Bez problemow tarte recznie,czy przez maszyne.Sprobujcie,mam chyba racje i w chacie nie smierdzi.
    • vandikia Re: placki placki placki pomocy ! 17.11.11, 16:08
      no niestety ale moim zdaniem najlepsza jest silna rączka i zwykła tarka
      • Gość: placki Re: placki placki placki pomocy ! IP: *.range86-183.btcentralplus.com 21.11.11, 01:41
        no to zapraszam, 20kg ziemniakow czeka do starcia... ;)

szukalem sposobu na zrobienie plackow w restauracji, nie w domu ;)
        • Gość: ...albo.nie... Re: placki placki placki pomocy ! IP: *.lupro.net 21.11.11, 07:32
          Kiedy w domu było więcej osób do wyżywienia, masę na placki ziemniaczane przygotowywałam w dzbanku miksera. Kroiłam ziemniaki w kostkę. Na dno dzbanka wlewałam 2-3 jajka, na to ziemniaki. Mikser kręcił, ja miałam całe palce i nie było niestartych kawałków ziemniaków do wybierania. Aby następną partię ziemniaków mikser kręcił bez wysiłku, zawsze zostawiałam trochę startej masy z poprzedniego miksowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka