Dodaj do ulubionych

zupa fenkulowo-marchewkowa

10.03.12, 21:53
zastanawiam sie nad zjawiskiem - jakies 40 min bulgocza mi na b. wolnym ogniu zalane bulionem warzywnym spore (ale bez przesady) kawalki fenkula, z pol kilo marchewki w talarkach - takich jakie uzyskamy krojac ja nozem na desce i niedbale pokrojone 2 cebule i ziemniak. wszystko to podduszone na oliwie z maslem i zalane rzeczonym plynem.
no i 40 min a w garnku wszystko twarde jak kamien! nic z tego nie rozumiem. zaszla jakas reakcja czegos z czyms?
nic kwasnego w zupie nie mam. ma ktos jakas teorie spiskowa? ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: znana.jako.ggigus w marchewkowe talarki IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.12, 22:11
      , twarde jak kamien po 40 minutach to ja nie wierze. W ziemniaka (calego czy w kawalki) twardego po tym czasie tez nie. Na fenkule sie nie znam, bo go nie uwazam.
    • Gość: sandrasj Re: zupa fenkulowo-marchewkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.12, 11:07
      Fenkuły, w zależności od ich wieku, gotują mi się najczęściej ponad godzinę... więc nic w tym dziwnego chyba
      • ania_m66 Re: zupa fenkulowo-marchewkowa 12.03.12, 11:21
        ziemniak pokrojone grubo, ktorych bylo b. niewiele potrzebowaly ponad godziny!
        fenkul w kawalkach normalnie nie potrzebuje masakrycznie dlugo, dlatego wlasnie sie tak zdziwilam.
        za to zupa wyszla pyszna :)
      • Gość: FRANKA Re: zupa fenkulowo-marchewkowa IP: *.mediaserv.net 12.03.12, 15:48
        sandrasj --fenekuly gotuje w szybkowarze 10min od chwili kreceni sie gwizdka ,w osolonej wodzie ,obsaczam dokladnie na sitku i przekladam na patelnie na kolorujace maselko ,pieprz sol do smaku i smacznego ,sama jarzyne gotuje sie pomalu moze ok 25- 30 min w zwyklym garnku , bo przeciez ta jarzyna jest delikatna i raczej sie rozgotuje na papke niz bedzie twarda ,a moze kupilas jakies stare korpiele a nie fenkuly ,robie je min raz w tygodniu i nigdy nie mialam problemu
    • mhr2 tajemnica jest bardzo, bardzo wolny ogien, 12.03.12, 12:52
      ania_m66 napisała:

> zastanawiam sie nad zjawiskiem - jakies 40 min bulgocza mi na b. wolnym ogniu z
      > alane bulionem warzywnym

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka