Dodaj do ulubionych

Wieńce lwowskie

18.03.12, 15:45
Czy ktoś wie jak się zaplata wieńce lwowskie.
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 10:04
      Mam zawsze kolo komputera "Kuchnie Lwowską" Dębskich i oni piszą tak:
      "Ziemniaki... makę... dokladnie wyrobic doprawić. Potem uformować cienkie wałeczki, pokrajać na długość ok. 15 cm, spleść je razem, zlepić końce, nadając kształt okrągły, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, posypać sola i upiec." :-)
      • momas Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 14:13
        A ja się spytam - co to jest? Bo potrawa mi nieznana... (chyba)
        • momas Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 22:25
          Dzięki Kubraczku :)
          Telefonicznie dowiedzialam sie, ze to ciasto z ziemniakow gotowanych, mąki, cukru, rodzynek i proszku do pieczenia .
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 17:34
        Dzięki ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby z wałków ciasta dl 15 cm upleść wianuszek. Przepis na ciasto mam, ale w temacie splatania nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.
        • kosmopolitesiorbut Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 17:38
          Nie mam pojęcia jak wyglądają wieńce lwowskie ale może splatanie przypomina warkocz francuski?
          www.tipy.pl/artykul_869,jak-zrobic-warkocz-francuski.html
          Jak nie to opisz jakoś obrazowo.
        • aretha04 splatać wałeczki 19.03.12, 18:14
          jak obwarzanki

cynamonioliwka.blogspot.com/2009/11/obwarzanki.html
    • mhr2 Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 14:24
      ja bym tego nie powtazala,
    • Gość: Re Re: Wieńce lwowskie IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 18:05
      Nie mam pojęcia, co to lwowski wieniec, ale może to coś podobnego do śląskiego warkocza?

magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Drozdzowy-wianek-i-koszyczek-wielkanocny.html
    • Gość: ala Re: Wieńce lwowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:21
      może po prostu pleciesz warkocz z 3 wałeczków a potem łączysz obie końcówki i formujesz kółko?
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 18:55
      W przepisie podane jest, żeby z ciasta uformować cienkie wałeczki, pokrajać na długość ok 15 cm, spleść je razem, zlepić końce, nadając kształt okrągły, ułożyć na blasze i.t.d.
      Z tego wynika, że chyba będzie to coś w podobie tych obwarzanków. Niestety w przepisie nie podano ile ma być splecionych tych wałeczków. No ale skoro mają długość 15 cm i trzeba z nich zrobić wianuszek to nie może być ich za dużo.
      Dziękuję za inspiracje, będę główkował dalej :)
      • linn_linn Re: Wieńce lwowskie 19.03.12, 19:29
        Moze splesc podobnie jak sardynskie "acciuleddi":
        www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=70839
        W sklepie widzialam splecione jeszcze bardziej po mistrzowsku:
        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bg/rh/z4br/59GbS6BcxNrEfyz6gX.jpg
        Pewnie chodzi o pierwsza metode plus ulozenie na okraglo.
        • beata_ Ale pierwsza metoda... 19.03.12, 20:44
          ... to dwa wałeczki skręcone, a nie trzy splecione :-)

Trzy wałeczki na rozum sugerują normalny warkoczyk, tak jak tu pokazane było w śląslim przepisie... A jak się 15 centymetrowy wałeczek wydaje za krótki, to jaki problem zrobić dłuższy?
        • Gość: Re Re: Wieńce lwowskie IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 22:25
          Też tak pomyślałam:) Ukulać dwa wałeczki, a z nich obwarzanka i układać obok siebie w tortownicy. I wyjdzie taki poskręcany wieniec do odrywania fragmentów.
          No ale poczekajmy na opis "zapytowywacza" :)
      • Gość: RE Re: Wieńce lwowskie IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 21:49
        Jacku, a mógłbyś wrzucić linka do źródłowego przepisu?? Bo zaczyna mnie to intrygować... Może po rosyjsku trzeba szukać?
        • Gość: Re Re: Wieńce lwowskie IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 21:51
          Tfu, tfu! Przepraszam. JARKU, oczywiście:)
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Wieńce lwowskie 20.03.12, 00:56
      Niestety nie znalazłem przepisu w necie, więc linka nie mogę podać.
      mam natomiast przepis w wersji pisanej.

50 dkg ziemniaków
      50 dkg mąki
      15 dkg cukru
      10 dkg masła
      3-4 jajka
      4 łyżki śmietanki
      20 dkg rodzynków
      Proszek do pieczenia
      Sól gruboziarnista do smaku i posypania.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować i zemleć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać połączyć z ziemniakami.cukrem, stopionym masłem, jajkami,śmietaną i opłukanymi rodzynkami, dokładnie wyrobić, doprawić. Potem z ciasta uformować cienkie wałeczki, pokrajać na długość ok 15 cm, spleść je razem, zlepić końce, nadając kształt okrągły, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, posypać solą i upiec.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia lwowska Danuty i Henryka Dębskich.

Chcę zrobić te wianuszki, bo spodobał mi się ten przepis, a poza tym lubię wszelkie potrawy z ziemniaków. Dlatego rozpocząłem ten wątek, bo nie mogę się zdecydować jak zapleść te wianuszki, bo jak widać w przepisie nie ma konkretów.
      • beata_ Re: Wieńce lwowskie 20.03.12, 01:29
        Jak nie piszą ile tych wałeczków ma być, to zrób jak Ci serce dyktuje wedle podpowiedzi tutejszych :-) Ważny jest chyba skład i proporcje, a nie wygląd...
        Ja bym zrobiła 15 cm x 2 wałeczki i więcej niż 15 cm x 3 wałeczki - dwa splotła/zwinęła jeden z drugim, a trzy (dłuższe) w warkocz... no i zobaczyć, które ładniej wychodzą :-)
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Wieńce lwowskie 20.03.12, 13:16
          Dzięki za inspirację Podzielę ciasto na 2 części. ż mniejszej zaplotę podwójne obwarzanki, a z większej splotę po 3 i zrobię wianuszki po ok 20 cm średnicy i posypię dodatkowo sezamem.
          • qubraq Re: Wieńce lwowskie 20.03.12, 16:05
            Jarku, czy orientujesz sie może gdzie teraz sie przeniesli Bułgarzy i czy w ogóle "egzystują" tu u nas jak dawniej pod Stadionem?
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Wieńce lwowskie 20.03.12, 17:21
              Niestety nie wiem gdzie się przenieśli. Jedni mówią, że na Bakalarską. Byłem tam parę razy w Wietnamskich sklepach spożywczych i przy okazji szukałem Bułgarów. W przyszłym tygodniu może się wybiorę wcześniej niż zwykle i postaram się popytać. Myślę, że ze spożywką mogą już nie przyjeżdżać, bo gdy kończył się ostatni kawałek stadionu, to przyjeżdżał już tylko jeden samochód. W każdym razie zacznę poszukiwania, bo już wszystko mi się pokończyło.
              • jarek_zielona_pietruszka Re: upss wietnamskich nt 20.03.12, 17:22

• qubraq Re: Wieńce lwowskie 20.03.12, 11:30
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Niestety nie znalazłem przepisu w necie, więc linka nie mogę podać.
        > mam natomiast przepis w wersji pisanej.

Jarku, mamy tę samą książeczkę! :-)

> Przepis pochodzi z książki Kuchnia lwowska Danuty i Henryka Dębskich.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Wieńce lwowskie 20.03.12, 13:14
          Ja swoją kupiłem niedawno w antykwariacie za 8 zl.
          No i właśnie postanowiłem upiec te wieńce, bo zaintrygował mnie przepis.
          Ale z tego co teraz widzę, to wyjdą raczej obwarzanki :) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka