Dodaj do ulubionych

Chleb do "zupy w chlebie"

26.02.12, 10:34
Niedługo spodziewam się gości, chciałam zaserwować im coś fajnego i pomyślałam o zupie w chlebie. Piekę chleb na co dzień, ale jakoś ten mój nie pasuje mi do tego dania (może dlatego, że ja robię razowy z ziarnami zbóż itd.).

Czy możecie mi polecić przepis na chleb, który będzie pasował do tego dania? Zapewne powinien to być biały chleb, z miękkim "miąższem" i chrupiącą skórką.
Pytałam już na forum Przepisy, ale tam jest martwa cisza... Może tu mi ktoś podpowie. Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • krysia2000 Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 10:51
      Mówisz o misce z wydrążonego chleba, do której polejesz zupy? Nic prostrzego.

Zwykły chleb, 66%, drożdżowy unos. Uformowany w boule i dobrze wypieczony. Jakość miąższu nie ma znaczenia, bo go wydłubiesz. Ziarniste dodatki to, moim zdaniem, w każdym przypadku silenie się na rustykalność i źle pojęta zdrowotność.

Dobrze po wydrążeniu wnętrze chlebowej miski zaimpregnować białkiem z jaja i podpiec, aby zapobiec wyciekom zupy. A zupa najlepiej z gatunku tych gęstszych, typu gulaszowa, czy grochówka.
      • krysia2000 Errata 26.02.12, 10:52
        Jest: "prostrzego"; winno być: "prostszego".
      • toya666 Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 12:10
        @krysia2000
        Bardzo Ci dziękuję za znakomite porady, szczególnie z tą impregnacją. Zupa będzie gęściejsza, o tym pamiętam :) Ja zazwyczaj jadłam grochówkę, żurek lub grzybową - ale wszystkie raczej takie kremowe.

Ale wyjaśnij mi proszę 1 rzecz:
        > Zwykły chleb, 66%, drożdżowy unos.
        Cóż znaczy te 66% i drożdżowy unos?

A tak off topowo: czemu ziarniste dodatki uważasz za źle pojętą zdrowotność?

@mhr2
        No to zamawiaj. Ja wolę upiec chleb dla moich gości. Wybacz, ale nie pytałam czy ktoś woli zamawiać czy piec. Pytanie było o przepis.
        • krysia2000 Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 12:56
          Drożdżowy unos to drożdżowy unos. Na drożdżach.

66 piekraskich procentów oznacza proporcję mąki do wody. Na 100g mąki 66g wody.

Czyli na jeden okrągły bochenek z 500g ciasta razy cztery, bo załóżmy, że cztery osoby dostaną w michę wychodzi:

- 1200g mąki pszennej (typ 700, dajmy na to)
          - 800ml wody
          - oraz 30g drożdży świeżych lub 15g drożdży suchych aktywnych lub 7g drożdży suchych błyskawicznych na każde 500g mąki
          - i 2 łyżki soli.

A ziarniste dodatki sobie podaruj, bo to niepotrzebny koszt i celowe wprowadzanie sęków w strukturę drewna, znaczy się ciasta. Co innego, kiedy mąkę dostało się nieoczyszczoną z otrąb i na takiej piec trzeba, a co innego, jak się do białej dosypuje ziaren, żeby było "zdrowiej". Z punktu widzenia piekarskiej sztuki zbędny dodatek.

--
          To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
          • toya666 Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 13:03
            @krysia2000
            Złota kobieto, tego mi było trzeba! Łopatologicznie i jasno :) Bardzo Ci dziękuję!!

Co do ziarenek. Na co dzień piekę chleb częściowo z mąki nieoczyszczonej. Dodaję ziarenka. Ale wydaje mi się, że do tego dania z zupą lepszy będzie biały chleb.
    • mhr2 ja wole sobie zamowic taki chleb, 26.02.12, 11:04
      toya666 napisała:

> Niedługo spodziewam się gości, chciałam zaserwować im coś fajnego i pomyślałam
      > o zupie w chlebie. Piekę chleb na co dzień, ale jakoś ten mój nie pasuje mi do
      > tego dania (może dlatego, że ja robię razowy z ziarnami zbóż itd.).

ale tylko podaje w nim grzybowa, albo gulasz "ostry",

jezeli umiesz piec chleb, to inna sprawa, moze zdradzisz jaka zupe podasz?
    • bene_gesserit Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 12:18
      Mnie to od dawna zastanawia etyczna strona tego typu pomyslow. Przeciez te chlebowe miski po wyjedzeniu zupy się wyrzuca. Imo to okropne.
      • kooreczka Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 12:26
        Ja zjadam, fajny jest lekko nasiąknięty żurem.
        W lokalnej piekarni sprzedają chleby do zupy- razowe i dość twarde, z kruszącym się środkiem.
      • toya666 Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 12:27
        Ja częściowo zjadam, bo uwieeelbiam chleb maczany w zupie. Od dziecka dodawałam chleb do zupy (do talerza) :D
        Ale masz rację, jeśli ta "miska" jest duża, to po porcji zupy niewiele się zje. Dlatego zamierzam upiec małe chlebki, bo wiem, że moi goście też nie wyrzucają jedzenia. Nawet w gościach ;)
        • mhr2 Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 12:41
          toya666 napisała:

> Dlatego zamierzam upiec małe chlebki, bo wiem, że moi goście też nie wyrzucają
          > jedzenia. Nawet w gościach ;)

nie wiem czy ktos piecze"duze", znam tylko male, sa wspaniale
          tylko nie kazdy umie jesc z takiego naczynia,
      • coralin Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 12:42
        Też zle się czuję jedząc w takim "naczyniu", bo jednak w 95% przypadków jest to tylko naczynie.
      • krysia2000 Re: Chleb do "zupy w chlebie" 26.02.12, 13:01
        Zjeść trzeba. Wydłubany miąższ można spożytkować na puddingi, albo bułkę tartą, albo nadzienie do pieczeni, albo zaklepkę do sosów.

A w niedojedzonych miskach posadzić można roślinki ozdobne. Albo wykorzytać jako podkład do batalistycznych dioram.
        • mhr2 przedtem musza sie wysuszyc 26.02.12, 13:25
          krysia2000 napisała:

> A w niedojedzonych miskach posadzić można roślinki ozdobne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka