Dodaj do ulubionych

chleb samemu pieczony

06.02.12, 12:05
Witam. Ostatnio zacząłem sam robić i wypiekać chleb. Wychodzi bardzo smaczny i długo jest świeży, i nie ma żadnej chemii jak ten kupny. Ale nie o tym. Robię dwa bochenki, jeden jem, drugi czeka na swoją kolej. I wczoraj, jak pokroiłem ten drugi (leżał tydzień w reklamówce na półce) to zauważyłem, że wytworzyły się w nim nici takie jak pajęczyna (rozciągają się, są elastyczne, bez smaku i zapachu). Chleb nie ma dziwnego smaku ani zapachu, wygląd też jest normalny. Wczoraj jak zjadłem kilka kanapek to nic mi nie jest. Ale dziwią mnie te nici. Wiecie co to może być i co jest powodem pojawienia się ich. Dodam, że poprzednie chleby były robione i przechowywane w ten sam sposób.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: chleb samemu pieczony 06.02.12, 12:23
      Plesn?
      nandi.pl/index.php?go=art_chleb
    • headvig Re: chleb samemu pieczony 06.02.12, 12:55
      po tygodniu to spokojnie pleśń jak nic. może lepiej mrozić zamiast trzymać w worku? jak zamrozisz świeży, od razu po upieczeniu (oczywiście wystudzony), to rozmrożony smakuje tak samo jak świeży.
    • matylda1001 Re: chleb samemu pieczony 06.02.12, 13:26
      Na pewno pleśń. Ja bym juz tego chleba nie jadła. Jak pieke to mi wychodza dwie keksówki. Za dużo jak dla nas, więc jeden zamrazam.
    • arka_zone Re: chleb samemu pieczony 06.02.12, 15:35
      to chyba pleśń, ostatnio mi się coś takiego pojawiło na siemieniu lnianym trzymanym w słoiku, tak czy inaczej na pewno nie można tego jeść.

Też od czasu do czasu piekę chleb (maszynka z lidla czyni cuda, wyrabia nawet ciasto na pierogi), po ostygnięciu kroję całość, i pakuję po dwie kromki na woreczek, w takiej formie zamrażam, rozmrażam po dwie kromki, dzięki temu chleb jest zawsze świeży.
    • tehuana Re: chleb samemu pieczony 06.02.12, 22:00
      OMG, w reklamowce??? Nie stac cie na chlebak? Zawsze pieke z ponad kilograma maki i chleb mi sie nie psuje. Fakt, ze jestem chlebozerca, no i maz mi troszke pomaga.

Nie zauwazyles tych nici w innych produktach spozywczych, np w mace? Bo takie pajeczyny tworza mole spozywcze.

moj blog o pieczeniu chleba
    • default Re: chleb samemu pieczony 07.02.12, 08:47
      he-man napisał:

> wytworzyły się w nim nici takie jak pajęczyna (rozciągają się, są elastyczne, bez smaku i
      > zapachu). Chleb nie ma dziwnego smaku ani zapachu, wygląd też jest normalny. Wczora
      > j jak zjadłem kilka kanapek

OJP...
      :(
    • Gość: mm Re: chleb samemu pieczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 09:20
      Juz lepiej wróć do tego kupowania chleba (najlepiej codziennie w małych porcjach). Bo mykotoksyny są gorsze niż ta "chemia" polepszaczy.
      • pavvka Re: chleb samemu pieczony 07.02.12, 09:35
        Gość portalu: mm napisał(a):

> mykotoksyny są gorsze niż ta "chemia" polepszaczy.

Oj tam, co nas nie zabije, to nas wzmocni :P
    • tralalumpek Re: chleb samemu pieczony 07.02.12, 12:43
      jako kobieta pracujaca (duzo) nie mam czasu na pieczenie chleba codziennie :) a maszyn do pieczenia nie toleruje (jestem ortodoksyjna w tym temacie), pieke chleb z 2 l maki a po wystudzeniu kroje na kawalki, wkladam do woreczkow plastikowych spzywczych i do zamrazarki
      jako szczesliwa nieposiadaczka mikroweli, wyjmuje wieczorem chleb z zamrazarki i mam swizy na sniadanie :)

to co ty piszesz o zepsutym chlebie zastanawia....wedlug mnie jest tylko do wyrzucenia a z pewnoscia nie do robienia z niego kanapek
    • matylda1001 Re: chleb samemu pieczony 07.02.12, 18:54
      ,,He-man,, żyjesz? ;)
    • anna451 Re: chleb samemu pieczony 01.03.12, 10:17
      nie wolno chleba trzymać w reklamówce wystarczy okręcić go ściereczką albo zamrozić nawet w całości
    • agaduch Re: chleb samemu pieczony 08.03.12, 09:17
      Czy to normalne,że chleb razowy jest o połowę niższy niż biały?? Zaczynam przygodę z pieczeniem chleba i tak mi wyszło...
      • Gość: zadumana Re: chleb samemu pieczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 10:32
        Niższy? Wszystko zależy od foremki jakiej użyjesz i ilości mąki w przepisie.
        Chleb może być wyrośnięty albo gniot. A wysokość...?
        Może coś ściślej ujmiesz?
      • roseanne Re: chleb samemu pieczony 08.03.12, 15:04
        maka razowa jest ciezsza niz biala i przez to wyrasta slabiej
        czasami dolozenie godziny do drugiego wyrastania pomaga,
        czasami nie i robi sie tylko balon pod skorka :(
      • agaduch Re: chleb samemu pieczony 08.03.12, 15:34
        Gniot się nie zrobił, chleb był smaczny tylko bochenek o połowę niższy.
    • Gość: marika Re: chleb samemu pieczony IP: *.231.52.101.koba.pl 08.03.12, 22:39
      Ja bym obstawiała mole spożywcze, choć nie widząc, trudno ocenić. Mi się dobrały do mąki - po otwarciu paczki z mąką zobaczyłam te nicie, czyli początkowy etap wylęgania czy jakoś tak. Szczerze tych moli nie cierpię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka