Dodaj do ulubionych

cannelloni

IP: *.toya.net.pl 08.12.11, 10:48
Dziewczyny czy robiac cannelloni zawsze wczesniej podsmazacie mieso? Praktycznie w kazdym przepisie widze ze tak, kiedys robiac podsmazylam i to mieso strasznie mi sie rozwalalo z rurek, poza tym bylo suche. Nie wiem co robie zle, a moze poprostu nie podsmazac
Obserwuj wątek
    • anthonyb Re: cannelloni 08.12.11, 11:05
      Cannelloni nie nadziewa sie samym podsmazonym miesem.
      Musisz je wymieszac z beszamelem i stratym parmezanem.
      W Kampanii podsmazone i ostudzone mieso miesza sie z ricotta, stratym parmezanem i surowym jajkiem i pokrojona w kosteczke mozzarella. Wtedy sa naprawde smaczne.
    • toya666 Re: cannelloni 08.12.11, 12:25
      Ja robię farsz do cannelloni. Podsmażam mielone mięso, cebulkę, pieczarki, dodaję przecier pomidorowy (taki lejący a nie koncentrat) i przyprawiam. Duszę przez chwilę, czasem dodaję pokrojoną w kostkę paprykę.
      Farsz studzę, bo inaczej można się nabawić niezłych bąbli na palcach :P

      Rurki nadziewam, zalewam sosem pomidorowym lub beszamelem i siup do piekarnika. Sos musi być troszkę wodnisty, bo inaczej makaron Ci wszystko wsiąknie i całe danie będzie bardzo suche. Piekę pod folią aluminiową. Odkrywam tylko na ostatnie kilka minut.
    • coralin Re: cannelloni 08.12.11, 17:06
      Dawno nie robiłam canelloni, ale te mięsne miały sos bolognese. To u mnie jest dość czasochłonny sos, dlatego jeśli już robię to staram się ciut więcej żeby choć 2 porcje zamrozić.
      Najpierw cebula zeszklona na oliwie, potem mięso, przecier pomidorowy, czosnek, zioła i duszenie godzinę. Wychodzi bardzo gęsty, ale jest superaromatyczny. Jeśli robimy lasagne czy cannelloni przy takim sosie beszamel musi być rzadszy. Sos taki nadaje się również do makaronu bez zapiekania, do mussaki.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka