Gość: babaruba IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 11:06 Trafiłam w sklepie na suszoną rybę. Do czego to służy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Ryba suszona ? 13.06.04, 11:15 Dorsza? Niedawno ktos z Portugalii pytal, gdzie mozna kupic. No chyba, ze to nie dorsz. Jesli jednak dorsz, podawalam troche przepisow. Wpisz do wyszukiwarki / takze zeszly rok /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Ryba suszona ? IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 13.06.04, 18:57 a gdzie dostalas suszona rybe? bo bezskutecznie szukam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz stockfisch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 22:41 tak zdaje sie kiedys jeszcze w latach 40 i 50 tych w Polsce mowilo sie o dorszu suszonym .. ówczesne ksiazki kulinarne podawaly wiele przepisow (UWAGA nawet ksiązki i publikacje drukowane za okupacji, TAK, mam taką!) dorsze generalnie zniknęły z menu "polaka-szaraka" są relatywnie drogie i trudno dostać naprawde duże egemplarze Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Ryba suszona ? 14.06.04, 23:05 mam solonego dorsza, o konsystencji zelowki, wiec chyba prawidlowy chce zrobic zupke hiszpanska :) bede szukac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Ryba suszona ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:47 Klipfisza (to jest właśnie to co kupiłaś, czyli solony i suszony dorsz) włożyć do zimnej wody i pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Wodę kilka razy zmieniać. Opłukać, ściągnąć skórę , usunąć szczypcami ości. Porwać palcami na małe kawałki. Teraz przepis na to co jedzą w każdej knajpie w Portugalii na mistrzostwach w Lizbonie i czego ja im zazdroszczę jak cholera:-))) Bacalhau a Bras 700 gram dorsza (kipfisza) 4 jajka 4 ziemniaki 1 cebula ząbek czosnku pietruszka czarne oliwki sól, pieprz, oliwa i duuuużo miłości. Obrać ziemniaki, pokroić w cienkie słupki, ozłocić na oliwie, wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Pokroić cebulę w cienkie talarki, zeszklić na oliwie, dodać pokrojony czosnek, dodać przygotowaną rybę i na małym ogniu smarzyć delikatnie, potem dodać ziemniaki, potem dodać rozbełtane jajka z pieprzem i solą. Delikatnie mieszać ciągle na małym ogniu aż wszystko lekko się zetnie (aspecto cremoso). Przełożyć na półmisek, posypać pietruszką i podawać przyozdobione czarnymi oliwkami. PS. Mam sporo przepisów z suszonym i solonym dorszem z książki portugalskiej (po hiszpańsku) 1. Z ziemniakami zapiekany. 2.Rodzaj dużego pieroga (dość upierdliwe). 3. Z warzywami. 4. W mleku z ziemniakami. 5. Z pieca. I inne. Dobrze, że się pojawiły. Może kipfisz dotrze też do Wawy, wtedy i ja sobie poeksperymentuję zanim LPR ponownie odetnie nas od Europy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Ryba suszona ? 15.06.04, 01:28 to ja poprosze tego w mleku i z pieca drogie po drogie $8.95 za funt ale czemu bie sprobowac od czasu do czasu Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Ryba suszona ? 15.06.04, 09:18 Gdzie na tę rybę trafiłaś? Ja również rozglądam się (bezskutecznie) za dorszem suszonym :-( Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Ryba suszona ? 15.06.04, 16:23 w supermarkecie ale ja daleko od Polski mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Ryba suszona ? 15.06.04, 20:51 Roseanne, to, że mieszkasz za oceanem, to ja wiem, ale u nasz w Polszcze w supermarkecie suszoną rybę dostać.... no nie bardzo... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Ryba suszona ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 16:01 Roseanne, odpiszę wieczorem. A dla wszystkich zestresowanych: www.relaz.pl/art-market/motylek.swf radzę włączyć głośnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Bacalhau a lagareiro (bacalao al horno) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 16:26 Czyli z pieca. 800 gram dorsza 4 ząbki czosnku 2 jajka cytryna bułka tarta 40 gr 1/2 litra mleka sól, pieprz, oliwa z oliwek, sałata do przybrania Wyczyścić rybę pod bieżącą wodą, ściągnąć skórę, wyjąć ości i pokroić na regularne kawałki. Namoczyć dorsza w mleku razem z pokrojonym na plasterki czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marynować dwie godziny. Rybę wyjąć, płyn zostawić. Rozbełtać jajka, wrzucić kawałki dorsza na kilka minut, potem obtoczyć w bułce tartej. Do naczynia do zapiekania wlać 6 łyżek oliwy, 3-4 łyżki płynu z marynaty, wymieszać, wrzucić dorsza. Piec 25 minut w piecu na 180 stopni. Jeśli trzeba w czasie zapiekania można dodać płynu z marynaty żeby ryba się nie zeschła. Podawać z zieloną sałatą lub ziemniakami z pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babaruba Re: Bacalhau a lagareiro (bacalao al horno) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 18:15 Ryba suszona jest we Wrocławiu na Bielanach w Auchan. Ale to chyba nie dorsz tylko śledź... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Bacalhau a lagareiro (bacalao al horno) IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 15.06.04, 19:43 calkiem niedawno byl watek na ten temat - przepisy itd. podaje dla zainteresowanych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12097440&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś