Dodaj do ulubionych

Argan oil - jak to jest po polsku?

IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.04, 20:30
Argan (Argania Spionsa) marokańskie drzewo, z którego owoców wyrabiany jest
najrzadszy i najzdrowszy olej na świecie - tak wyczytałam (i obejrzałam) w
necie. A czy w praktyce ktoś próbował i jak to się nazywa po polsku? Też
argan?

Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Argan oil - jak to jest po polsku? Tutaj: IP: *.proxy.aol.com 15.06.04, 20:36
      www.wizaz.pl/images/oleje_roslinne/?o=argan
      • jottka ale 15.06.04, 20:42
        autorzy tej strony z botanikiem albo słownikiem botanicznym sie nie widzieli :(

argania spinosa albo synonimicznie argania sideroxylon nazywa się po polsku
        argania żelazna, a ma też parę nazw synonimicznych (argania żelazodrzew,
        olejara żelazna, tłuścianka żelazna). ma bardzo twarde drewno, stąd nazwa - a
        otrzymuje się z niej nie tylko olej, ale i napój alkoholowy, paszę dla bydła,
        robi sie z niej meble i użytkuje jako ponoć świetny materiał opałowy
        • Gość: Pichciarz Re: ale IP: *.proxy.aol.com 15.06.04, 20:56
          To nie botanika, to nie dendrologia lecz KUCHNIA! Chodzi o Olej, a nie drewno.
          • jottka Re: ale 15.06.04, 21:01
            omatkobosko, że tak powiem - dziewczyna pyta, jak nazywa się po polsku roślinka
            o łacińskiej nazwie argania spinosa, poczytaj sobie jej post

a na stronie, którą znalazłeś, występuje błędna, bo zapewne bezmyślnie
            przełożona z angielskiego (argan-tree), nazwa 'argan' - zastosowanie kulinarne
            owoców arganii faktu nie zmienia, za to zaprezentowane niechlujstwo językowe
            może podważyć zaufanie do autorów strony
            • Gość: Pichciarz Re: ale IP: *.proxy.aol.com 15.06.04, 21:21
              No więc czytam: "Argan oil - jak to jest po polsku?" OIL!
              A na Matkę Boską tutaj się nie powołujmy.
              • jottka Re: ale 15.06.04, 22:18
                pierwsza linijka twojego postu dziwnie niezrozumiała, bo chyba nie sugerujesz,
                że olej po polsku brzmi 'oil'

co do drugiej - tu mowa o kuchni, a nie o teologii :)
        • Gość: maja Jottka Omnibus :) IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.04, 10:23
          Ooooo!!! Jottka, czytałam już wiele Twoich postów wyjaśniających jakieś zawiłe nazwy botaniczne. Jesteś boska!
          Dzięki wielkie.

p.s. A i o materiale opałowym, i o paszy dla kóz, i wyrobie mebli też sobie poczytałam. W Niemczech pojawiły się też kosmetyki z dodatkiem tegoż oleju. I ogólnie robi się tutaj bardzo "trendy". I stąd moje pytanie, bo w żadnym słowniku nie znalazłam tłumaczenia. Poza tym spróbowałabym chętnie jak to smakuje.
          • jottka trzeba 16.06.04, 11:15
            mieć dobre materiały źródłowe :)

istnieje wielojęzyczny 'słownik roślin użytkowych' zbigniewa podbielkowskiego,
            kilka razy wydawany, niektóre nazwy łacińskie mogły ulec niejakim zmianom
            wskutek ciągłych modyfikacji, ale ogólnie bardzo dobra rzecz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka