Dodaj do ulubionych

Menu na wieczór panieński

27.11.11, 22:59
Przejrzałam 4 strony wątków, które wyskoczyły, jak przeszukałam forum, ale albo nie było tam wiele konkretnych postów, albo nie to o co mi chodzi...
W przyszłą sobotę przyjaciółka organizuje mi wieczór panieński u siebie w mieszkaniu. Bedzie ok. 15-17 osób. Obiecałam że nie będę wszystkiego wiedzieć, ale pomogę w przygotowaniu jedzenia. Macie jakieś pomysły na tanie, szybkie jedzonko dla tylu osób?? Mamy do dyspozycji niewielką kuchenkę (to kawalerka wiec to raczej taki aneks kuchenny). Będą trzy ciężarne kobitki ;)

Z tego, co przychodzi mi do głowy to:
-małe kanapeczki kolorowe z pastami i warzywami
-koreczki
-sałatki (grecka, cezar, z kurczakiem i winogronami)
-deska serów z winogronami i orzechami
-oczywiście wszelkie chipsy, paluszki, bakalie jako przegryzki.

Pytanie co na ciepło? Czy to nie jest takie "socjalistyczne menu"? Ile jedzenia tzreba przygotować na taką ilość osób? Ja będę pić wino bezalkoholowe, ale dziewczyny pewnie nie pogardzą alkoholem, więc musi być też coś konkretnego. Może jakaś zupa-krem podawana w małych kubeczkach? Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: l Re: Menu na wieczór panieński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 23:07
      to nie socjalistyczne menu ale widać i Tobie nie do końca to gra
      to menu sztampowe po stokroć
      do kitu a nie na specjalną okazję

zupa krem pod alkohol? litości

napisz jaki budżet masz i czy planujesz stół szwedzki
    • kk345 Re: Menu na wieczór panieński 27.11.11, 23:55
      Zdajesz sobie sprawę, ile kanapek musisz naprodukować na 15-17 osób? Lepiej idź w stronę dan jednogarnkowych, łatwych do podzielenia i podgrzania- bogracz, chilli, bigos czy leczo, do tego bagietki, jako przegryzki do alkoholu małe przekąski typu paluszki, sałatki i może blacha ciasta
      • 83kimi Re: Menu na wieczór panieński 27.11.11, 23:59
        Popieram. Na takich imprezach dobrze sprawdzają się też różne dipy (guacamole, hummus, pikantny pomidorowy, czosnkowy itp.) + różne przegryzki typu krakersy, świeże warzywa.
        • 83kimi Re: Menu na wieczór panieński 28.11.11, 00:00
          A i jeszcze jedno. Wg mnie zupa krem pasuje. Najlepiej na samym początku, żeby się trochę rozgrzać. A potem różne przegryzki i alkohol.
          • kocila Re: Menu na wieczór panieński 28.11.11, 00:16
            Zamiast kanapek, idealnie sprawdzi się tort kanapkowy. Tutaj moja wersja. Na 11 osób robiłam wielkość 3x3, 4 warstwy.
            Do tego jakieś dipy i pasty. Zrób też dobry smalec ze skwarkami, cebulą i majerankiem (czy co tam lubisz), do tego ogórasy i wiejski chleb (tak wiem, niby panienki nie jedzą takich rzeczy, ale po 2 kieliszkach będą pierwsze;)
            Z innej beczki, to można tez pomyśleć o tematycznym jedzeniu. Urządzałam kiedyś wieczór panieński w stylu hiszpańskim i zrobiłyśmy mnóstwo świetnych tapas : krewetki smażone z chili, paelle, ziemniaki pieczone, dużo oliwek, ser i więcej nie pamiętam, ale każda coś ze sobą przyniosła i jedzenia było pełno.
    • Gość: Marek Re: Menu na wieczór panieński IP: *.37.202.71.dyn.user.ono.com 28.11.11, 00:30
      Jedna z propozycji (raczej dwie):

forum.gazeta.pl/forum/w,77,108035298,108038547,Re_kuchnia_hiszpanska_ratunku_o_rety_.html

2-3 pólmiski kazdegoo rodzaju. Szybkie i latwe w przygotowaniu, tanie, obfite, atrakcyjne i smaczne. Moga byc na zimno lub cieplo.
      • sposobuzycia Re: Menu na wieczór panieński 28.11.11, 08:48
        Menu sztampowe, ale łatwe w przygotowaniu ;) Rzeczywiście, może zmierzymy się z jakimś makaronem z oryginalnym sosem (np sos w 3 smakach, żeby każdy mógł sobie wybrać), czy gulaszem (robię pyszny, że o tym nie pomyślałam ;P)

No włąśnie - ile trzeba przygotować jedzenia? Jak to przeliczyć? 300 g na osobę? 500?
        O zupie kremie czy barszczyku myślałam, żeby właśnie rozgrzać dziewczyny na wejściu.
        Ale równie dobrze może być grzaniec :)
        A co myślicie o czekoladzie na gorąco z piankami marshmallow albo bitą śmietaną? To takie typowo babskie chyba :P
        • sposobuzycia Re: Menu na wieczór panieński 28.11.11, 09:18
          A może risotto na danie główne, jakiś barszczyk do popicia na ciepło z czymś do przegryzienia (pasztecik, krokiecik).

Ciasto francuskie na słodko i słono i ostro (małe kwadraciki z różnymi dodatkami - owocami, warzywami, szynką i serem, z ostrymi przyprawami.

Banany w cieście kokosowym na słodką ciepłą przekąskę.

Flan czekoladowy.

A do tego tradycyjne kanapeczki, koreczki i słone przekąski.
          • kk345 Re: Menu na wieczór panieński 28.11.11, 16:37
            Menu zakładające pierdyliard roboty z maleńkimi przystaweczkami, ale skoro lubisz się z tym bawić i nie przeszkadza Ci ograniczone miejsce w kuchni, to czemu nie...
            • aguacate Re: Menu na wieczór panieński 29.11.11, 00:22
              Super patentem na domowe imprezy sa slone muffiny. Robi sie szybko, jest przegryzka i jest sycaco (pod alkohol ;) ) i jest troche zaskakujace.

Z serem plesniowym:
              pannakota.pl/2008/02/15/muffinki-z-oliwkami-i-serem-gorgonzola/
              Z suszonymi pomidorami:
              pannakota.pl/2008/03/19/muffinki-z-feta-i-suszonymi-pomidorami/
              Z ziolami (i inne party food)
              aguacatewkuchni.blox.pl/2009/08/Party-food.html
              • gingers73 Re: Menu na wieczór panieński 29.11.11, 12:10
                - muffinki
                - małe pizzerinki do popicia barszczyk
                - pierniczki domowej roboty
                - lody
Inne wątki na temat: