Dodaj do ulubionych

Ser Stary Olęder

IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 16:58
... z Biedronki
Kupiłam zachęcona opiniami- faktycznie jest pyszny.
Myślałam, że to ser w plasterkach, a on w całości na tacce.
Do czego używacie- ma być potarty na chleb, zapiekankę? Nigdy nie miałam do czynienia z serem dojrzewającym.
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: Ser Stary Olęder 11.01.12, 17:05
      Ja przede wszystkim delektuję się jego smakiem jedząc go solo. Super smakuje mi z moim chlebem na zakwasie. Myślę, że do zapiekanki byłby ok. tak samo do dań włoskich z makaronami.
      • Gość: sylwia Re: Ser Stary Olęder IP: *.171.13.114.static.crowley.pl 11.01.12, 17:14
        czy to jest jakaś podróbka sera Old Amsterdam?
        • anel_ma Re: Ser Stary Olęder 12.01.12, 10:39
          wydaje mi się, ze toraczej jak Rubin, albo Bursztyn - to nie ten sam producent?
      • Gość: krak Re: Ser Stary Olęder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 21:43
        Potwierdzam, ze swojskim chlebusiem żytnim posmarowanym swojskim masełkiem i popite fajnym czerwonym winem. kanapki na kolację, że hej! Aż dziw, że produkt z biedronki...
    • coralin Re: Ser Stary Olęder 11.01.12, 17:57
      Ja uwielbiam tego typu sery solo.
    • pomarola Re: Ser Stary Olęder 12.01.12, 08:53
      Jadam go solo, nawet bez pieczywa - jest pyszny, ma świetny smak i strukturę: twardawy, zwarty. Kiedyś użyłam go "w roli" parmezanu, tzn. utarłam i posypałam spaghetti - ujdzie, gdy się nie ma parmezanu pod ręką, ale raczej słabo się nadaje. Jest za miękki i "ciągnie się" pod wpływem ciepła.
    • pieskuba Re: Ser Stary Olęder 12.01.12, 11:21
      Całkiem sam, pokrojony w słupki. Uwielbiam :o)
      • aqua48 Re: Ser Stary Olęder 12.01.12, 11:30
        Też pożeram solo, w słupkach. Albo słupek sera zawinięty w plaster szynki. Smakiem przypomina nieco francuski tomme, ktory uwielbiam.
    • princesswhitewolf Re: Ser Stary Olęder 12.01.12, 12:05
      tych serow dlugodojrzewajacych za wiele na rynku polskim nie mamy.... niestety
      • jagoda85 Re: Ser Stary Olęder 12.01.12, 12:43
        Fakt, ale coś już jest, bo i carski, rubin, bursztyn, i stary olęder. Lepsze to niż seropodobne wyroby.
        • coralin Re: Ser Stary Olęder 13.01.12, 16:44
          Nadal zakup dobrych serów wiąże się z wyprawą czasem na drugi koniec miasta. Na osiedlu mam kilka dobrych sklepów z fantastycznymi wędlinami. Z serami mizeria. Jakby nie patrzeć B. ze stałą ofertą Starego Olędra jest nie do pobicia. Ciekawe na ile starczy ambicji. Ze 3 lata temu ambitnie okoliczny Carrefour miał ofertę dobrych serów. Prawie nikt nie kupował, sprzedawali za bezcen. Podobnie było z ofertą portugalskich serów z B. Francuskie zeszły chyba szybko. Jak na ironię były gorszej jakości od portugalskich. Podobnie z winami.
          • Gość: genny Re: Ser Stary Olęder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 17:23
            Gdzie, Coralin, powiedz gdzie są dobre wędliny?! Jeśli w Warszawie ...
            • coralin Re: Ser Stary Olęder 13.01.12, 17:45
              Nie w Warszawie. W moim mieście, na osiedlu takich miejsc jest naprawdę sporo. Część z tych wędlin nie jest w stałej sprzedaży tylko trzeba na nie trafić. Ale jak nie trafisz to pyszna alternatywa też jest. Żałuję, że tak szybko znikają (w sensie, że już ich sklep nie zamawia) niewyględne, a pyszne wędliny.
              • Gość: genny Re: Ser Stary Olęder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 22:39
                No to żałuję. Ale smacznego :)
                • coralin Re: Ser Stary Olęder 14.01.12, 10:23
                  Trochę dobrej żywnosci jest w moim regionie. Za wędlinami, twarogami nie trzeba się nachodzić. Ja kupuję na osiedlu lub na trasie do pracy. Niektóre miejsca-budki maja taką renomę, że przed świętami lepiej nie zaglądać, bo kolejki ogromne. Dzięki temu buntowi (precz z kolejkami) odkryłam w średniej wielkości sklepie pyszną polędwicę w czosnku i ziołach, lekko tylko uwędzoną. Była to najlepsza wędlina na świętach. Niestety nie mają jej w stałej sprzedaży. Sklep nie za duży i sieciowy i wątpię, by ekspedientka przekazała szefostwu pytania o ten produkt. Z serami jest gorzej. W okolicach produkuje się sery kozie dojrzewające i różne inne cuda, ale tego w sklepach nie ma i trzeba się nachodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka