Dodaj do ulubionych

Wiosenna rybna przystawka

21.03.12, 15:23
Zaprosiłam znajomych na lekką, wiosenną kolacje w piątek. Menu mi się tak jakoś samo wykluło z dzisiejszych zakupów ale nie mam pomysłu na przystawkę.
Powiedzmy, że głównym daniem(choć to bardziej coś pomiędzy zupą a daniem głównym) będzie zupa szparagowa z kurczakiem, nowalijkami i pesto bazyliowym z kaszą jaglaną.
Na deser mus czekoladowy z bitą śmietaną i malinami.
No i właśnie tak na przystawkę chodzi za mną ryba w jakiejś wiosennej odsłonie. Chciałabym żeby było to coś co nie tylko dobrze smakuje ale też dobrze wygląda. Całe towarzystwo jest sushiżerne więc świeżych surowych ryb się nie boimy. Chciałam zrobić tatar z tuńczyka z rukolą ale nie mam maszynki do mięsa. Przejrzałam swoje ulubione kulinarne blogi i GP ale jakoś nic nie wpadło mi w oko, pomożecie coś?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 15:28
      do tatara maszynka Ci nie potrzebna
      ostry nóż załatwi sprawę
    • roseanne Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 15:31

tunczyka spokojnie mozna potraktowac nozem - konsystencja bedzie o niego lepsza

nie iwem skad sie ostatnio wzial trend ze bez maszynki owej nie da sie zroic ani potraw z miesa, ani z ziemniakow
      litosci
      ---Inny Swiat - Zespół Aspergera
      • miss_coco Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 15:39
        Dokladnie, absolutnie jej nie miel tylko pokroj w kosteczke i nie musi byc wcale taka drobna !

• maalgoshka Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 16:02
          Albo ceviche zrób jak lubicie surową rybę.
    • kosmopolitesiorbut Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 16:05
      Pęczek bazylii lub natki pietruszki, główka posiekanego czosnku, pieprz, śledzie około 4-8 - płatów. Śledzie po wymoczeniu kroisz w dzwonka i warstwami przysypujesz czosnkiem i bazylią. Całość zalewasz olejem lub oliwą. Po robocie. Najlepiej dzień przed zrobić.
      • zia86 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 23:25
        Dzięki za pomysł ale śledzie to nie do końca nasze klimaty, poza tym mój mąż nie lubi.
        Myślałam też nad jakimiś, nie wiem jak to nazwać takimi zawijasami z łososia z serkiem w środku ze szczypiorkiem i innymi dobrymi rzeczami ale mój mąż nie zje białego sera ani nic co koło niego by stało, a nie mam pomysłu czym by mu zastąpić to nadzienie.
    • Gość: ja Re: Wiosenna rybna przystawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 16:40
      zrób tatara z łososia z małymi marynowanymi kurkami,z marynowanymi kukurydzami i cebulkami.To musi mieć lekko słodkawy posmak. Możesz na dodatki dodać kilka kropli cytryny,a jeszcze lepiej zastąp na kilka godzin część marynaty octowej z dodatków sokiem z cytryny , Maszynka do mięsa Ci niepotrzebna, wystarczy nóż którym naskrobiesz mięso.Naskrobane mięso możesz ozdobić wiosenną zieleniną, lekuchno posolić i potraktować pieprzem. Mięsa nie przykrywaj dodatkami tylko ułóż je obok. Możesz na talerzykach położyć kawałeczek cytryny.
    • salsadura Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 18:49
      Mnie najbardziej w poście zachwyciły nowalijki.Jakie i skąd pochodzą,bo ciągle mamy marzec,prawda;)?
    • a74-7 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 19:07
      sprawdzony (na gosciach) przepis na tatar z lososia :

Potrzebne: na 4 osoby

400 gr swiezego lososia
      125 gr wedzonego lososia
      1 duzy zabek czosnku- zmiazdzony
      3 szalotki drobniutko pokrojone
      1 lyzka stolowa soku z cytryny
      pol lyzeczki soli
      pieprz swiezo zmielony wg uznania
      kilka kropli Worcestershire sosu
      szczypta cayenne pieprzu

do przybrania:
      salata
      Extra Virgin Olive oil
      ocet balsamiczny dobrej jakosci
      gruba sol morska
      swiezo smielony pieprz.

Pokroic lososia (surowy i wedzony) w drobniutka kosteczke.
      Umiescic w misce, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.
      Uformowac z masy zgrabny" stozek", ulozyc na duzym talerzu.
      Zaaranzowac salate na talerzu, pokropic salate oliwa i balsamicznym octem.
      Posypac gruboziarnista sola i swiezo zmielonym pieprzem.
      Podawac odrazu z miska ulubionej salaty zielonej i swiezym pieczywem.

• nobullshit Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 19:16
      Proszę, nie rób zupy ze szparagów w marcu. Wytrzymaj do maja :)

Coś z ryb, co imho "dobrze wygląda", to rybna teryna:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52913280,52913280.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55353436,55353636.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55353436,55353956.html

• a74-7 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 20:24
        o, terrina luxusowa by nobull swietna :-)
      • Gość: en Re: Wiosenna rybna przystawka IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.12, 22:47
        Wlasnie, szparagi w marcu? Wez przestan. Do tatara, jak tu juz pisano, maszynka niepotrzebna, nawet jest szkodliwa.
      • zia86 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 23:22
        Za późno, szparagi już kupione, przecież nie wyrzucę składników wszystkich. ;)
        Fajne te terriny, ta środkowa mi się podoba, dzięki! :)
    • dana_0 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 20:01
      Na przystawkę proponuję brzoskwinie z puszki (połówki), nadziane tuńczykiem z puszki w sosie własnym rozdrobnionym z niewielką ilością majonezu + trochę soli i pieprzu. Może być po 1 połówce brzoskwini na osobę ułożyć na talerzu i "namalować mazgaje" sosem balsamico z Modeny (gęstym). U mnie zawsze to pozytywnie zadziwia gości, którzy nie znali jeszcze smaku brzoskwini z tuńczykiem.
      • zia86 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 23:26
        Dzięki! Brzmi bardzo ciekawie, ale chyba musiałabym najpierw sama zrobić zanim bym gościom podała, bo połączenie smaków jest dość odważne. Ale sobie zapisuje i na pewno w najbliższym czasie na kolacje zrobię dla nas. :)
    • zia86 Re: Wiosenna rybna przystawka 21.03.12, 23:27
      Dzięki za wszystkie pomysły! :) Skoro mówicie, że nie potrzeba maszynki do tatara to może się skuszę choć to zależy czy w piątek będą mieli na targu świeżą rybkę. :)
      • Gość: sto kobiet Re: Wiosenna rybna przystawka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.03.12, 01:44
        niedawno jadlam swietnego tartara z tunczyka ze szczypiorem, mango, chyba czerwona papryka z odrobina oleju sezamowego i posypane nasionami sezamowymi - podane to bylo na jakiejs strzepiastej salacie albo endywii i bylo calkiem niezle
    • shachar Re: Wiosenna rybna przystawka 22.03.12, 10:43
      jeszcze jedna terrina, tak sobie trzymam otwartą stronę bo ładne zdjęcie, może do czegoś się przyda.
      www.pigpigscorner.com/2010/06/daring-cooks-trout-shrimp-pate-with.html
    • zia86 Re: Wiosenna rybna przystawka 22.03.12, 13:44
      Idę na targ zobaczyć czy "złowię" jakąś rybkę do tego tatara. :) Ale mam pytanko, bo czytałam, że rybę trzeba zamrozić wcześniej żeby nie było jakiś bakterii czy czegoś? To prawda? Nigdy jeszcze nie robiłam tatara i jestem zielona trochę. ;)
      • mhr2 Re: Wiosenna rybna przystawka 22.03.12, 14:06
        dlatego sa sprzedawane ryby swieze albo rozmrazane, wiec nic nie bedzie
        mimo tego zapytaj sprzedawcy w dobrym sklepie,
      • ania_m66 Re: Wiosenna rybna przystawka 22.03.12, 14:12
        zia86 napisała:

> Idę na targ zobaczyć czy "złowię" jakąś rybkę do tego tatara. :) Ale mam pytank
        > o, bo czytałam, że rybę trzeba zamrozić wcześniej żeby nie było jakiś bakterii
        > czy czegoś? To prawda? Nigdy jeszcze nie robiłam tatara i jestem zielona trochę
        > . ;)
        powiedz ze zartujesz, pliiiisssss.
        jesli nie, zapros znajomych do macdonaldsa. bedzie szansa, ze kolacje z toba przezyja, bo w domu to raczej szpital murowany :/
        i moze popros meza, zeby ci kupil jakas ksiazke o podstawach gotowania i higieny w kuchni, moze byc dla dzieci, zanim znowu zaprosisz gosci -:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka