Dodaj do ulubionych

zapiekanka cebulowa - przepis???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 12:34
Witam! mam pytanie, czy ktoś z Forumowiczów ma przepis na zapiekankę cebulową? Wiem, ze takich przepisów jest mnóstwo, ale takiego jak chciałam, nie znalazłam:( Otóż daaawno temu robiło sie ją u nas w rodzinie, ale teraz juz nikt nie pamięta przepisu. z tego co pamietam, na spod blachy kladlo sie ciasto podobne jak na pizze, ktore wczesniej roslo jakis czas. a na wierzch cebule, duszona chyba na patelni z olejem i jakimis przyprawami. Chyba nic sie nie dodawalo wiecej do tego farszu, byla taka klasyczna, a super smakowala. Jeśli ktoś ma przepis na cos podobnego, byłabym wdzięczna. pozdraiwam
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Cebularze. 14.12.11, 12:42
      www.google.pl/search?q=cebularze&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
    • mi_nutka3 Re: zapiekanka cebulowa - przepis??? 14.12.11, 23:57
      Zapraszam na lubelszczyznę u nas tego dobra pod dostatkiem:) Pamiętam jak pojechaliśmy na wybrzeże i zapytaliśmy w jakimś sklepiku w gdyni o cebularze właśnie. Mina sklepowej - bezcenna:) Dopiero później zdaliśmy sobie sprawę, że oni po prostu nie znają tego przysmaku. Natomiast u nas jest do kupienia dosłownie w każdym sklepie. W różnych wersjach - np. z makiem i serem lub z innymi dodatkami np. jak do pizzy. Bo cebularz to w zasadzie taka zubożała wersja pizzy.
      • kosmopolitesiorbut Re: zapiekanka cebulowa - przepis??? 15.12.11, 05:44
        Cebularze w Gdyni kupisz w każdej piekarni. U nas takie wypieki kupuje się świeże. A taki stan w normalnych sklepach nie jest łatwo utrzymać. Jak potrzebuję podzelować but to idę do szewca a nie punktu, w którym jednocześnie dorabia się klucze, ostrzy noże i prowadzi usługi zegarmistrzowskie.
        • mi_nutka3 Re: zapiekanka cebulowa - przepis??? 15.12.11, 15:11
          kosmopolitesiorbut napisał:

> Cebularze w Gdyni kupisz w każdej piekarni.
          Babka z tamtego sklepu zdawała się naprawdę nie wiedzieć o czym mowa. A było to punkt z pieczywem. W spożywczaku też nie wiedzieli o co chodzi i zaproponowali nam coś w rodzaju pizzo - zapiekanku - była ohydna. Ale to było jakieś 4-5 lat temu, może się coś od tamtego czasu zmieniło, nie mam pojęcia. Albo nas Ci ludzie w bambuko zrobili:) No chyba że u Was cebularze są dostępne TYLKO w piekarniach.

U nas takie wypieki kupuje się świe
          > że. A taki stan w normalnych sklepach nie jest łatwo utrzymać.
          U nas również kupuje się świeże. Czemu twierdzisz że w normalnych sklepach nie łatwo jest o świeże pieczywo? Przecież dostawy pieczywa są codziennie (również w niedzielę). A nie sprzedane pieczywo idzie do zwrotu, do dostawcy. Wiem, bo pracuję w sklepie od kilku lat. Wiadomo, że różnie to bywa, czasem ktoś chce nam wcisnąć coś nieświeżego, starego. Ale w przypadku pieczywa łatwo dostrzec czy jest świeże czy wczorajsze. Wtedy szukamy innego sklepu. Jeżeli masz bliżej do piekarni to zrozumiałe, że idziesz tam zamiast do sklepu, ale tak naprawdę nie ma żadnej różnicy.

Jak potrzebuję
          > podzelować but to idę do szewca a nie punktu, w którym jednocześnie dorabia się
          > klucze, ostrzy noże i prowadzi usługi zegarmistrzowskie.
          Nie wiem jak w gdyni, ale u nas niektóre piekarnie mają też punkty, w których sprzedają TYLKO swoje pieczywo jeśli to takie ważne dla CIebie. I w tym przypadku tym bardziej nie ma różnicy czy to będzie piekarnia czy taki punkt sprzedaży. Wychodzi na jedno.
          • kosmopolitesiorbut Re: zapiekanka cebulowa - przepis??? 15.12.11, 20:00
            Ja na w Lubelskiem nie będę szukał świeżych ryb morskich, ale w Trójmieście jak zachce mi się kupnego cebularza czy nawet prawdziwego oscypka, to bez większego problemu kupię. Ot tak zwyczajnie wychodząc z domu na jakiś kwadrans. I tyle.
    • Gość: ola Re: zapiekanka cebulowa - przepis??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 13:45
      Dziękuję za odpowiedzi! Ja Lubelszczyznę uwielbiam, a o cebularzach zapomniałam, aż wstyd! Wpisywałam w necie 'zapiekanka cebulowa'. No to już wiem, co będzie na kolację:) A zmieniając trochę temat, jakie znacie jeszcze potrawy typowe dla Lubelszczyzny?
      • kosmopolitesiorbut Re: zapiekanka cebulowa - przepis??? 15.12.11, 13:56
        Rozumiem, że dopadła Cię cenzura na googla?
        zapiecek.wordpress.com/category/smaki-lubelszczyzny/
        • Gość: gość Re: zapiekanka cebulowa - przepis??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 22:51
          Na Lubelszczyźnie w każdym sklepie kupić mozna pierogi z soczewicą,są też bułki z soczewicą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka