Dodaj do ulubionych

ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & baky

15.06.04, 14:55
(tlumaczenie nie ma sensu, bo troche zabaw słownych jest)

YOU MIGHT BE A CAJUN IF:.....
Watching "Wild Kingdom" inspires you to write a cookbook.
You won't eat a lobster because you think it's a crawfish on steroids.
You take a bite of 5-alarm Texas chili and reach for some Tabasco.
You pass up a chance to meet the president to go to the Crawfish Festival in Breaux Bridge.
Your children's favorite bedtime story begins with, "First you make a roux..."
You're asked in school to name the four seasons and you reply, "Onyons, celery, bell peppers, and garlic."
You think the "Fab Four" are "Paul Prudhomme, John Folse, Justin Wilson, and A.J. Smith".
You let your black coffee cool and find it has gelled.
You describe a complete breakfast as some deer sausage, grits and a yard of boudin.
None of your favorite vacation spots are north of Abbeville.
You sit down to eat boiled crawfish and someone says, "Don't eat the dead ones" and you know what they mean.
You refer to Louisiana winters as "gumbo weather"
You gave up Tabasco for Lent.
You learned bourre' the hard way - holding yourself upright in the crib.
You don't know the real names of your close friends - only their nicknames.
You can look at a rice field and can tell how much gravy it'll take for that much rice.
Your high school's rendition of the national anthem begins with, "Jambalaya, crawfish pie, filet gumbo..."
You stand up when they play "Jolie Blon."
You consider Breaux Bridge the state capitol.
You think the Mason-Dixon line is at Bunkie.
Obserwuj wątek
    • hania55 nie do mnie, ale 15.06.04, 15:11
      piękne!!
    • baky Gieziku!!! :O)))) 15.06.04, 16:04
      Ja nienawidzę (przede wszystkim) dwóch rodzajów muzyki: Country i Western, a
      szczególnie Country! Cóż dopiero Country w wydaniu Cajun?!?! To poprosu
      koszmar!!! Masakra!!!
      Przy niej nawet jajecznicy się nie da...
      Co do ich kuchni, to za wiele o niej nie wiem, kojarzę jedynie pieprz.
      A, poza tym, wiele tekstu zwyczajnie nie kapuję, niestety.
      NP.:
      "Paul Prudhomme, John Folse, Justin Wilson, and A. J. Smith" - kto to?
      itd. Joli Blon nie chcę nawet znać, a cóż dopiero słuchać :O))
      • baky PS. 15.06.04, 16:20
        Napisz coś więcej o kuchni tych francuskich osadników z Luizjany.
      • Gość: giezik Re: Gieziku!!! :O)))) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 16:38
        fakt od drugiej polowy to i dla mnie zbyt głebokie (czekamy na Pichciarza).

Prudhomme to koles, ktory sprzedaje cos poda nazwą Magic Prudhommes Seasonigns.
        Moje ulubione to:
        You take a bite of 5-alarm Texas chili and reach for some Tabasco.
        You're asked in school to name the four seasons and you reply, "Onyons, celery, bell peppers, and garlic."
        You refer to Louisiana winters as "gumbo weather"
        (choc moja wiedze o gumbo t z filmow raczej czerpie)

a tu kilka oryginalnych przepisow (rowniez po angielsku) - ale przy skladnikach czlowiek sie lapie za glowe

1 ounce Paul Prudhommes Blackened Redfish Magic
        1 pound alligator
        3 tablespoons safflower oil
        16 ounces cream cheese, softened
        2 scallions, chopped
        2 tablespoons red pepper, finely diced or diced pimento
        1 cup SOUTHERN COMFORT PEACH SAUCE
        1 package wonton wrapper
        cornstarch

Instructions

Toss alligator meat in seasoning to coat. Heat safflower oil on high until skillet is HOT. Place the seasoned alligator in the
        skillet and reduce heat to medium. Saute until seasonings are well browned but not burned, turning often for about 5-7 minutes. Alligator meat should be firm to the touch. Remove from the pan, cool for 10 minutes and chop into small dice.

In a bowl, combine softened cream cheese, scallions, red pepper, and the diced alligator. Mix well.

Place a wonton wrapper on a clean dry surface and top with a rounded teaspoon of the filling in the center. Dip your fingers in water and wet the edges of the wonton to help seal it. There are several methods of folding the wonton. Choose your favorite or use one of ours:

A. Bring 4 edges of the wonton to the center and pinch together. Seal sides and fold over the edges. It will look like a pinwheel. OR....

B. Place the wonton on surface, corners facing up, down, right, and left. Top with filling, and wet the edges with water. Bring top corner to bottom corner (forms a triangle). Press to seal. Moisten left side and bring right side up to meet it. Press to seal.

C. Roll them up like an eggroll. Place wonton on a plate that has been dusted with cornstarch to prevent sticking. Deep fry wonton until golden brown and crispy. Drain on a paper towel. Serve on lettuce leaf with warm peach sauce.

Cajun Fish Fry with Tartar Sauce

The secret to good fried seafood is the temperature, in which you fry, 350 degrees is ideal. But the main cause of greasy fried food is not letting the oil return to the temperature of 350 degrees before you drop the next batch. A simple kitchen tool, a frying thermometer can alleviate this problem. Another tip is to always shake off any excess fish fry of whatever you are frying, before you place it in the grease. This will prevent the excess from floating to the bottom of the pan and burning.

Ingredients:

1 lb. catfish cut into chunks
        1 lb. large shrimp peeled and deveined
        1 pint raw oysters, drained
        4 tablespoons Cajun or Creole Seasoning
        3 tablespoons lemon juice

Batter for Seafoods:

4 eggs
        1 cup buttermilk
        1 cup milk
        1 teaspoon Cajun or Creole Seasoning
        6 cups fish fry
        1-1/2 quarts vegetable oil for deep frying

Spicy Tartar Sauce:

3 cups mayonnaise
        6 tablespoons minced capers
        1 teaspoon Cajun or Creole Seasoning
        2 tablespoons minced stuffed olives
        1 tablespoon pickle relish
        3 tablespoons lemon juice
        2 teaspoons garlic vinegar
        2 tablespoons minced green onion
        1 tablespoon minced parsley
        1 tablespoon hot sauce

1. Combine all ingredients and mix well. Store any leftovers in a glass container under refrigeration.
        2. Serve with fried seafood.

Directions:

1. In a bowl, coat seafood with Cajun or Creole Seasoning and lemon juice.
        2. Heat oil to 350 degrees on deep fat fry thermometer.
        3. Make batter for seafood by beating eggs, buttermilk, milk and Cajun or Creole Seasoning together until combined.
        4. Dredge seafood piece by piece in fish fry until coated. Dip into batter and back into fish fry. Dredge until completely coated.
        5. Fry seafood separately because they each have different cooking times. Fish take the longest. Shrimp take less time than fish and oysters take the least amount of time.
        6. Seafood is generally cooked when it floats. Cook for a minute longer for extra crunchiness.
        7. Have extra fish fry on hand in case you need more for battering. Serve with Spicy Tartar Sauce.

Cajun Shrimp Pasta

Makes 4 servings

Ingredients:

1 lb. Large Shrimp, peeled and deveined
        2 Tbsp. Olive oil
        1/2 onion, Chopped
        1 Tbsp. Garlic, chopped
        1/2 tsp. Thyme
        1/2 tsp. Cayenne pepper
        1/2 tsp. Black pepper
        1/2 tsp. Basil
        1 Tbsp. Worcestershire sauce
        1/2 tsp. Tabasco sauce
        2 cups of Tomato, peeled and diced
        2 Tbsp. Sugar
        1/2 cup Green onions, chopped
        3 cups of Chicken broth
        1 lb. Vermicelli or Linguine
        1/2 cup Parmesan Cheese, grated

Preparation:

Sauté the onion in the olive oil for approximately four minutes.

Add the garlic and stir.

Add thyme, cayenne, black peppers and basil. Cook at low heat (about 5 minutes).

Add everything else, except for the pasta, shrimp and cheese and cook over low heat for about 30 minutes or until the liquid is reduced.

Sauté the Shrimp in some butter and garlic until about 3/4's cooked.

Add the sauce and cook for an additional two minutes.

Add the cooked pasta and toss well with the grated cheese.

Serve hot.
        • baky Rzeczywiście "Dzikie królewstwo" :O))))_n/t 15.06.04, 17:24
        • hania55 One pound alligator... 15.06.04, 17:26
          A co mam zrobić jak w mięsnym będą większe? Mięso nie będzie za bardzo łykowate?

Ot, problem...
    • brunosch Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & 16.06.04, 08:27
      Tak, jestem dziwolągiem ziejącym ogniem z paszczy...
      • Gość: szopen Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & IP: 204.79.89.* 16.06.04, 08:52
        Krokodyla jadlem, nawet duze nie sa lykowate.

W podobnym temacie jest Chinski wierszyk:
        Guanxi ren pa la
        Sichuan ren bu pa la
        Hunan ren pa bu la
        czyli:
        w Guanxi boja sie ostrego
        w Sichuan nie boja sie ostrego
        w Hunan boja sie nie ostrego

Tak w nawiasie to za czasow rewolucji kulturalnej Mao (ktory byl z Hunan)
        stwiedzil o jedzeniu:
        Bu la bu gemin = nie ostre nie rewolucyjne
        efektem bylo to ze wszyscy dzialcze i inni zaangazowani musieli nauczyc sie
        jesc bardzo ostre papryczki co dla ludzi nie przyzwyczajonych do tego typu
        specyfikow nie jest najprzyjemniejsze. Kiedys mi jeden taki gosc (z Pekinu)
        opowiadal jek w tamtych czasach jedli i plakali jednoczesnie.

I jeszcze jedna historyjka z zycia. Miszkalem kiedys przez rok z mnichem
        buddyjskim ze SriLanki. Kazda potrawa zaczynala sie od:
        "Na goracy olej wrzuc dwie czybate lyzki chili..."
        • brunosch Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & 16.06.04, 09:01
          Gość portalu: szopen napisał(a):

Kiedys mi jeden taki gosc (z Pekinu)
          > opowiadal jek w tamtych czasach jedli i plakali jednoczesnie.

A potem przyszedł "czas wstrzemięźliwości w latach urodzaju" - czyli głód
          lat '60. Nie jedli i płacząc wspominali...

Fantastycznie, że pojawiasz się na tym forum - dla nas kuchnia chińska to
          raczej zbiór wyobrażeń niż konkretna wiedza, miło się będzie zapytać fachowca.
          • Gość: szopen Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & IP: 204.79.89.* 16.06.04, 09:11
            Milo mi,
            A to ostre to jedli w latach 70 w czasie rewolucji kulturalnej,
            jedzenia "dla swoich" bylo dostatek
    • Gość: załzawiona Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & IP: 213.17.230.* 16.06.04, 09:29
      Skoro tak ostro się zrobiło....... Pracowałam kiedyś w firmie (RFN), w której
      sekretarką była czarna dziewczyna (prześlicznej urody - była stewardessa) z
      Etiopii. Okazało się, że poziom ostrości afrykańskiej kuchni bywa obłędny. Na
      moich oczach konsumowała potrawy, do których ostrą paprykę dosypywała w
      ilościach niewiarygodnych po czym zjadała to bez cienia zmiany na twarzy. Ja
      (niby lubię ostro) byłam zlana potem, mokre oczy, czerwone wypieki przy dziwnie
      znikomej ilości tejże papryki. Jak sobie wspomnę te kulinarne sceny oczy mi się
      szklą.
    • Gość: senin If ."You gave up Tabasco for Lent" you still can.. IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 16.06.04, 09:41
      zastapic to ryba z dodatkiem 30 gramow chilli (znaczy sie cala paczka) plus
      kilka czerwonych ostrych papryczek (dokladnie 6)...

czy sa chetni???
      czy moze niektorym juz od czytania oczy lzawia????

sobie a muzom pisac nie bede...
      • giezik Re: If ."You gave up Tabasco for Lent" you still 16.06.04, 12:10
        mi sie kiedys sypnelo pol paczki chili do gara z miesem. ratowalem to sliwkami
        suszonymi, kwasnymi jablkami, zwiekszeniem objetosci potrawy, no i niestety
        morze wody nalezalo wypic w trakcie i po
        • Gość: senin Re: If ."You gave up Tabasco for Lent" you still IP: 144.134.77.* 16.06.04, 12:20
          sol, gieziku, sol is the answer!

chilli rownowazy sie sola, sol zrwnowazysz chilli - wiez mi, wyprobowane
          wielokrotnie.

Wlasnie ta ryba o ktorej pialam powyzej jest tego swietnym przykladem. Najpierw
          za glowe sie zlapalam jak przeczytalam o tej paczce chilli plus swiezych
          strakach - po dodaniu 2 lyzeczek soli i sporo octu (!!!) wszystko sie
          przepieknie zrownowazylo. slodkosc skarmelizowanej cebuli, kwasnosc, ostrosc
          chilli, sol wszystko to skomponowalo sie w cos absolutnie niezwyklego.

Musze przyznac ze za pierwszym razem wykonalam te potrawe z polowa chi;;i -
          okazala sie nie miec "bait" za drugim razem sypalam cerwony proszek jak pan Pog
          przykazal!!!
          • Gość: aniel ostre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:39
            Hihi ja kiedys robiąc klasyczne lasagne nie w mojej kuchni, wsypałam pół
            opakowania chili mysląc,że to słodka papryka :) zjedliśmy, choć mąż koleżanki
            trochę się dziwił,że takie ostre (wmówiłam im,że tak ma być hihi) :))
    • Gość: Camille Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 16.06.04, 17:06
      Z kuchnia cajun nie jestem tak "blisko", ale za to z miejscowymi Meksykanami to
      owszem, bo wiem, ze wielu z nich potrafi wrabac kilka papryczek habanero w
      calosci/tak, to te najgorsze/. Oni w ogole sa wychowywani od dziecka "na ostro"
      i w glowie nam sie nie miesci ile ostrych papryczek moga zjesc przy jednym
      podejsciu.
      Zreszta nie tylko oni-kiedys znajoma Wietnamka zrobila mi kanapke, w ktorej
      bylo pokrojone 1 cala, surowa papryczka jalapeno, razem z pestkami-oczywiscie
      wypilam po niej butelke wina na zgaszenie pozaru, a przeciez to bylo TYLKO
      jalapeno....

Ok, kochani, zegnam sie na jakis czas-odezwe sie w miare mozliwosci/tzn.
      dostepu do komputera/z Polski, a jak nie...to do "napisania" w sierpniu.
      Trzymajcie sie cieplo, bezdeszczowo i nie glodzcie sie tutaj pod moja
      nieobecnosc!!!!!
      • baky Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & 16.06.04, 17:15
        Gość portalu: Camille napisał(a):

> Trzymajcie sie cieplo, bezdeszczowo

Tu niewiadomo.

> i nie glodzcie sie tutaj pod moja nieobecnosc!!!!!

Tu bez obaw. Nie ma sprawy.
        Wszystkiego dobrego i smacznego!
      • hania55 Re: ostre żarcie_z_pozdrowieniami dla bruno & 16.06.04, 17:46
        Miłej wyprawy do Polski! Co do ciepłego i bezdeszczowego trzymania się,
        niestety nic nie da się obiecać. Głodzić się na pewno nie będziemy :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka